Kako sprečiti i (iz)lečiti giht prirodnim sredstvima?

Giht, bolest koja se javlja pre svega kod muškaraca nakon četrdesete godine, nažalost je sve učestalija i u našem, savremenom dobu. Poznata još od srednjeg veka, ova zdravstvena poteškoća nazivana je bolešću kraljeva i bogataša, jer se giht prvenstveno javljao u ovim društvenim slojevima kao posredna posledica viška kilograma, slabog kretanja i konzumiranja alkohola u velikim količinama.

Zbog čega se javlja giht?

Giht se manifestuje kao bolni otok zglobova, mahom nožnih – na stopalima i nožnim prstima, zatim na laktovima i ivicama ušiju, a prati ga crvenilo i povišena temperatura tela.

Glavni uzročnik jeste nakupljanje mokraćne kiseline u telu, koja se ne izlučuje urinom, i skuplja se u vidu mokraćnih kristala u pomenutim delovima tela.

Giht može biti nasledan ili izazvan bolešću, odnosno upalom bubrega, određenim vrstama kancera i genetskim promenama organizma, a posredno ga mogu izazvati loša ishrana, alkohol i slabo kretanje, koji i inače odlikuju savremeno doba.

Pošto je giht bolest koja je sklona ponavljanju, stručnjaci apeluju da se promeni način života kako se ova bolest ne bi vraćala, odnosno da se njeno lečenje na taj način potpomogne i, u slučajevima genetskih predispozicija, predupredi novim navikama.

zdrava-ishrana

Kako ga preduprediti i lečiti ishranom?

Kada je po sredi giht, meso i gazirane napitke, ali i alkohol i veštačke sokove, trebalo bi potpuno izbaciti iz ishrane.

Umesto toga, giht će lečiti i sprečiti povećan unos svežeg voća i povrća, od kojih se posebno izdvajaju trešnje i borovnice, zatim citrusno voće, mahunarke poput graška, pasulja i boranije, i na kraju karfiol i spanać.

Svemu treba dodati i povećan unos tečnosti, koja će biti blagotovorna za giht jer će podstaći lučenje urina i izbacivanje mokraćne kiseline kao osnovnog uzročnika bolesti.

Pod tečnošću se podrazumeva čista, negazirana mineralna voda, ali i limunada i ceđeno citrusno voće.

Mleko i mlečne proizvode ne bi trebalo izbegavati, ali se u slučaju gihta posebno mora voditi računa da to budu one namirnice sa najnižim procentom masti, koje su dostupne u prodaji.

Svi veštački proizvodi, poput grickalica i slatkiša, posredni su uzroci za giht i veliki faktori rizika, te bi oni trebalo da u potpunosti budu izbačeni iz ishrane.

Makar i minimalna i blaga fizička aktivnost takođe će biti veoma dobra za giht, jer će podstaći lučenje toksina i na ovaj način.

Kako lečiti giht prirodnim medikamentima?

Giht je ona vrsta bolesti koja se mora medicinski tretirati analgeticima, a potom i gelovima ili sprejevima, dok će i prirodna sredstva kao dodatak ovoj vrsti lečenja biti od velike koristi.

Giht ćete sprečiti i izlečiti konzumiranjem zelenog čaja svakog dana, koji je poznat po pomoći izlučivanju štetnih materija iz organizma.

Isto važi i za eterična ulja, čiji je blagotvorni učinak poznat širom sveta. Giht će uspešno eliminisati ulje semena peršuna, kao posebno pogodno za eliminaciju viška tečnosti i toksina iz tela.

Svež rendani đumbir koji bi trebalo konzumirati svakodnevno, kao dodatak limunadi ili čaju, takođe će dati odlične rezultate. Za giht se i posebno preporučuje uzimanje limunade tri puta na dan, spravljene od pola čaše vode i pola čaše limunovog soka.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *