5 jutarnjih rituala za zdraviji dan

Ako nekom igrom slučaja ne pripadate misterioznoj grupi “jutarnjih osoba” dobro znate koliko jutra znaju biti teška i naporna. Međutim, ona čuvena poslovica “po jutru se dan poznaje” je i više nego istinita. Jutro nam zaista jako često zna odrediti kompletan dan.

jutarnji rituali

Pa je upravo zato potrebno da ga započnete u najboljem i najpozitivnijem tonu. A kroz dužu praksu ovih nekoliko jednostavnih saveta primetićete mnoge pozitivne promene – bićete zdraviji, pokretniji, u boljoj fizičkoj formi i intelektualno oštriji. Pa krenimo.

Jutarnje istezanje i gimnastika

Jasno je da od same pomisli na jutarnje istezanje i gimnastiku mnogi dobijaju rogove, ali verujte, dugotrajni benefiti su neverovatni. Nakon što izađete iz kreveta započnite s laganim istezanjem. Krenite sa istezanjem vrata, ruku i leđa, a noge ostavite za sam kraj.

Ovo ne mora biti ništa komplikovano, cilj vam je da malo razmrdate uspavane mišići i pripremiti ih na sledeći, malo intenzivniji korak. Nakon toga prebacite se na kraće serije trbušnjaka, sklekova i čučnjeva. Po potrebi i želji ih možete ponoviti nekoliko puta. Ovo ne samo da će vas razbuditi, nego će vaše telo pripremiti za napore koje vam donosi novi dan, a oduzeće vam svega deset minuta vremena.

Popijte mlaku vodu s limunom

Za pozitivne efekte koje ima jutarnje ispijanje mlake (nikako vruće) vode s limunom su mnogi već čuli, a širom interneta se mogu pronaći eseji i studije pisani baš na ovu temu. Ali ipak spomenimo da ovo jednostavan napitak uveliko pomaže pri poboljšavanju probave, čisti i revitalizuje organizam, ojačava imunitet, ima pozitivne efekte na zdravlje i izgled kože, hidratizuje limfni sistem, poboljšava raspoloženje, a ujedno i osvežava dah. Sve što je potrebno je da pola limuna iscedite u tri decilitra do pola litre mlake vode i popijete na prazan želudac.

Naravno, te ne znači, da povremeno ne odete do lekara i ispitate imunitet.

Vodite računa da limun bude svež i organski uzgojen. Međutim, sigurno se pitate zašto baš mlaka voda? Naime, telu je potrebno mnogo više vremena da procesuira hladnu vodu nego toplu, a uzimajući u obzir da je ovo jutarnji ritual, na taj način pozitivno pripremate želudac za svoj prvi obrok.

Ne preskačite doručak

Po mišljenju mnogih nutricionista, doručak je daleko najvažniji obrok u danu i nikako ga ne bi smeli preskakati, niti odgađati do kasnih prepodnevnih sati. Energija koju ćete odmah u jutro pokupiti preko doručka odraziće se na bolje funkcionisanje mozga, bolju koncentraciju i pamćenje, kao i na vašu generalnu produktivnost.

Osim toga, doručak je iznimno bitan za uspostavljanje zdravog metabolizma, te se samim tim odražava i na održavanje zdrave telesne mase. Naravno, potrebno je da dorukač prilagoditi svojim potrebama, ali ga nikako nemojte preskakati.

Čaj umesto kafe

Kafa je za mnoge upravo neizostavni deo ličnog jutarnjeg rituala. A često je ispraćena uz jednu ili dve cigarete. Jasno je da ovo nije najbolji početak dana. Kao alternativa tu su čajevi koji su bogati vitaminima, antioksidansima, amino-kiselinama i I-tetaninom. Svi ovi elementi će vam pomoći u boljem radu mozga i rezultirati povećanom koncentracijom i produktivnošću.

Ali realno je da kažemo kako će vam ova promena verovatno biti teška. Pa tako ukoliko vam zafali kofein, umesto beskofeinskih čajeva prebacite se na one s kofeinom, poput zelenog čaja koji je ujedno odličan i za mršavljenje. Iako zeleni čaj sadrži oko 70% manje kofeina nego regularna kafa, sigurno će mnogima pomoći u početnom prelaznom periodu.

Šetnja do posla

Ovo nije nešto što si mnogi mogu priuštiti, ali ako imate priliku biti fizički aktivni i na putu do posla/fakulteta/škole, svakako je iskoristite. Ukoliko hodanje nije vaš stil, možete se poslužiti i biciklom. Isto tako, ako na posao putujete javnim prevozom, možete izaći nekoliko stanica ranije i protegnuti noge. Ovakav tip lagane jutarnja fizičke aktivnosti na otvorenom će vam poboljšati rad pluća i snabdeti telo preko potrebnim svežim kiseonikom.

Pa iako vam se možda čini da tih 30-ak minuta lagane fizičke aktivnosti ne mogu napraviti neke značajnije promene – varate se. Rezultati pokazuju da ljudi koji praktikuju ovaj jutarnji ritual osim što lakše održavaju zdravu telesnu težinu, isto tako se bolje snalaze u stresnim situacijama na poslu ili na fakultetu. A kako i ne bi, mnogo je lepše da započnete dan na otvorenom, udišući punim plućima, nego u klautrofobičnom okruženju javnog prevoza, ili u jutarnjoj saobraćajnoj gužvi.

Ukoliko se budete držali ovih pet jednostavnih saveta fizički ćete biti u mnogo boljoj formi nego što to očekujete, umno brži i dovitljiviji, a uz sve to i produktivniji. Naravno, privikavanje neće biti jednostavno, ali nemojte da odustajete – zaista se isplati.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *