U kojim namirnicama se nalaze najvažniji vitamini?

Vitamine je najbolje unositi kroz ishranu. To naravno nije jedini put, nekada je zaista potrebno da vitamine unosimo i kroz određene suplemente, koje možemo kupiti u apotekama ili biošopovima.

Kada primetite da vam nešto fali prvo ćete otići kod doktora koji će vam reći šta tačno nije u redu sa vama i koji će proceniti da li treba da pojačate unos nekog vitamina. Jako je važno da poslušate lekara. Nekada nije dovoljno da se vitamini unose samo kroz ishranu, ali to će vam reći doktor. Mi ovde govorimo o vitaminima koje možete pronaći u hrani i zato bi trebalo češće da jedete sledeće namirnice.

Vitamin D – ulje bakalara + sunčeva svetlost

Opšte je poznato da vitamin D unosimo kroz sunčevu svetlost. Mnogi od nas obožavaju sunce i izlažu mu se tokom leta, tada usvajamo i ovaj vitamin preko kože. Međutim, problem je kada dođu tmurni dani, kada dođu zimski meseci kada sunce gotovo da ne viđamo. Tada je važno da unosimo što više vitamina D i da nadoknadimo sve ono što nam fali. Vitamin D je dobar za naše kosti, zube, apsolutno za sve. Kada nema sunčeve svetlosti vitamin D možemo unosti i kroz bakalarovo ulje, ali svakako da je najbolji način kroz kapsule ili posebne tečnosti bogate vitaminom D, koje možemo pronaći u apotekama.

Vitamin A – meso, mleko, jaja

Vitamin A je najbolje unositi kroz meso, mleko ili jaja. Kada nema dovoljno vitamina A nastaju problemi sa vidom, ali i sa celokupnim imunim sistemom. Takođe, kada ne unosimo dovoljno vitamina A javlja se problem sa našim kostima i zubima. Najbolje je zapravo unositi ga kroz hranu životinjskog porekla, a ukoliko želite da ga unosite kroz voće i povrće onda ga treba unositi kroz namirnice koje sadrže pigmente. Šargarepa, paradajz, paprika i pomorandža su odličan izvor vitamina A.

Vitamin E – biljna ulja

Vitamin E – jako važan vitamin za naše srce. Vitamin mladosti ili vitamin E je odličan jer ima antioksidativna svojstva. Ovaj vitamin je jako važan za naše srce. Obično ga imamo u dovoljnim količinama, međutim, može se desiti da ga kod nekog nema i onda se javlja anemija, javljaju se bolesti žuči i slično. Ukoliko redovno unosimo vitamin E možemo sprečiti različita srčana oboljenja, možemo kontrolisati loš holesterol, prevernirati određena maligna oboljenja. Vitamina E ima najviše u biljnim uljima, u orasima, pšeničnim klicama. Ima ga čak u kukuruznom i suncokretovom ulju. U nešto manjim količinama vitamin E možete pronaći i u kikirikijevom ulju, krompiru, kupusu, grašku.

Vitamin C – citrusi

Vitamin C je najvažniji antioksidans. Vrlo nas štiti i važno je da uvek budemo dobro potkovani ovim vitaminom. Vitamin C je odgovaran za proizvodnju kolagena, važan je za naše kosti, zube, kapilare, imuni sistem, generalno za celokupno naše zdravlje. Najviše ga ima u citrusima, zelenim paprikama, kupusu. Vrlo je važno da sve ove namirnice jedete sveže, čim ih preradite sve se gubi. U mesu i mlečnim proizvodima gotovo da ga nema, odnosno ima ga u veoma malim količinama. Takođe, treba da znate da ga u žitaricama nema ili ga ima u zanemarljivim količinama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *