Gingivitis – blaža bolest desni

Kada vam neko kaže da ima gingivitis, mnogi će pomisliti ko zna koja je bolest u pitanju. Međutim, treba znati da je, narodnim jezikom rečeno, upala desni drugi naziv za gingivitis. Takođe, za paradontopatiju ste sigurno čuli, ako ništa onda barem iz brojnih reklama za paste za zube u kojima se paradontopatija pominje. A koja je razlika izmešu gingivitisa i paradontopatije? Početni stadijum i svakako mnogo blaža bolest desni zapravo jeste gingivitis, tačnije upala desni, dok je paradontopatija mnogo ozbiljnija i može proizrokovaati ispadanje zuba.

Iako je upala desni skoro svakodnevna pojava kod mnogih, treba napomenuti da ovo oboljenje mora da se tretira što pre, jer će se na taj način sprečiti neka mnogo teža oboljenja usne duplje.

Ono što je karakteristično za gingivitis jeste pojava iritacije, upala desni i pojava crvenila oko zuba. Nekada nećete ni primetiti da bolujete od gingivitisa, jer upala desni ne mora da bude praćena bolovima, ali u svakom slučaju morate biti odgovorni i ozbiljno shvatiti ovu bolest usne duplje. Nije uzalud rečeno, bolje sprečiti nego lečiti, jer ako se upala desni ne leči, ona može prouzrokovati pojavu mnogih drugih bolesti, znatno težih i ozbijnijih, poput parodontopatije, a može doći do ispadanja zuba iz vilice.

Uzroci gingivitisa

Većina ljudi dok čita ovaj tekst se verovatno pita šta su glavni uzroci zbog kojih upala desni nastaje i da li se zapravo njena pojava može sprečiti. E pa krenimo redom. U usnoj duplji može da dođe do nagomilavanja brojnih bakterija, koje stvaraju zubni plak, a on dovodi do gingivitisa. Glavni razlog zbog koje se bakertije nagomilavaju jeste neadekvatna higijena usne dublje. Da bi se upala desni na vreme sprečila, morate je ozbiljno shvatiti i posebno obratiti pažnju na oralnu higijenu. A kako bi trebalo održavati higijenu usne duplje? Naime, pravilna oralna higijena podrazumeva svakodnevno pranje zuba i jezika, a preporuka je da se zubi i jezik čiste dva puta dnevno. Takođe, savet stomatologa je da se obavezno koristi konac za zube koji će se upotrebljavati nakon svakog obroka, a uz sve to neophodna je i redovna poseta stomatologu, jer će zahvaljujući pregledima stručno lice imati uvid u stanje vaših zuba i usne duplje.

Neko će možda reći da mu je tek na stomatološkom pregledu ustanovljena pojava gingivitisa, jer bola nije bilo, tako da nemojte da se čudite ako vas ništa ne boli, jer nekada umesto konstantong bola može da dođe do pojave bola tek na dodir. Da bol nikada nije bezazlen, potvrđuju i podaci da usled pojave gingivitisa može da vas zaboli čitava vilica, pa da ni sami ne znate da li vas zapravo boli neki zub ili desni.

Koje su boje zdrave desni i kako uočiti razliku?

Naime, ukoliko su vaše desni svetlo roze i čvrste, onda znajte da su one zdrave. Međutim, ako dolazi do pojave krvarenja i tamnije boje je vaše zubno tkivo, onda možda imate gingivitis. Da ne biste nagađali da li imate gingivitis ili ne, obratite pažnju koji ga to simptomi prate. Ako zube perete ili koristite konac, a one krvare, to je jedan od prvih znakova da je došlo do upala desni.  Ukoliko primetite da su vaše desni promenile boju, pa su tamnije, osetljive i otečene, mekane i osećate bol na dodir, onda znajte da su to sve simptomi gingivitisa. Ukoliko su se desni povukle od zuba, a osećate neprijatan zadah onda bi trebalo odmah da posetite stomatologa i sa njim se konsutujete oko pravilnog održavanja oralne higijene i lečenja ovog oboljenja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *