Uticaj trčanja na organizam

U zadnje vreme, sve je više mladih ljudi koji podležu fizičkoj aktivnosti i aktivnom vežbanju kao načinu uz pomoć kojeg žele da doprinesu očuvanju zdravlja. Kretanje je neophodno i za zdrave, ali i za bolešljive osobe. Trčanju posebno treba dati prednost zbog raznih pozitivnih uticaja na čovečiji organizam. 

Kakav uticaj ima trčanje na zdravlje

Pre svega, trčanje kao oblik relaksirajuće aerobne metode, direktno ublažava uticaj stresa na čovekov organizam i time doprinosi opštem poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Redovno trčanje, prema istraživanjima, ima višestruke koristi za organizam smanjujući procenat verovatnoće smrtnog ishoda prilikom bilo kojeg oboljenja. Koordiniranost mišića ima prednost posebno na kardiovaskularni sistem i mozak, zatim, na pluća, regulaciju pritiska i dijabetesa. Čak i 10 minuta dnevnog trčanja može biti korisno za srce i preventirati od raznih srčanih bolesti. Takođe, smatra se da trčanje jača kosti i poboljšava stanje kolena usled ojačavanja mišića. Tokom ove fizičke aktivnosti povećava se i efekat raspoloženja, a sposobnost koncentracije i boljeg sna bivaće izražajno primetni kod trkača. Kognitivne sposobnosti mogu opadati, posebno kod starije populacije, a da biste vaš um održavali poput mladalačkog uma možete se baviti upravo ovom aktivnošću u tu svrhu. Ukoliko pak želite isključivo sagorevati kalorije i mršati, trčanje će biti fantastičan način za vas bilo da trčite na otvorenom ili u teretani na trakama za trčanje. Na globalnom nivou, vaš odnos prema samom sebi biće bolji.

Dijabetes i trčanje  

Osobama sa dijabetesom gotovo da sport mora biti sastavni deo života jer povećava insulinsku osetljivost, i to otprilike 150 minuta sedmično. Fizičkom aktivnošću, a pogotovo trčanjem, smanjiće se holesterol koji je neretko pratioc ove opake bolesti. Kombinacija pokreta, od laganog hodanja pa do brzog trčanja, biće dobra za regulisanje glikemije. 

No, pre toga, poželjno je proveriti nivo glukoze u krvi, piti što više tečnosti i jesti ugljenohidratnu užinu kako ne bi došlo do hipoglikemije. Ukoliko se bavite fizičkom aktivnosti u teretanama, koristeći trake za trčanje, možete obavestiti vaše trenere ili druge učesnike u sportu o vašoj bolesti kako bi imali dovoljno informacija da vam prilikom iznenadnih komplikacija u početnim fazama treninga pruže sigurnost i pomoć. Ukoliko primetite porast glukoze u krvi nakon treninga, poželjno je da u potpunosti izbacite ugljene hidrate. Neka trčanje u vašem životu bude deo vaše rutine. Ali, imajte u vidu da ćete najbolje medicinske rezultate postići prilikom aerobnih i anaerobnih vežbanja, vršeći kombinaciju njih prilikom jednog treninga. Endokrinolozi se slažu da uz dobro organizovanu fizičku aktivnost i dobar šablon ishrane možete imati odličnu radnu sposobnost i sa dijabetesom bilo kog tipa.  

Zašto trčati na traci 

Trčeći u prirodnom okruženju, na svežem vazduhu, dobićete pozitivan uticaj, međutim, kod osoba koje imaju zdravstvenih problema i žele trenirati u svrhu rešavanja istih, poželjnije je da koriste trake za trčanje, bilo da su instalirane u njihovim domovima ili se nalaze u teretanama. Okruženost ljudima budiće sigurnost i doslednost u borbi protiv bolesti. A mogućnosti koje vam trake za trčanje pružaju nasuprot nepromenljivih uslova na otvorenom, biće za vas povoljnije. Možete promeniti ugao nagiba ili vršiti intervalne promene brzine i tempa po ličnom nahođenju u bilo kom momentu. 

Menjajući način života i živeći izvan vlastite inercije doprinećete boljim medicinskim rezultatima i kvalitetu života uopšte. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *