Sobna vrata i kako ih izabrati

Za sobna vrata je bitno da mogu da se uklope u određeni enterijer i da na pravi način dopune vizuelni doživljaj prostora. S druge strane bitan je kvalitet vrata, njihova postojanost, kao i pristupačna cena. Postoji mnoštvo modela, boja i tipova vrata i pred kupcima se nalazi veoma složen zadatak prilikom izbora pravih vrata.

Medijapan, drvo ili PVC sobna vrata?

U najvećem broju slučajeva sobna vrata se izrađuju od medijapana (MDF). Takođe, za izradu sobnih vrata se koristi drvo kao i PVC i aluminijum.  Štok i vratno krilo mogu i ne moraju da budu napravljeni od istog materijala. Medijapan vrata daju čvrstu konstrukciju i mogu biti moderna i klasična. Medijapan pruža mogućnost da se vrata farbaju u određenu boju.

Drvena sobna vrata se izrađuju od određene vrste drveta kao što su borovina, htrast, bukva, jasen, itd. Vrata napravljena od drveta se smatraju najboljim termizolatorima. Nakon prestanka grejanja drvo može dugo vremena da zadržava toplotu, čak i do 24 sata.  Na drvena vrata se mogu dodavati i stakleni elementi ili da se vratna krila rade sa horizontalnom, vertikalnom podelom ili sa poljima.

Vrata od aluminijuma i PVC se koriste u sobama sa izlaskom na terasu. Manje se korist kao pregradna vrata između soba jer estetski podsećaju na atmosferu kao u ugostitejskim ili poslovnim prostorijama i u stabenom prostoru ne daju toplinu.

 

Kada se koristi staklo na sobnim vratima? 

Staklena vrata ili vrata od medijapana ili drveta sa umetnutim staklima su pre izbor za kuhinju ili dnevni boravak, ali ne i za spavaću sobu kako se ne bi narušila intima. Kada se radi o dnevnoj sobi velike kvadrature tu bi pristajala dvokrilna vrata sa npr. velikim peskiranim staklenim poljima. Za manje dnevne sobe bolji izbor su jednokrilna vrata. 

Sobna vrata sa umetnutim staklom ili sa nadstaklom propuštaju svetlost u prostorije koje su mračnije. Staklo može biti providno, sa dezenom ili mat, kao i farbano posebnim bojama.

Završna obrada i montiranje 

Unutrašnja vrata prema načinu završne obrade mogu da se furniraju, farbaju poliuretanskim bojama , da se lakiraju ili da se presvlače folijom sa raznim dekorima. Furniranjem se površina vrata presvlači u dezen izabranog drveta.

 Paleta boja za vrata je široka, a nejčešće se koristi bela boja  kada vrata doprinose elegantnom izgledu enterijera. Prilikom eventualnog oštećenja farbanih vrata šteta se lako uklanja prefarbavanjem površine. Lakovi različitihtonova i stepena sjaja mogu biti takođe zanimljiv izbor kao završna obrada vrata.

Unutrašnja vrata se postavljaju kada se završe svi molerski radovi. Pre montaže se osmisli pravac otvaranja vrata koji zavisi od postavke šarki i brave.  Organizacija prostora utiče na pravac otvaranja vrata i otvaranje može biti na levo ili na desno. Prema tipu otvaranja ona mogu biti jednokrilna, dvokrilna i klizna.

Klizna vrata se nalaze na šinama i često se postavljaju u savremene domove. Podsećaju na nekadašnja vrata na ambarima. Ova vrata se rolaju na točkićima po šinama koje su ugrađene u pod ili u nadvratku.

Inače, standardna širina sobnih vrata je 80 cm, a visina obično 205 cm. Kod kupatila se koriste vrata širine 70 cm, dok se za pomoćne prostorije ugrađuju ona od 60 cm širine.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *