Kako se pravilno hraniti u trudnoći?

Pravilna ishrana u najlepšem periodu kod žene je najvažnija. Na ovaj način možete omogućiti svojoj bebi da se pravilno razvija i umanjićete mogućnosti komplikacija tokom porođaja. Međutim, mnoge žene imaju različite trudnoće i tela im se različito ponašaju. Ali to svakako ne znači različit unos hranljivih materija jer je sve podjednako bitno za razvoj zdrave bebe. U nastavku pogledajte šta sve treba unositi kako biste na ovaj svet doneli zdravu bebu. O ishrani bi valjalo voditi računa još i pre nego što se pojave prvi simptomi trudnoće

Trudnoca po nedeljama i ishrana tokom trudnoće

Ovaj period je najlepši i najradosnijih kod mnogih žena. Neke žene ga dobro podnose neke možda i ne, ali svakako je bitno da se tokom ovih devet meseci pravilno hranite i donesete važne odluke u vezi vašeg zdravlja. Pre svega treba pomenuti da ukoliko ste pušač morate ostaviti cigarete iste sekunde kada saznate da ste u durgom stanju. Pored toga, potrebna vam je fizička aktivnost kako bi vaše zdravlje i zdravlje vaše bebe bilo dobro. A sada, što se tiče ishrane možemo podeliti potrebe prema mesecima. Zato je potrebno da se prati trudnoca po nedeljama. U prva dva meseca možete imati mučnine tako da je tokom ovog perioda posebno važno šta unosite u sebe. Proteini su odličan saveznik za ovaj period i oni vam mogu pomoći oko mučnina. Možete jesti orašaste plodove kao i jaja i ukoliko niste vegetirjanac dovoljnu količinu mesa. Takođe, u prva dva meseca je bitan i kalcijum koji možete dobiti kroz mleko i jogurt. U trećem i četvrtom mesecu apetiti raste zajedno sa vešom bebom. Ovde je bitno da se unosi dovoljno magnezijuma kao i vitamini i omega 3 kiseline. Zbog ovoga potrudite se da u ovom periodu jedete dosta ribe. Peti i šesti mesec donose velike promene na vašem telu. Ovde je za bebu bitno da se unosi dosta vitmania D i kalcijuma. Najbolje je i dalje jesti ribu, piti jogurt i možete uvesti sokove od sveže ceđene pomorandže. U preostalim mesecima vodite računa da jedete izblasnirano jer se  tad mogu pojaviti digestivni problemi. Pokušajte da smanjite i količinu kofeina koju unosite kako biste imali zdraviji san.

Da li je šećer dozvoljen u trudnoći?

Šećer je svakako stvar koju bi trebalo smanjiti i dok se ne nalazimo u drugom stanju. Ali šta kada trudnice imaju potrebu za nečim slatkim? Potpuno izbacivanje šećera nije potrebno tokom trudnoće. Trudnice i dalje mogu unositi prirodan šećer kroz voće i to je i preporučljivo. Ne bi bilo dobro da se jedu namirnice sa veštačkim zaslađivačima a ukoliko vam se baš traži nešto slatko, onda neka poslastica sa medom može priskočiti u pomoć. Šećer nije dobar za vaše zdravlje kao i za zdravlje vaše bebe ali to ne znači da ga morate potpuno izbaciti. Šećer može pomoći u lučenju endorfina, hormona sreće, koji će vam poslužiti dok prolazite kroz najveću promenu u životu.

Šta trudnice smeju da piju?

Voda će biti najvažnije piće dok ste u drugom stanju. Alkohol možete zaboraviti dok ste trudni iz očiglednih razloga. Sokovi od sveže ceđenog soka su dobri ali u određenim količinama. Voda je veoma bitna jer dovoljan unos vode može sprečiti  mnoge komplikacije. Dehidracija može biti opasna jer telo može pogrešno da protumači i da izazove prevremene kontrakcije. Zbog toga, uvek se potrudite da pijete dovoljno vode kako bi vam organizam bio hidriran. Unosite od 6 do 8 čaša dnevno i po jednu cašu nakon fizičke aktivnosti. Ovo će vama obezebditi dobro zdravlje a vašoj bebi normalan razvoj.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *