Zašto se treba lečiti u privatnim poliklinikama?

Nekada je sinonim za dobar zdravstveni sistem bila državna poliklinika ili dom zdravlja. Znalo se da su lekari stručni i da se sve intrvencije brzo i lako mogu rešiti. Na preglede se nije dugo čekalo, a operacije su brzo zakazivane i pacijenti su bezbedno rešavali sve zdravstvene probleme. Nekada je to tako bilo, a danas su se stvari malo promenile.

U državnim ustanova čeka se i po nekoliko meseci na operaciju, pregledi se komplikuju ukoliko određeni uređaji ne rade, a ako operaciona sala nije u funkciji pojedine intervencije se pomeraju i na njih mora da se čeka. Nažalost, dugi redovi po čekaonicama danas su postali stvarnost, a da ne govorimo o čekanjima za snimanja i operacije. A tek gužve po hodnicima.

A da li ste imali nekih nezgodnih iskustava sa doktorima i medicinskim sestarama?

Izgleda da je danas medicinsko osoblje sve manje strpljivo u državnim ustanovama, a pojedini pacijenti nakon doživljenih neprijatnosti radije odlaze na preglede u privatne poliklinike. I to uopšte ne čudi.

A šta je sa opremom? U državnim ustanovama kuburi se i sa opremom, jer se dešava da skeneri ne rade, pregledi se zakazuju za dva – tri meseca, a pojedini pacijenti baš i nemaju toliko vremena na raspolaganju. I šta biste vi uradili u takvim situacijama?

Naravno, većina pacijenata se odlučuje za pregled na privatnim poliklinikama, jer se brzo i lako nađe slobodan termin, a rezultati brzo budu dostupni.

Imajte na umu da zdravlje nema cenu i da ne treba štedeti kada je reč o zdravlju. Ne kaže se u našem narodu slučajno bolje sprečiti nego lečiti, zato je prevencija pola zdravlja. E tek kada se pacijenti uvere u efikasnost privatnih poliklinika shvate da su one najbolje rešenje, jer se odmah pronađe način za rešenje problema sa kojima se pacijenti muče.

Stručno osoblje i kvalitetna oprema – preduslovi dobrih rezulatat

Želja svakog pacijenta je da brzo i lako ozdravi, bez mnogo muke i opterećivanja. Ipak, osim stadijuma bolesti u kojoj je neki pacijent, izlečenje zavisi i od samog pacijenta i od stručnjaka koji ga leče. U privatnim poliklinikama zaposleni se stalno edukuju, posećuju kongrese i seminare i primenjuju najnovije tehnike i standarde koje postavlja moderna medicina. Zbog toga je privatna klinika za mnoge pacijente spas, pogotovu ako je reč o hitnim intervencijama.

Najsavremenija oprema uz stručan kadar preduslov je odličnog rezultata. Sve je više prisutno preusmeravanje pacijenata iz državnih u privatne ustanove na preglede, jer u državnim ustanovama oprema polako gubi korak sa vremenom, a pacijenti nemaju vremena za čekanje. U privatnim klinikama nema se vremena za čekanje. Procedure se brzo završavaju, medicinsko osoblje efikasno obavlja posao, a cilj je samo jedan – zdrav i zadovoljan pacijent.

Kako se ophoditi prema pacijentu?

Često je presudan odnos koji lekari imaju prema pacijentima. Kada su doktori neljubazni, pacijenti se osećaju bezvoljno, a nekada i veoma uznemireno. U tim slučajevima pacijentima je potrebno uvažavanje, jer ako je neljubazno osoblje, onda nastaje dodatni pritisak i pacijenti počinju da gube volju za izlečenjem. Zato je neophodno pacijente uvažavati kako bi se oni osećali bolje i kako bi imali dodatnu snagu da se izbore sa problemom koji ih muči.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *