Šta podrazumeva i zašto je izrazito značajan eho srca

Prevencija je neophodna da bi se zdravlje održalo na maksimalnom nivou, u svim starosnim dobima i za oba pola ljudi. Određeni pregledi važna su preventivna, ali često i korektivna mera u slučaju pojave određenih simptoma, tegoba i problema sa zdravljem. Upravo je eho srca pregled koji se zakazuje iz brojnih razloga i ima često ključni značaj za uspostavljanje pravovremene dijagnoze, lečenje i ozdravljenje. 

Eho srca poznat je još i pod nazivom ehokardiografija i ultrazvučni pregled, koji se može realizovati na nekoliko načina i zasniva na upotrebi inovativne opreme. Predstavlja jedinstven postupak procene veličine i oblika srca, kompletnog izgleda i ritma otkucaja, praćenja stanja krvotoka, zalizaka, aorte i svih drugih elemenata pravilnih funkcija mišićnog organa. Apsolutno je imperativ kardiološki pregled sa ultrazvukom i savetovanjem u slučaju pojave simptoma problema rada srca.

Koji su simptomi problema sa srcem?

Preventivni eho srca predlaže se svima, kao odličan način blagovremenog reagovanja u slučaju pojave i najmanjeg problema u osnovnim funkcijama. U slučaju da simptomi ne postoje, prednost je posetiti kardiologa i ustanoviti da li ne postoje neki skriveni problemi, dok je ultrazvuk istovremeno neophodno realizovati i pre različitih operativnih zahvata, porođaja carskim rezom i slično. 

Ključni simptomi koji pokazuju da postoje odrđene srčane tegobe, jesu povremeni i intenzivni bolovi u predelu grudnog koša, preznojavanje, malaksalost i osećaj slabosti, otežano disanje i nedostatak vazduha, zatim preskakanje u radu srca, kao i vrtoglavica. U slučaju pojave nekog ili kombinacije navedenih simptoma, pored kardiološkog pregleda i često EKG-a, podrazumeva se i eho srca, kao spektar detaljnijih analiza i kompletnog uvida u stanje funkcija srčanog mišića. 

Zašto je važno realizovati preventivni i kontrolni eho srčanog mišića?

Kada se realizuju pregledi kod kardiologa, eho srca ima bitno mesto za dobijanje uvida u kompletno stanje kardiovaskularnog sistema i posebno funkcionisanja srčanog mišića. Radi se o neizvanzivnim metodama, koje se mogu realizovati bilo kada, kratkog su trajanja i ne stvaraju neprijatnost i nelagodnost. Zasniva se na pregledu koji rezultira snimkom izgleda srca – oblika, veličine i eventualnih oštećenja, zatim praćenja rada srca, kretanja krvi i srčanih elemenata, kao i sticanju uvida u pravilnost vitalnih funkcija. Zbog toga, eho srca je važan i neizostavan u kombinaciji sa drugim kardiološkim pregledima radi uspostavljanja dijagnoze, što detaljnije i potpunije, sa preciznom slikom svakog dela mišića.

Kako je srce vrlo složen mišić, sastoji se od zalizaka, pretkomora i komora, mnoštva delova i sitnih elemenata krvotoka, apsolutno je potrebno pregledati svaki detalj i ustanoviti da li postoje određeni problemi. Eho srca se savetuje preventivno bar jednom u toku godine, a u slučaju simptoma srčanih problema, postojanja terapija i lečenja znatno češće, prema savetu nadležnog lekara, odnosno kardiologa. Pored osnovnog pregleda snimanjem grudnog koša uz sondu, danas su dostupne i naprednije metode, koje podrazumevaju upotrebu doplera, unutrašnje snimake kroz jednjak, kao i ubrizgavanje sredstava u srce radi boljeg signala ultrazvuka i slično.

Eho srca namenjen je svim generacijama i važan deo prevencije zdravlja, kao i praćenja stanja u slučaju pojave određenih problema sa funkcijama osnovnog mišića u organizmu. Kako je zdravo srce važno za opstanak i isto tako pravilno funkcionisanje drugih organa, potrebno je voditi računa o ishrani, zdravim životnim navikama i bar periodično zakazati kardiološki pregled u najboljoj klinici.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *