11 navika koje će garantovano održati vaše zube zdravim

Održavanje zdravih zuba predstavlja doživotnu brigu. Čak i ako vam je rečeno da imate lepe zube, ključno je da svaki dan preduzmete prave korake kako biste se pobrinuli o njima i sprečili potencijalne probleme.

To podrazumeva korišćenje pravih proizvoda za oralnu negu, kao i vođenje računa o  vašim svakodnevnim navikama.

 1. Ne idite u krevet ako niste oprali zube

Nije tajna da je generalna preporuka da perete zube najmanje dva puta dnevno. Ipak, mnogi od nas i dalje zanemaruju pranje zuba uveče, pred spavanje. Ali pranjem zuba pre spavanja se oslobađate bakterija i plaka koji se akumuliraju konzumiranjem hrane i pića tokom dana.

 1. Perite zube ispravno

Način na koji perete zube je podjednako važan – u stvari, pogrešan način pranja zuba je skoro jednako loš kao i uopšte nepranje zuba. Odvojite malo više vremena, pomerajte četkicu u nežnim, kružnim pokretima da biste uklonili plak. Neotklonjeni plak može da otvrdne, što dovodi do nakupljanja kamenca i gingivitisa (rane bolesti desni).

 1. Nemojte zanemariti jezik

Plak se takođe može formirati i na vašem jeziku. Ovo ne samo da može dovesti do lošeg zadaha iz usta, već može dovesti i do drugih problema sa oralnim zdravljem. Lagano četkajte jezik svaki put kada perete zube.

 1. Koristite pastu za zube sa fluorom

Kada se radi o pasti za zube, ima više važnih elemenata od moći izbjeljivanja i ukusa. Bez obzira koju verziju izaberete, pobrinite se da sadrži fluor.

Iako su fluoridi pod prismotrom i kontrolom onih koji brinu o tome kako utiču na druge oblasti zdravlja, ova supstanca sa druge strane ostaje glavno uporište u oralnom zdravlju. To je zato što je fluorid vodeća odbrana od propadanja zuba. Deluje tako što se bori protiv bakterija koje mogu dovesti do stvaranja karijesa, ali i pruža zaštitnu barijeru za vaše zube.

 1. Konac je jednako važan kao i četkica

To je zaista način da se stimulišu desni, smanji plak i pomogne u smanjenju zapaljenja u tom području.  Čišćenje zuba koncem jednom dnevno je obično dovoljno da održavate zube čistim i zdravim.

 1. Ako vam nešto teško pada ne treba da odustajete od toga

Čišćenje zuba koncem može biti težak  posao, posebno za malu decu i starije osobe sa artritisom. Umesto da odustanete, potražite gotove alatke koji vam mogu pomoći da očistite zube. U apoteci možete pronaći zubne konce sa ramom koji vam mogu olakšati ovaj proces.

 1. Razmislite o ispiranju usta

Reklame čine da tečnost za ispiranje usta izgleda neophodna za dobro oralno zdravlje, ali mnogi ljudi je preskaču, jer ne znaju kako rade. Stomatolozi kažu da tečnost za ispiranje usta pomaže na tri načina: smanjuje količinu kiseline u ustima, čisti područja koja se teško čiste na desnima i oko desni. Takođe, pomaže u remineralizaciji zuba. Tečnost za ispiranje usta korisna je kao pomoćno sredstvo koje pomaže da se stvari dovedu u ravnotežu. Naročito je dobra za primenu kod dece i starijih ljudi, kada sposobnost pranja četkicom i čišćenje koncem nije idealna opcija.

Pitajte svog stomatologa za preporuku tečnosti za ispiranje zuba. Određeni brendovi su najbolji za decu i one sa osetljivim zubima.

 1. Pijte više vode

Voda je i dalje najbolje i nezamenljivo piće za naše zdravlje – uključujući i oralno. Takođe, najbolji stomatolozi preporučuju da nakon obroka popijete gutljaj ili dva vode kako biste isprali usta nakon obroka i sa zuba skinuli naslage i druge kiseline.

 1. Jedite voće i povrće

Gotova i brza hrana je odlična, ali možda ne toliko kada su u pitanju vaši zubi. Jedite sveže povrće bogato vlaknima, vitaminima i mineralima i na ispravan način ih unesite u organizam. Stručnjaci iz oblasti dečije stomatologije čak ne preporučuju roditeljima da deci daju samo kašastu hranu, već i povrće u komadima kako bi već u ranom dobu naučili pravilno da zvaću.

 1. Izbegavajte slatku i kiselu hranu

Na kraju krajeva, šećer se svakako pretvara u kiselinu u ustima, što može dovesti do gubljenja zubnog sjaja. Ove kiseline vode do stvaranja karijesa. Kiselo voće, čajevi i kafa takođe mogu istrošiti zubnu gleđ. Iako ne morate striktno da izbegavate ove namirnice, nije loše biti pažljiv.

 1. Posetite stomatologa najmanje dva puta godišnje

Svakodnevne navike su ključne za opšte oralno zdravlje zuba. Međutim, dvaput godišnje treba da odete kod stomatologa na pregled. Ne samo da stomatolog može ukloniti kamenac i prepoznati karijes, već će takođe moći da uoči potencijalne probleme i dati vam ispravan savet.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *