Top 3 stvari koje treba da znate o punjačima za telefon

Danas skoro svaki stanovnik naše zemlje koristi mobilni telefon koji može imati različite modele. Od onih najobičnijih koji služe samo za razgovore i slanje SMS poruka, pa preko android modela, sve do najsavremenijih koji imaju razvijene i napredne funkcije. 

Svima njima je jedna stvar ipak zajednička, a to je da nijedan od njih ne može raditi bez punjenja. Odnosno kada se baterija isprazni nijedan od gore pomenutih modela ne bi mogao da radi. 

Zato je za njihov pravilan i dobar rad u punoj snazi potreban punjač za telefon koji će bateriju držati na optimalnom nivou. A u nastavku teksta pročitajte tri važne stvari koje treba da znate u vezi sa tim. 

Kvalitet i način korišćenje direktno utiču na rad uređaja

Nekada zbog brzopletosti, manjka vremena ili znanja umemo da pravimo izbore koji nisu najbolje rešenje za konkretnu situaciju. Iako se ranije uglavnom uz svaki kupljeni uređaj dobijao punjač koji njemu odgovara, danas je to sve ređe slučaj. Dobija se uglavnom samo kabl, pa je važno kako izvršiti dobru kupovinu delova koji su neophodni. 

A upravo je autonomija odnosno izdržljivost baterije mobilnog telefona postala jedan od glavnih briga. Ako nismo na vreme izvršili punjenje može se desiti da ostanemo bez glavnog sredstva za komunikaciju onda kada nam je ono možda najpotrebnije. 

Osim izdržljivosti, prilikom izbora punjača za telefon veoma je važno voditi računa o tome ko ga proizvodi, gde ga kupujete i da li baš taj model odgovara vašem uređaju. Jer od toga zavisi bezbednost i efikasnost. 

Svi mobilni za svoj rad koriste punjive litijum-jonske ili litijum-polimer baterije, što je posledica dugogodišnje nepromenjene tehnologije izrade baterija. Preporuka je da se baterija drži u rasponu od 20-80%. Nikako ne treba dozvoliti potpuno pražnjenje jer to može izazvati različite hemijske reakcije koje dugoročno nisu dobre po sam vek baterije. 

Kako god, ne savetuje se da se baterije pune tokom noći ili bez nadzora iz preventivnih razloga. 

Moguć je veliki izbor različitih tipova

Osim klasičnih modela koji se sastoje iz jednog dela, sve češće su danas u upotrebi dvodelni modeli koji se sastoje iz adaptera i kabla. A najsavremeniji modeli su bežični punjači za telefon kao i oni koji su namenjeni za brzo punjenje.

Brzi punjači za telefon u odnosu na konvencionalne koji imaju snagu od 5 do 10 vati, mogu imati snagu čak i do 65 vati. I najbitnije je da znate da oni neće oštetiti samu bateriju. Izbor uvek možete pogledati na sajtu ePonuda i uporediti cene na tržištu.

Adekvatan izbor pruža sigurnost

Tuđ punjač za telefon može biti koristan u većini situacija i potupuno bezbedan za korišćenje ako odgovara ulaz, ali treba voditi računa o lažnim i oštećenim modelima. Treba voditi računa i o zaštiti uređaja od prenapona i pregorevanja. 

Svaki model koji je oštećen, kabl na kojem se vide žice ili adapter koji se brzo zagreva nisu adekvatni i bezbedni za korišćenje. 

A brigu mogu da donesu i loši izbori adaptera koji za posledicu imaju nedovoljno efikasan rad, a rizik od oštećenja uređaja i opasnosti od istog su duplo veće kao i od pregrejavanja, a mogu čak izazvati i požar. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *