Rančevi za prvake

Kada vam dete polazi u školu, jedna od glavnih kupovina jeste kupovina ranca za budućeg prvaka. Kako da znamo da li smo izabrali pravi ranac? Pre nego što se izaberete ranac, razmislite o sledećim pitanjima: Ko će nositi ranac – visina deteta i težina?

Koliko je škola udaljena od mesta boravka? Ima li, zaista, potrebe za rancem na točkiće ili može i običan ranac da uđe u izbor? Dalji tekst možda vam bude od koristi prilikom odabira ranca za vašeg prvaka.

Kako da izaberete ranac?

Kada birate ranac za prvaka potražite ranac sa dve podstavljene trake koje idu preko ramena i koje treba da budu što šire i da imaju zaštitu ukoliko se u njemu nosi malo više knjiga. Znači što su trake šire, to bolje. Takođe, potražite ranac sa pojasom oko struka, koji pomaže da se težina ravnomernije rasporedi po telu.

Ranac  sa više pregrada obavezno treba da bude vaš izbor jer detetu trebaju posebne pregrade za hranu, vodu, pernicu i opremu za fizičko. I ono najbitnije jeste da ima točkiće koji će biti prva pomoć prilikom nošenja teškog ranca. Takođe je bitno imati u vidu težinu i visinu deteta. Rančevi za prvake se kreću u rasponu od 38cm do 45cm visine, pa će nižoj deci više odgovarati manji rančevi. Ukoliko je ranac prekratak ili predugačak, što je najčešće prisutno kod niže dece, taj ranac ne treba da bude vaš izbor. 

Anatomski rančevi za prvake 

Pravi izbor za budućeg prvaka su anatomski rančevi koji štite leđa vašeg prvaka, a ujedno nisu teški i imaju dosta prostora da u njima stane sve što je potrebno. Treba voditi računa o broju pregrada radi preglednosti školske torbe kao i o kvalitetu materijala.

Ovi rančevi su specijalno udobni rančevi, prilagođeni ljudskoj anatomiji, tako da prvaci lako mogu da nose svoje stvari na leđima. Napravljeni su od izdržljivih materijala i imaju podešavanje za leđa i ramena. Deca mogu birati između mnogih modela , motiva, boja i dezena tako da se za svakog može naći odgovarajući ranac.  

Kako da olakšam teret u dečjem rancu?

Bez obzira koliko je ranac dobro dizajniran, manja težina je uvek bolja. Ukoliko u školi imaju ormarići recite detetu da ih maksimalno koristi. U ormarićima treba da odlaže knjige koje mu ne trebaju i uzima ih po potrebi u zavisnosti od rasporeda. Na taj način smanjiće težinu u rancu. Takođe, ne pakujte detetu  sve stvari u glavni deo.

Koristite bočne džepove da biset tako rasporedili težinu.  Detet treba da koristi  obe naramenice. Rančevi za prvake  koji se prebacuju preko ramena ili preko grudi, ili koje imaju samo jednu traku, mogu napregnuti mišiće.  Zategnite trake dovoljno da ranac dobro pristaje uz telo da biste sprečili eventualni bol u leđima svog prvaka.

Izdržljiv materijal 

Naravno poželjno je da izaberete torbu koju karakteriše čvrsta  struktura i da je napravljen od izdržljivog materijala. Ovo će osigurati dugovečnost školske torbe pa je vaši prvaci mogu nositi i do četvrtog razreda. Zato je bitno ne gledati na cenu već na kvalitet i ono što dobijate na duže staze kupujući kvalitetan ranac.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *