Istočna Srbija – Vodič kroz znamenitosti Srbije

Riznica istorijskih, prirodnih i arhitektonskih znamenitosti koja se prostire duž istočnog dela Srbije, sebično je skrivena u gustim šumama, obroncima planina i dubokim pećinama ovog kraja. Predeo u kome su nastale mnoge legende i mitovi i u kome svakim korakom sklapate jednu istorijsku slagalicu Srbije.

Bilo da se zaputite sami ili sa društvom u ovaj deo zemlje, bitno je da se prethodno dobro informišete i odaberete koje znamenitosti želite da posetite kada je u pitanju Istočna Srbija, a mi smo za vas izdvojili neke od njih. 

Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava ili Golubački grad, kako je još nazivaju, nalazi se na samom ulazu u Đerdapsku klisuru i smeštena je na visokim liticama. Tvrđava je nastala u srednjem veku i sastoji se iz tri dela, prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada. Izgrađena je od deset kula i dve velike kolske kapije. Istorija tvrđave je bila burna i pokrivena velom misterije. Prema nekim legendama u tvrđavi je skriveno rimsko blago i da se tu okupljaju rusalke, mlade devojke neizmerne lepote, koje privlače mladiće, daju im zagonetke koje oni moraju da odgonetnu ili ih ubiju. Zbog svog istorijskog značaja proglašena je spomenikom kulture od izuzetnog značaja i obnavljanja je više puta, a poslednji put je obnovljena i svečano otvorena 2019. godine. 

Poseta tvrđavi moguća je uz kupljenu ulaznicu, koja košta 600 dinara. S obzirom na to da je površina tvrđave velika, turisti koji bi želeli da je detaljno obiđu, svoj obilazak moraju da  raspodele u više dana, a preporučujemo da potraže smeštaj u Golupcu. Sobu u privatnom smeštaju možete iznajmiti za već od 10 evra po noćenju, hotelske sobe od 35 evra, dok ćete za vile morati da izdvojite preko 40 evra po noćenju. Adekvatno prenoćište možete pronaći klikom na stranicu smeštaj Golubac

Manastir Tumane 

Jedan od razloga zašto se veliki broj posetilaca tokom cele godine odlučuje za istočnu Srbiju jeste upravo manastir Tumane. Srpski pravoslavni manastir iz 14. veka, nalazi se na obali reke Tumane, po kojoj je i dobio ime. Prema verovanju, molitve monaha u ovom manastiru mogu da dovedu do isceljenja i ozdravljenja vernika. U sklopu manastira se nalazi i gostoprimnica, u kojoj se može probati manastirska hrana i piće, a cene nisu definisane, već svaki posetilac izdvaja koliko može i to daje kao prilog za manastir. Nedaleko od gostoprimnice nalazi se mali zoo-vrt, u kome slobodno šetaju lama, magarac, poni, ptica emu, crnoglave ovce i druge vrste životinja.

Krupajsko vrelo

U podnožju planine Bjeljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja nalazi se biser istočne Srbije –  Krupajsko vrelo. Spada u grupu kraških vrela, a temperatura vode je između 9-11 stepeni. Ovo čudo prirode skriveno je u gustoj šumi, a prepoznatljivo po tirkizno plavoj vodi. Vrelo sa okolinom predstavlja zaštićeni spomenik prirode od nacionalnog značaja, na prostoru od 9 hektara. Dužina jezera je 40m, a širina 17m. Na početku staze koja vodi do vrela se nalazi restoran Krupajsko vrelo. Cene su pristupačne, a glavni specijalitet je pastrmka na žaru, koju posetioci po želji mogu sami upecati, kao i Homoljsko pivo. 

Kladovo

Kladovo se nalazi na krajnjem istoku Srbije u Borskom okrugu. Jedna je od najzanimljivijih turističkih destinacija u tom delu zemlje, a Kladovska gradska plaža jedna je od najlepših rečnih plaža u Srbiji. Poznat je i kao grad brodogradnje, pecaroša i crnog kavijara. U blizini plaže se nalaze dva najveća hotela Akvastar Dunav i Hotel Đerdap, a bitno je napomenuti da je pre nego što pođete na put preporučljivo unapred rezervisati smeštaj. Kladovo. Gotovo uvek je ovaj deo Srbije preplavljen turistima, a pogotovo tokom letnje sezone. 

Grad ne možete napustiti, a da ne obiđete Arheološki muzej Đerdapa ili odete na dvosatno krstarenje Dunavom. Večeri možete upotpuniti provodom u Staroj čaršiji. Uz mnogobrojne druge atrakcije koje se nalaze u okolini grada, Kladovo predstavlja pravu destinaciju za prijatan letnji odmor sa prijateljima i porodicom. 

Nadamo se da će ovaj kratak uvid u lepote istočne Srbije uticati na izbor vaše sledeće destinacije za letovanje. Bilo da želite da odmor provedete u banji, na reci ili jezeru, u šumi ili na planini, u ovom regionu ćete pronaći sve to i više od toga. Ukusna hrana, pristupačne cene smeštaja, prijatna klima čak i tokom leta – samo su neki od razloga da se ovo leto upustite u avanturu obilaska ovog još u potpunosti neistraženog dela Srbije. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *