ESTETIKA ZUBA

Sigurno ste se nekada zapitali zašto zubi sa godinama tamne. Glavni uzroci ove pojave su prirodno trošenje zubne gleđi, ne zdrave navike u prehrani i načinu života, genetika. Izbeljivanje zuba je najbolje rešenje ovog problema. Reč je o jednoj najčešćoj intervenciji u estetskoj stomatologiji čije su prednosti mnogobrojne. Zubi postaju lepši i svetliji, a gelovi koji se koriste za izbeljivanje, mogu pozitivno da utiču i na zdravlje zuba, u smislu da štite desni, smanjuju osetljivost zuba, jačaju zubnu gleđ i sprečavaju nastanak karijesa.

IZBELJIVANJE ZUBA

Ovo je ne invazivna metoda poboljšavanja izgleda zuba, u smislu promene boje i prirodnog izgleda zuba. Nakon obavljanja stomatološkog pregleda, uklanjanja tvrdih i mekih naslaga, pristupa se izbeljivanju i to na taj način što se prvo nanosi gel za zaštitu desni, a nakon toga i gel na same zube koji se aktivira pomoću svetlosti, zum-lampe ili lasera. Radi se u 3 – 4 seanse po 15 minuta, zavisno od toga kakav efekat želite postići, tj. koliko želite zube izbeliti. Preporučuje se kod svih pacijenata kod kojih su zubi tamniji, žućkastiji. Naravno, svi zubi moraju biti sanirani i zdravi. Izbeljivanje, u većini slučajeva, nije bolno. Kod pojedinih osoba je moguća pojava veće osteljivosti zuba ili povremenog slabijeg bola. Iako je jako korisno, izbeljivanje zuba nije preporučljivo svima. Kontraindikacije jesu loša oralna higijena, preterano konzumiranje kafe, čajeva i cigareta. Rezultati izbeljivanja su odmah vidljivi, a dužina trajanja zavisi od samog pacijenta – koliko konzumira kafu, čaj, cigarete, obojena pića. Ukoliko se pacijenti pridržavaju, efekat može trajati i do nekoliko godina.

ZUBNE NAVLAKE

Druga česta intervencija u stomatologiji je postavljanje protetskih navlaka ili krunica. Navlake su tanki komadići staklo – keramike koji se koriste za obnavljanje prirodnog izgleda zuba, pokrivanja oštećene zubne gleđi ili fleka, koje se ne mogu ukloniti. Zubne krunice imaju sličnu svrhu, s tim što se one preporučuju kod većih oštećenja, kada je potrebno zameniti prirodnu krunu zuba. Bezmetalne krunice izrađuju se od cirkonijuma koji spada u grupu keramičkih materijala velike čvrstine, poznat kao veštački dijamant. Bezmetalne krunice su lako zamenile prethodne, metalne krunice ( kod kojih je jedina razlika, što sadrže sloj metala preko kojeg je naneta keramika u slojevima, ali se, prirodnim povlačenjem desni, na kraju ipak video mali, tamni deo metala ). Napretkom stomatoloških materijala, razvijeni su materijali koji se, danas, koriste za izradu bezmetalne krunice, na bazi cirkonijuma, koji svojim svojstvima omogućava idealnu rehabilitaciju krezubih pacijenata ( na veliko zadovoljstvo i samih pacijenata i stomatologa ).

Bezmetalne krunice igraju važnu estetsku ulogu. One u potpunosti pokrivaju vidljivu površinu zuba, tako da sada zub izgleda potpuno prirodno. Prednosti ovih bezmetalnih ( cirkonijumskih ) krunica su: potpuna biokompatibilnost, estetski momenat, ne postojanost osetljivosti na fizičke i hemijske karakteristike. Sam proces cementiranja je bezbolan i obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Ukoliko se razmišljate da se podvrgnete nekim od ovih postupaka, najbolje je da se posavetujete sa svojim stomatologom. On će vam, nakon temeljnog pregleda, preporučiti adekvatno rešenje. Ako su finansije razlog oklevanja, vi možete da kombinujete ove dve vrste krunica. Pa tako možete, u zadnjoj regiji ugraditi metalne, a na prednjoj bezmetalne, zbog veće estetike.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *