Simptomi, uzroci i lečenje Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest predstavlja jednu vrstu oboljenja mozga, odnosno moždanih ćelija, koje dovodi do poremećaja u pamćenju, razmišljanju i samom ponašanju. Javlja se u poznijim godinama života, ali se simptomi javljaju i ranije, no, ne dijagnostifikuju se i ne prepoznaju odmah kao začetak same bolesti.

Da li je svaka zaboravnost korak do Alchajmera? Naravno da nije. Alchajmer nije zaboravnost koja se dogodi bilo kada. Zaboravljamo kada smo rasejani, pod stresom, kada smo umorni, preopterećeni, kada imamo određene probleme, pa čak i kada smo gladni ili pod bilo kojom vrstom pritiska. Zato se zaboravnost ne može nikako izjednačiti sa bolešću.

Simptomi Alchajmerove bolesti

Alchajmer se na početku javlja kao i svaka zaboravnost, povremeno i u svakodnevnim situacijama. To su one prilike kada ne znate gde ste spustili ključeve, da li ste isključili peglu ili šporet, gde ste spustili novčanik. Međutim, vremenom, kada je Alchajmer u pitanju, zaboravnost se „širi“. Dešava se da naiđe zaborav u vezi sa ulicama i mestima koja su dobro poznata, dolazi do neprepoznavanja poznatih lica, imena, slabijeg snalaženja u vremenu i prostoru koji je dobro poznat. U poodmaklim fazama bolesti zaboravnost se širi na sopstveni dom, porodicu, a to onda utiče i na ponašanje, promene raspoloženja, te činjenicu da osoba postaje kao dete uzrasta 2, 3 godine. Tada nastupa i njateži deo, jer zaboravnost okupira celokupan mozak i osobi je potrebna konstantna nega i briga.

Uzroci nastanka Alchajmera

Samih uzroka nastanka Alchajmerove bolesti ima dosta. Nekada to može biti i sam stil života i način na koji je život proveden. No, među najistaknutijim uzročnicima navode se određena oboljenja, kao i određene životne navike.

Rizici za pojavu Alchajmera pojačani su kod osoba koje imaju visok nivo holesterola u krvi, kao i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom. Pored njih, rizik je pojačan i kod osoba sa neregulisanim nivoom šećera u krvi, te kod gojaznih osoba. Pored svega toga, nepravilna ishrana, manjak fizičke aktivnosti, ali i korišćenje mobilnih telefona i kompjutera može uticati na veći rizik da se Alchajmer javi.

Postoji istraživanje koje pokazuje da je u poslednjih 5 godina, od 2017. godine, broj obolelih od Allchajmera porastao za 10 puta više nego što je to bio slučaj ranijih godina. Posebno se to događa u veoma razvijenim zemljama, pa se između ostalog takva statistika vezuje sa modernu tehnologiju i tehnološki razvoj.

Preventivno delovanje na Alchajmerovu bolest

Kao i kod većine bolesti, pa čak i onih koje su u potpunosti genetski predodređene, prevencija predstavlja pola zdravlja. Kada je Alchajmer u pitanju prevencija je u određenim načinima ponašanja i samom stilu života. To se najpre dovodi u vezu sa pravilnom i balansiranom ishranom, te fizičkom aktivnošću. To ne mora biti ništa posebno, već jednostavne šetnje ili trčanje. Ishrani je dobro dodati i suplemente koji pozitivan uticaj ostvaruju na nervni sistem.

Pored vežbanja tela i duha, važno je i vežbanje mozga, pa vežbe i igre pamćenja jedan su od anjboljih vidova prevencije. Alchajmer može sigurno da se spreči ili da se ublaži redovnim rešavanjem ukrštenih reči, sudokua, društvenim igrama, igrama memorije, ali i pletenjem koje razvija moždane vijuge i čuva moždane ćelije.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *