10 saveta kako da ostanete zdravi i fit i nakon što pređete 50-u

Vaše mentalno i fizičko zdravlje umnogome zavisi od fizičke aktivnosti, posebno u današnje vreme, kada je sedentarni način života postao novi normativ. Radni dan uglavnom provodimo ispred računara, a slobodno vreme na kauču, ispred televizora, ili uz pametne telefone, i sve manje smo spremni da se posvetimo održavanju kondicije, a to umnogome utiče da se osećamo umorno i istrošeno.

Kako biste ispravili ovu grešku, već danas je pravi momenat da okrenete novi list u životu i povratite mladalačku energiju različitim vežbama i aktivnostima, koje će vam pomoći ostanete u formi.

Kada je u pitanju održavanje kondicije, znajte da godine nikako ne predstavljaju prepreku ili ograničenje – nikad nije kasno da se posvetite svom zdravlju, a to pravilo važi i kada pređete  50. godinu života.

Ukoliko imate više od 50 godina, pripremili smo vam 10 korisnih saveta koji će vam pomoći da ostanete zdravi i fit – tačnije bićete u boljoj formi od većine mladih ljudi, koji ne vode računa o svom zdravlju. 

Bitno je samo da odvojite dovoljno vremena za sebe, budete uporni i ne odustajete – bićete iznenađeni koliko je malo potrebno da se osećate drastično bolje! 

Promenite mentalni pristup prema vežbanju

Sama pomisao da će vas vežbanje preopteretiti i da će vam iscediti preveliku količinu energije, može delovati demorališuće i naterati vas da izgubite interesovanje.

Međutim, postoji toliko aktivnosti koje uopšte nisu prenaporne, a istovremeno mogu biti vrlo zabavne, poput plesa, baštovanstva, spremanja kuće, usisavanja i sličnih kućnih poslova, koji će vas naterati da se oznojite i zategnete mišiće.

Naravno, ukoliko ste već u dobroj formi, duge šetnje brzim korakom pomoći će vam da sagorite kalorije, a ako dodatno želite da vam krv prostruji, opredelite se za lagano džogiranje po prirodi, ili investirajte u kardio sprave, koje možete koristiti i u udobnosti vašeg doma, po lošem vremenu. 

Vaše srce i telo će vam svakako biti zahvalni.

Uspostavite rutinu vežbanja

Kako biste ostali dosledni i posvećenji vežbanju, neophodno je da uspostavite rutinu, tj. plan i program kako i kada ćete raditi na svojoj kondiciji.

Na taj način ćete imati nešto što će vas motivisati, a u svom kalendaru napravićete tačan raspored i satnicu vremena koje ćete posvetiti svom telu i mentalnom zdravlju.

Konzumirajte puno voća i povrća

Poznato je koliko kvalitetna ishrana utiče na blagodet čitavog organizma, a voće i povrće su veliki izvori vitamina i minerala. Takođe, predstavljaju odličan izvor dijetalnih vlakana, koja će vam pomoći u pravilnom radu creva i izbegavanju problema sa varenjem i probavom.

Rezultati naučnih istraživanja pokazali su da ishrana na bazi povrća značajno pomaže u smanjenju nastanka kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Ukoliko se posvetite ovakvoj ishrani, svakako ćete se osećati zdravije i izgledati bolje, posebno uz dodatnu fizičku aktivnost.   

Smanjite unos soli

Istraživanja pokazuju da višak natrijuma može dovesti do visokog krvnog pritiska i izazvati različite vrste upalnih procesa u organizmu.

Zato drastično smanjite unos soli kako starite.

Smanjite unos alkohola

Ukoliko ste ljubitelj čašice, znajte da se vaša otpornost ka alkoholu smanjuje kako starite. Određene studije su pokazale da je stopa preloma kuka kod starijih osoba povezana sa konzumiranjem većih količina alkohola.

To se dešava zato što prekomerni unos alkohola izaziva probleme sa ravnotežom, koji dovode do padova, a stariji imaju tanje kosti od mlađih ljudi.

Unosite puno vode

Možda niste znali, ali ljudsko telo čini 60% vode. Dobra hidriranost organizma pomaže u regulisanju telesne temperature i doprinosi dobrom varenju.

To nije sve – vaši zglobovi će biti dobro “podmazani”, a osetljiva tkiva zaštićena na pravi način.

Zato budite sigurni da svakodnevno unostite dovoljno tečnosti, posebno kada se bavite fizičkom aktivnošću.

Pohađajte grupne časove fitnesa

Ukoliko nemate dovoljno motivacije i discipline da sami vežbate kod kuće, moguće je da su pravo rešenje za vas časovi fitnesa, na kojima ćete moći da radite na fizičkoj spremi sa kolegama vežbačima.

Osim što će vam gledanje drugih kako vežbaju uliti dodatnu motivaciju i snagu, pomoći će vam da steknete nove prijatelje među istomišljenicima i unapredite društvene veštine. 

Upražnjavajte meditaciju

Cilj meditacije jeste da trenirate svest i pažnju kako biste dostigli mirno, mentalno jasno i stabilno stanje svesti. Kada vežbate vaš um na ovaj način, koristite tehnike fokusiranja na određenu misao, objekat i aktivnost i povećavate stepen (samo)svesnosti.

Znajte da je briga o umu jednako važna kao i briga o telu, jer na taj način sređujete vase misli i emocije i razmišljate o svojim postupcima.

Zdrav um će vam pomoći da bolje spavate, a ukoliko je u vašem zdravom telu zdrav i duh, lakše ćete postići svoje ciljeve i imaćete pozitivan stav o životu.

Odmarajte se dovoljno

Znajte da je kvalitetan san ključan za dobro zdravlje, a loše navike spavanja su direktno povezane sa gojaznošću. 

Takođe, dobar san poboljšava koncentraciju, povećava produktivnost i doprinosi boljem imunitetu čitavog organizma. 

Ukoliko imate problem sa spavanjem, znajte da se povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i upala u organizmu, a znatno je učestalija i pojava depresije.

Takođe, spavanje ima značajan uticaj na emocije i društvenu interakciju, pa je dovoljno odmora imperativ, kako biste mogli da pravilno funkcionišete.

Dopustite prirodi da bude vaš prijatelj

Nema lepše provedenog vremena od opuštanja u prirodi, bilo da se radi o šetnji šumom, laganom džogiranju pored reke, ili odmaranju na tihim mestima, koja će vam omogućiti da se dodatno opustite i saberete vase misli.

Učinićete dobro delo ne samo za vaše fizičko, već i mentalno zdravlje.

Jednostavna šetnja pomoći će jačanju vašeg imunog sistema, sniziće krvni pritisak, smanjiti bol uzrokovan artritisom, kao i mogućnost nastanka srčanih oboljenja. 

Da ne spominjemo koliko boravak u prirodi deluje umirujuće na mozak i smiruje živce, posebno ukoliko se osećate tužno, ili uznemireno.

Zaključak

Nadamo se da su vas ovih 10 saveta motivisali da započnete sa radom na sopstvenoj kondiciji i dobriti organizma, bez obzira na vaše godine. 

Svakako ćete se osećati bolje, a pravo vreme da počnete je već danas – ne zaboravite da se dobro zabavite prilikom vežbanja!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *