Zubni implanti vs. dentalni most: Kako da znate šta je pravi izbor za vas

Da li biste trebali da ugradite zbuni implant, ili da se odlučite za dentalni most? Kako biste doneli pravu odluku, morate da budete upućeni u prednosti, mane i činjenice vezane za svaku opciju.

Šta su uopšte zubni implanti?

Zubni implanti su  dobra opcija za vas, ukoliko ste izgubili zub, ili zube, u nekoj vrsti nezgode (saobraćajke, pada), usled periodentalnih bolesti ili nekih drugih razloga. Najidealnija je situacija u kojoj ste izgubili jedan zub, koji se nalazi između dva zdrava zuba. Ukoliko je slučaj da ste izgubili više od jednog zuba, ugradnja postaje i finansijski izazovna. U takvim slučajevima možete se opredeliti i za ugradnju mosta. Titanijumski šraf, koji ima ulogu korena zuba,  se hirurški ugrađuje u vašu vilicu. Nakon perioda od tri do šest meseci, tokom kojeg je moguće i da dođe do oseintegracije ( sposobnosti srastanja sa koskom),  na njega je moguće nadograditi i za njega zašrafiti krunicu zuba, to je ukratko ceo postupak ugradnje zubnog implanta.

Argumenti za i protiv

U prednosti i razloge zašto se odlučiti za zubne implante, spada najpre činjenica da im je potrebno malo održavanje, i da mogu trajati do kraja života. Zubni implant izgleda i funkcioniše kao pravi zub, i takav osećaj ćete imati i pod jezikom. Snažni su i stabilni, i davaće vašem osmehu samopouzdanje. Za razliku od dentalnog mosta, u kom za podršku koristimo okolne, zdrave zube, zubni implant funkcioniše samostalno. Ovo pomaže i zaštiti drugih zdravih zuba.

A mane? S obzirom da je neophodno zubni implant spojiti sa kostima vilice, verovatno vas ne čudi što je za njegovu ugradnju potrebno podvrgnuti se operaciji.  Neki od rizika koje operacija nosi sa sobom su i – infekcija, oštećenje nerava, oštećenje okolnih zuba, fraktura vilice i šta sve ne.  Sledeća bitna stavka je vreme. Odlazak kod zubara vas očekuje u narednih bar tri meseca, jer je kostima neophodno vreme da bi zarasle. I za mnoge najvažniji faktor – cena. Ona varira od tipa implantna za koji se opredelite, i same situacije sa nedostajućim zubom. Međutim, većina korisnika kao razlog za odustajanje od implanta navodi njihovu visoku cenu.

Prednosti i mane dentalnog mosta

Za razliku od zubnih implanta, za postavljanje mosta vam nije potrebna nikakva hirurška intervencija. To smanjuje potencijalne probleme, i sam postupak čini znatno bezbolnijim. Sledeći plus je vreme koje je potrebno da prođe. Dok u slučaju zubnih implanta na koje čekamo i po nekoliko meseci, dentlni most je u funkciji za par nedelja, u najgorem slučaju. Znatno su jeftiniji,  pristojne su jačine i podržavaju vašu vilicu.

Njihove mane ipak nisu neznatne. Najpre, morate ih menjati svakih 5-7 godina. Most nema estetski ni približno dobar izgled kao implant, i neretko da biste ga postavili morate da u celu priču uključite zdrave zube, i tako im nanosite štetu.

Tako da sada je na vama da donesete pravu odluku, naravno uz konsultaciju sa vašim zubarem. Da li vam je odlučujuća cena, kakve troškove pokriva vaše zdravstveno osiguranje? Možda je odlučujući  izgled, da izgleda sve kao što je nekada bilo, prirodno. I koliko biste dugo da čekate i na kakve rizike ste sve spremni? Kada budete imali odgovore na sva ta pitanja, znaćete i šta je pravi izbor za vas.

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *