Šta treba znati o krunicama za zube?

Krunice su danas u modi. Belina i oblik zuba danas predstavljaju veoma važan detalj. Sve je više ljudi sa holivudskim osmesima. Danas, zahvaljujući krunicama i navlakama za zube i vi možete imati blistavi osmeh poput poznatih sa ekrana.

Šta su krunice za zube?

Krunice predstavljaju fiksne protetske radove koji u svakom pogledu nadoknađuju vaš prirodni zub u slučaju da niste zadovoljni bojom, oblikom ili je došlo do neke vrste oštećenja u vidu pukotine u zubu ili potpunog odstranjenja zuba. Ovakav problem može biti i zdravstveni i estetski. Kada je u pitanje zdravlje krunice moraju biti opcija usled prevelikog oštećenja zuba koji ne može više da se leči plombama.

U kojim se slučajevima mogu raditi krunice?

  • Kada dođe do preloma zubne krune;
  • Kada niste zadovoljni bojom i oblikom svojih zuba;
  • Krunice za zube se stavljaju nakon ugradnje implanta;
  • Kada je potrebno ojačati zub koji je već duže vreme tretiran;
  • Kada je došlo do oštećenja zuba;
  • Usled pukotina;
  • Kada je zub toliko destruiran da ne može više da se leči plombama;
  • Iz estetskih razloga.

Naravno, pre izrade samih krunica i vaše odluke o tome da želite krunice za zube, moraćete prvo da porazgovarate sa svojim stomatolgom, koji će najpre utvrditi da li su vaši zubi pogodni za izradu krunica. Da, postoji i to. Moraće najpre da se urade određeni pregledi i RTG snimak, kako bi se ustanovilo da je koren zuba bez patoloških procesa. A sama izrada krunica za zube je brza, za jednu krunicu čekate nekoliko dana, ali to nije ništa, kada znate da dobijate nov i bolji osmeh. Za takav osmeh potrebno je da posetite svog stomatologa dva puta. Prvi put kada stomatolg priprema zub za ugradnju krunice, a to čini tako što ga brusi, kako bi došao do željenog prostora koji uslovljava da se nedostatak zameni postavljenom krunicom, nakon toga se uzima otisak tako pripremljenog zuba, a onda i druga poseta stomatologu kada se ugrađuju krunice i vi dobijate osmeh koji ste oduvek želeli.

U čemu je razlika između krunica za zube i faseta za zube?

Fasete za zube mogu da prekriju samo prednju površinu zuba, dok krunice za zube mogu da prekriju čitavu površinu zuba.

Koje vrste krunica za zube postoje?

Vrste krunica se razlikuju u zavisnosti od materijala koji se koriste za njihovu izradu, pa tako možemo razlikovati: metalne krunice za zube, metalokeramičke, keramičke krunice i cirko keramičke krunice. Međutim interesantno je to što iako svaka vrsta krunica pojedinačno ima svoje prednosti isto tako svaka ima mane u odnosu na druge vrste. Uvek je najbolje konsultovati se sa svojim stomatologom o tome koje bi bile pravi izbor za vas.

Metalne krunice za zube: izuzetno jake, otporne i dugotrajne krunice, najčešće se izrađuju od legure srebra i zlata ili baznih metala kao što je hrom i nikl. Još jedna dobra stvar je to što prilikom ugradnje metalnih krunica, one ne štete susednim zubima, međutim danas se retko upotrebljavaju zbog izgleda, koji i nije najprivlačniji. Dakle iako su kvaltetne, estetika im nije na nivou, te bivaju sve manje upotrebljivane.

Metalokeramičke krunice: kao što im ime kaže, za njihovu izradu potrebna su dva materijala, keramika i metal. Osnova ovih krunica pravi se od metala, a onda se prevlaka od keramike stavlja na metalnu osnovu. Ovakve krunice su estetski kvalitetnije, ali se ipak ne preporučuju za jedinice, zato što se može ukazati jedna tamna linija, a ta linija ukazuje na metalnu osnovu. Slabije su od metalnih i oštećuju susedne zube.

Keramičke krunice za zube: one se izrađuju u potpunosti od keramike. Estetski najprivlačnije, ali zato i najskuplje, iako su sklone propadanju, a mogu oštetiti i susedne zube.

Cirkon keramičke krunice: ove krunice su još skuplje u odnosu na keramičke. Naprednije su u smislu kvaliteta u odnosu na keramičke, jer su čvršće i nisu toliko podložne brzom propadanju.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *