Šta je zubna protetika?

Stomatološke ordinacije donose rešenja za svaku situaciju pa čak i onda kada je došlo do nedostatka jednog ili više zuba.  Zahvaljujući kvalitetnim materijalima i savršenom uklapanju, svako može da ima prelep osmeh i svih 32 zdrava zuba.

Koje su vrste zubne protetike? Kakve probleme rešavamo uz pomoć njih?

Parcijalne i totalne proteze

Možda najpoznatiji deo zubne protetike jesu proteze za zube koji nadomešćuju nedostajući deo zuba ili čak i zube u celoj vilici.

Današnji mostovi i totalne proteze su dosta unapređeni u odnosu na stare modele pa sada zubi izgledaju kao prirodni i savršeno naležu na viličnu kost tako da su i pacijenti zadovoljni i nemaju tegoba.

Zubna protetika – zubne krunice i viniri

Krunice za zube i fasete su deo zubne protetike i predstavljaju i medicinsko i estetsko stomatološko sredstvo.

Bezmetalne krunice se najčešće koriste jer su zubi belji, izdržljiviji, nema metala koji se može primetiti, ali se i skida mnogo manje prirodnog zuba zarad fiksiranja krunice

Deo su proteza, mostova, implantata i pored nadoknade nedostajuće krune, služe i za učvršćivanje zuba koji je u opasnosti da pukne, koji se slomio ili je bio zahvaćen karijesom u većem stepenu.

Viniri su navlake za zube, sve popularnija zubna protetika, koji se stavljaju sa prednje strane i služe za korigovanje izgleda i boje zuba za najkraće vreme. Fasete su tajna holivudskog osmeha koji je svakome dostupan i može se postaviti pojedinačno ili na ceo niz.

Implantati za zamenu cele strukture

Ako je došlo do vađenja zuba postoji nekoliko opcija za rešavanje problema. Most i proteze imitiraju zubnu krunicu, ali u desnima ne postoji nikakva struktura. To dovodi do njihovog povlačenja i gubitka mase na tom delu što je naročito uočljivo ako u nizu nedostaje nekoliko zuba.

Zubna protetika nudi savršeno rešenje u vidu zubnih implanta koji nadomešćuju celu strukturu, i koren i krunicu. U vilicu se postavlja titanijumski šraf koji sraste u vilicu i onda se na njega postavlja veštačka krunica pa se dobija odlična zamena za jedan ili više zuba. Desni se neće povlačiti, a zub će biti čvrst i stabilan kao prirodni, a osmeh prelep i zdrav.

Održavanje zubne protetike

U principu, ne postoji razlika između održavanja prirodnih zuba i zubne protetike, dovoljna je redovna higijena i pola posla je gotovo.

Stomatolog će dati savet o vrsti četkica koja treba da se koristi, ali i vrsti paste i interdentalne četkice. Da bi veštački zubi trajali što duže važno je posećivati stomatologa redovno koji će brinuti o zdravlju vilice i stanju veštačkih zuba.

Materijali su sposobni da izdrže jačinu ljudskog zagrižaja pa je normalno žvakanje obezbeđeno, a oštećenja neće biti koji god da ste model postavili.

Zubna protetika je omogućila reparaciju i popunjavanje nedostajućih zuba ili onih koji estetski ne zadovoljavaju standarde. Vrhunski materijali i obrada donosi zube koji bojom, oblikom i čvrstinom verno imitiraju prirodni zub pa svako može da ima prelep osmeh, zdrav i blistavo beo.

Posetite stomatologa i raspitajte se o opcijama koje su pred vama i zašto bi bilo dobro odabrati neku od njih.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *