Kakva treba da bude ishrana kod dece do 15 godina

Devojčice i dečaci koji idu u vrtić i školu, poželjno je da imaju redovne obroke, kako bi se pravilno razvijali i rasli. Obroci treba da budu uredni i izbalansirani, iako većina mališana u nekom periodu života probira hranu, i često traže da jedu jednolične namirnice, brzu hranu, koja nije nutritivno bogata i uravnotežena. Ono što je sigurno, to je da navike koje se stiču u porodici a vezane su za ishranu, imaju veliki uticaj na sticanje dobrih ili loših navika kod manje dece i dece školskog uzrasta.

Deca roditelja koji su gojazni, verovatno će i sama biti gojazna, jer su im obroci obilniji nego što bi trebali da budu, a namirnice koje se koriste nemaju potrebne vitamine, vlakna i minerale koji su neophodni u svakodnevnoj ishrani. Najveći problem predstavljaju neredovni obroci ali i nepravilna obrada namirnica, u kojoj se gube sve važne hranjive materije. Umesto glavnih obroka, ova deca neprestano nešto grickaju, a to su sve namirnice bogate šećerima i nezdravim mastima. Zato je važno od najmlađih dana uspostaviti pravilan odnos sa hranom, jer se tako izbegavaju svi kasniji poremećaji u ishrani.

Dete se ugleda na roditelje

Kada su manja deca u pitanju, oni sve upijaju i oponašaju starije, obično roditelje, ali i bake i deke i osobe u svojoj bližoj okolini. Zato je važno od malena ih učiti lepom ponašanju za stolom, ali i zajedničkim obrocima sa ostatkom porodice. Porodica sve obroke treba da jede zajednom, pa će i deca usvojiti zdrave obrasce ponašanja za stolom. Iz ovog razloga idealan način za zdrave i redovne obroke dece koja su u vrtiću, jeste angažovanje dobre firme koja radi ketering za vrtiće, i čiji su obroci napravljeni od zdravih namirnica.

Deca lepše jedu u društvu, pa se može dogoditi da vaše dete jede neka jela u vrtiću koja kući nikada ne želi da proba. Ketering za vrtiće u ponudi mora imati hranu koja je bogata proteinima, vlaknima, kao i zdravim mastima. Dok su u vrtiću, deca najčešće imaju dva obroka i užinu, pa je veoma važno da ketering za vrtiće bude raznovrsan i da sva hrana bude pripremljena na zdrav način. Namirnice koje se koriste za pripremu obroka, treba da budu sveže i najvišeg kvaliteta, kako bi mališani dobijali samo najbolje u ovom uzrastu.

Šta jedu deca koja idu u školu

Deca koja pohađaju niže razrede, odnosno velika većina njih obično se hrani u kuhinji u okviru škole. Za vreme boravka u školi ova deca imaju doručak i ručak. Za doručak obično imaju neku pitu, prženice, suhomesnate proizvode, sir, mleko, jogurt, kao i čaj. Za ručak se obično služe neka čorbasta i gotova jela, poput pasulja, graška, nekog mesa, musake, razne salate, supe ili čorbe Naravno, često su na meniju i poneki kolač ili sok, kao i voće i povrće, i to je sasvim uredu, jer to je upravo izbalansirana ishrana. 

Sa druge strane deca koja se ne hrane u školskoj kuhinji, nose hranu od kuće ili je kupuju na odmoru. Oni koji nose hranu od kuće, ukoliko se roditelji potrude mogu imati zdrave i uravnotežene obroke dok su u školi. Deca koja kupuju hranu, a to su obično stariji osnovci, za doručak ili užinu uglavnom uzimaju pekarske proizvode, grickalice, slatkiše, kao i gazirane i negazirane sokove koji su prepuni šećera. Zato je bolje da dok imaju mogućnost nose hranu od kuće, ili da se hrane u školskoj kuhinji. Isto tako, u ovom uzrastu je povećano konzumiranje energetskih pića, koja su vrlo štetna i mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posledica.

Pravilan raspored obroka

Deca, kao ni odrasli ne treba da preskaču nijedan obrok. Veoma je važno da svakodnevno u ishrani imamo tri obroka i dve užine. Poželjno je jesti svakoga dana u približno isto vreme. Doručak je veoma važan obrok, možda i najvažniji jer on daje neophodnu energiju za početak dana. Doručak bi trebao da bude oko 7h – 7:30h, užina oko 10 h, ručak oko 13h ili 14h, druga užina oko 16h, a večera oko 19h ili 20h najkasnije. Užina bi trebala da se sastoji od svežeg voća i povrća, kao i od sokova koji su prirodni i bez dodatka šećera. Slatkiše bi trebalo izbegavati i davati u veoma malim količinama. 

Hidratacija je neophodna

Koliko je hrana važna i neophodna za pravilan rast i razvoj deteta, tako je potrebno da dete unosi dovoljno tečnosti svakog dana. Hidratacija je neophodna jer su deca veoma aktivna i veliki deo dana se bave nekom fizičkom aktivnošću. Hidriranje ne mora biti samo uz pomoć vode, već to mogu biti i zdravi sokovi, supa, čajevi, a ono će prekomernu količinu vode izbaciti mokraćom ili znojenjem. Kada je napolju toplije vreme, tada i hidratacija mora biti pojačana.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *