Dečja obuća – saveti za kupovinu

 

Ako se pođe od činjenice da je u najmlađem uzrastu, prilikom prohodavanja, najbolje da dete hoda boso. I sve bi to bilo moguće da je stalno leto i da deca stalno gaze po pesku ili travi. Međutim, nije tako, pa se tome treba i prilagoditi. Dečja obuća, kao što i sam naziv kaže, jeste kategorija obuće koja je prilagođena deci i potrebama njihovog pravilnog razvijanja. Njen prvi zadatak je da omogući detetu stabilnu podršku, a zatim i da omogući detetu hodanje po klizavim površinama i raznim drugim podlogama.

Biranje prve dečje obuće

Ono što važi za izbor prve obuće za decu trebalo bi da važi i za kasnije uzraste. Naime, za svaku obuću, naročito za dečju, važan je materijal od kog je napravljena, jer to mora biti materijal koji će omogućiti koži stopala da diše. Kod dečje obuće najvažnije je da pruža potrebnu stabilnost, kao i da je zglob dobro fiksiran, odnosno da to ne bude obuća koja se lako skida. Najbolji izbor je dečja obuća sa pertlama, bar za prvi period, jer se one mogu dobro zategnuti. Obuća sa kaiševima na čičak pogodna je za igru, pa će dete uživati u tome da ih skida.

Kako izabrati pravu veličinu

Veličina obuće je još jedna od važnih stvari prilikom izbora.  Budite spremni da vašem detetu često kupujete cipele, i ne dolazite u iskušenje da kupite veću obuću da biste uštedeli. Kao što preuska obuća nije dobra, tako ni preširoka ne može pružiti preko potrebnu stabilnost. U mnogim radnjama može da se naiđe na skalu veličina obuće, u obliku stopala, pa je najzgodnije na taj način odrediti broj cipele. Tu je i dobri stari metod merenja tako što se, kada dete obuje cipelu i stane pravo, odmeri prstom koliko ima lufta. Ako ima više od jednlg prsta lufta, to znači da je ta dečja obuća ipak prevelika.

Model koji odgovara svakom malom stopalu

Iako za izbor dečje obuće važe neka pravila koja su univerzalna, često se dešava da ne pristaje svaka cipela svakom detetu isto. Krivac za to je najčešće podignut ris, koji deca imaju dok im se ne formira stopalo. Zato, prilikom kupovine, obratite pažnju i kako stopalo ulazi u dečju obuću – ukoliko se teško obuva, verovatno to nije pravi model za dete. Takođe, vrlo je vžno da dete proba obuću i provede malo vremena u njoj. Često je znak da je dečja obuća neodgovarajuća to što mališani jedva čekaju da je skinu i ne mogu da izdrže da je nose. Model koji se prilagođava skoro svakom stopalu jeste model sa kaiševima na čičak.

Neka kupovina bude uživanje

Niko ne voli kupovinu kada je umoran, ili gladan, ili pospan – pa tako ni vaše dete. Zato valja kupovinu obavljati u jutarnjim satima, ili u bilo kom delu dana kada je dete odmorno. Odvojte dovoljno vremena da dobro pogledate kako se vaše dete u obući ponaša i isprobajte više modela kako biste pronašli one koje mu baš odgovaraju. Neka spoj udobnosti i stabilnosti bude vaš prioritet u biranju dečje obuće i nećete pogrešiti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *