Saveti za minimalističko uređenje stana

U želji da postignemo stvaranje topline doma i osećaj ušuškanosti u njemu, često dom zatrpamo velikom količinom stvari koje nam nisu potrebne i ničemu ne služe. A onda nam postanu teret i doprinose da se osećamo nelagodno, sabijeno i deluju klaustrofobično na nas. Stvari zauzmu veliki deo prostora, prave gužvu, po stanu vremenom ne možemo komotno da se krećemo i stvari nam postaju smetnja.

Kupujemo ukrase koji nam nisu potrebni ali su nam lepi i zatrpavamo police, kupujemo sve slike koje nam se svide i kačimo ih na svaki slobodan deo zida, svaki slobodan kutak popunjavamo različitim delovima nameštaja i ostavljamo samo tunele slobodnog prostora kroz koje se možemo kretati. Vremenom poravak u takvom prostoru postaje neprijatan, opterećujuć, teskoban. Stvara nam nervozu i oduzima slobodu. Ako imate utisak da je i vaš stan u ovakvom stanju ili u novom stanu ne želite da budete zatrpani stvarima, renovirajte i opremite stan u minimalističkom stilu. Manje je više- neka nam ovo bude vodilja kada pričamo o minimalizmu.

Uređenje dnevne sobe

U minimalističkom uređenju koristi se samo ono što je stvarno neophodno. U dnevnoj sobi to bi onda bili garnitura za sedenje, niski stočić i niska komoda na kojoj će stajati TV. Osnova dizajna minimalističkog nameštaja jesu ravne ivice, svedene i jednostavne. Praktikuje se što više slobodnog prostora i izbegavanje glomaznih komada nameštaja. Tepihe slobodno možete izbaciti iz upotrebe ili ako ih baš volite, koristite ih, ali one najklasičnije bez figura i šara. U skladu sa mogućnostima koje pruža prostor, postavljaju se veliki prozori, ili ceo zid u staklu, kako bi se dobila što veća količina prirodnog osvetljenja. U slučaju da prirodne svetlosti nema dovoljno, koriste se lapme, jednostavnog dizajna koje se postavljaju tako da dodatni akcenat stavljaju na komade nameštaja, tako što će na primer svetlost lampe biti uperena tako da direktno obasjava dvosed ili fotelju.

Obzirom da se u minimalizmu koriste svetle i neutralne boje, zajedno sa dobrim osvetljenjem, učiniće da i najmanji prostor deluje dosta veće. Zidovi bi trebali da budu jednobojni, najčešće beli bez kombinovanja boja. Fotelja ili garnitura za sedenje može biti u nekoj od svetlih neutralnih boja ili crna. Koriste se upečatljivi dekorativni komadi, jedan ili dva, ne više od toga. I ako se praktikuje da zidovi budu sto prazniji, možete postaviti nekoliko crno-belih fotografija ili jednu umetničku sliku, koja će dati lični pečat prostoru. Sveže cveće, zelenilo i biljke su neizostavni detalji koji će u prostor uneti živost, dodatnu svežinu i odlično izgledati u svim tim neutralnim bojama. Vaša dnevna soba odisaće svežinom i elegancijom, a vi ćete moći u miru da uživate u slobodi koju vam pruža vaš dom.

Šank i barske stolice za kuhinju

Kada se opremaju kuhinje u minimalističkom stilu isto se vodi računa da sve bude svedeno i jednostavno. Jasnih i svedenih linija, neutralnih boja i da pruža komfor. Kako bi što više prostora ostalo slobodno,ne morate koristiti klasičan trpezarijski sto i stolice. U minimalističko opremanje stana odlično će se uklopiti kuhinjsko ostrvo, šankovi i barske stolice. Funkcionalno i praktično- njihova je zajednička karakteristika. Služiće kao dodatni prostor u kuhinji dok pripremate hranu, a zatim ćete istu površinu koristiti kao sto za ručavanje. Ako poželite opušteno druženje u kućnoj varijanti,odličan kutak za uživanje sa prijateljima može biti kuhinjski šank. Dodatnu dekorativnost i vam mogu pružiti šank stolice koje se proizvode u mnogo različitih oblika i boja. Šankove ne zatrpavajte flašama pića ili dekorativnim detaljima, već neka uvek bude prazan kako bi se u svakom trenutku mogao koristiti u svrhe za koje je namnjen, a ne kao polica.

Uređenje spavaće sobe

Krevet, ormar, lampa- da li vam je stvarno još nešto pored ovoga potrebno u spavaćoj sobi? Ne. Udoban krevet, sa jednostavnim uzglavljem ili sa slikom postavljenom iznad kreveta, minimalistička lampa. Ormar najjednostavnijeg dizajna, sa ogledalom na sebi idealan je kako bi ste imali gde da odložite stvari, a da prati minimalističko uređenje.

Minimalizam je odličan izbor kroz koji ćete uvideti kako je zapravo stvarno malo nameštaja i predmeta potrebno u kući. Dobro odabran, praktičan i kvalitetan nameštaj je sve što vam treba. Uz to ovaj stil može biti I dosta jeftiniji od opremanja u drugim stilovima, jer ćete novac trošiti samo na one stvari koje su stvarno bitne i korisne. Pored toga, čišćenje će biti znatno jednostavnije i brže. Rasteretite prostor, pravilno organizujte nameštaj, napravite balans između svega i osetite svežinu i značaj slobodnog prostora.

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *