Najčešće komplikacije nakon operacije vena

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema koji se javljaju kod velikog broja osoba jesu proširene vene. Kada je ovo oboljenje u pitanju, koje se vezuje za donje ekstremitete, vladaju prilično velike zablude, od toga u kojim godinama se javljaju, preko pola pacijenta, pa sve do toga na koji način bi ih trebalo lečiti i uklanjati. Proširene vene se uglavnom vezuju za osobe ženskog pola i neke srednje godine, što zapravo i nije istina. Iako statistika pokazuje da se proširene vene javljaju kod žena, u velikoj meri se javljaju i kod muškaraca, a sve veće brojke govore u prilog tome da se čak javljaju i kod dece.

Proširene vene su bolest koja se genetski prenosi, pa je nasledni faktor definitivno presudan u tome da li će se kod jedne osobe pojaviti ovaj zdravstveni problem ili ne. Iako na tržištu postoji veliki broj masti, gelova, medikamenata koji obećavaju poboljšanje stanja i potpuno izlečenje, zapravo je istina da jedini put ka izlečenju predstavlja operacija. Način na koji će se proširene vene operisati zavisi kako od preporuka lekara, tako i od odluke samog pacijenta, a prisutna je kako klasična operacija, tako i različiti vidovi laserskog uklanjanja proširenih vena. Sama priprema operacije, kao i postoperativni tok, imaju brojna pravila i korake kao svaka druga operacija, a to podrazumeva da se mogu javiti i različite komplikacije nakon operacije proširenih vena. Iako se javljaju kod malog broja pacijenata kod kojih je intervencija urađena, mogućnost ipak postoji, a ovo su neke od najčešćih.

Tromboza

Jedna od najozbiljnijih komplikacija nakon operacije proširenih vena koja može da se javi jeste tromboza, odnosno nastajanje tromba, zgruška u krvi. Ovo se događa zbog slabijeg protoka krvi kroz vene, što je uslovljeno slabijim kretanjem i dužim ležanjem, pa se pacijenti iz tog razloga već odmah nakon operacije podižu na noge, te se savetuje česta šetnja, ne duga kako ne bi nastali bolovi, a u trenucima kada se leži ili spava, potrebno je da noge budu podignute na neki viši jastuk, kako bi krv cirkulisala normalno. Tromboza se često i ne primeti, zbog čega su kontrole i konsultacije sa lekarima češće u prvom periodu nakon operacije. Kontrole su i kasnije, nakon nekoliko godina od operacije obavezne, jer se tromboza može javiti i dosta nakon rešavanja problema proširenih vena.

Infekcije

Kao i svaka druga operacija, tako i operacija proširenih vena često ume da ima komplikaciju nastajanja neke od različitih infekcija. Najčešće su infekcije rana, koje se inficiraju ili bakterijama koje se nalaze na koži pacijenta ili u njegovom organizmu, budući da je čovekovo telo puno bakterija u svakom trenutku. Osim toga, postoji i opasnost od bolničkih infekcija. Uglavnom se javljaju ubrzo nakon operacije, te izazivaju svrab, crvenilo i bol na ranama, a kako prolaze dan po dan od operacije, tako se i smanjuje mogućnost nastanka neke infekcije. Svakako, potrebno je voditi računa o simptomima prvih 10 dana u većoj meri.

Hematomi

Nakon operacije proširenih vena jedna od najčešćih operacija jeste i nastanak podliva, odnosno hematoma na mestima gde se nalazi rez, odnosno mestima gde su vene spajane, zarad ostranjivanja postojećeg proširenja. Uglavnom hematomi nestaju nakon desetak dana od operacije, a ukoliko se zadrže, potrebno je obratiti se lekaru zarad dodatnih provera i analiza koje će pokazati da li se stvorio veći problem koji je potrebno rešavati.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *