Ćutanje do smrti

Kada se pomene špijunska oprema, većina ljudi odmah pomisli da je reč o nečemu loše, da se špijunska oprema koristi isključio u negativnom smislu, dok se niko ne zapita od kada špijunaža postoji. Niko nije pomislio kada se špijunaža pojavila. Čini se da je izdajnika uvek bilo, jer se još Juda prodao za srebrenjake. Čuvena Biblijska priča pokazala je koliko je stara priča o izdajnicima, ali kako se u modernim vremenima gledalo na špijune. Iako nijedan rat nije mogao da prođe bez njih, velika uloga ovih specijalnih tajnih agenata bila je u Drugom svetskom ratu. Bilo je i žena i muškaraca koji su se pridruživali specijalnim obaveštajnim službama, ali samo oni najhrabriji ostali su upamćeni u istoriji.

Niko ne pamti kava je njihova špijunska oprema bila, niti koje su načine prisluškivanja koristili, koliko se pamti njihovo, za mnoge herojsko, a za neke, izdajničko delo. Mahom su svi na kraju uhvaćeni u ovim mutnim radnjama i pogubljeni ili poslati u logor, ali uglavnom sve špijune krasila je hrabrost i čuvanje informacija koje nisu hteli da otkriju ni po cenu smrti.

Špijunaža – hrabrost po cenu života

Da li znate ko je potpuno promenio tok Drugog svetskog rata? Jeste li čuli za Riharda Zorgea? Nemački novinar je u vreme Drugog svetskog rata bio u Japanu gde je radio za nemačke novine. Međutim, iako se činilo da je njego zadatak da izveštava za naciste, on se okrenuo SSSR-u i planove koje su imali Japan i Nemačka odavao je Sovjetskom Savezu. Iako se činilo da ovaj nemački novinar daje pun doprinos u borbi protiv SSSR-a i radi punom parom, on je ipak taj doprinos preusmerio na sovjetske snage.

Njegov zadatak kao tajnog nemačkog agenta bio je da stvori špijunsku mrežu agenata po čitavom Tokiju i da obaveštava Sovjete o poziiconiranju japanskih snaga. Njemu je u ovim tajnim zadacima pomagao japanski kolega Ozaki. Prema nekim podacima njih dvojica su obavestili Staljina o napadu Japana na Perl Harbor. Kao što su prisluskivacispijunske kamere izuzetno važni u današnjem špijuniranju, tada je špijunska oprema bila manje važna. Od presudnog značaja bile su informacije koje je ovaj tajni agent slao Moskvi. Naime, Moskava je uspela da se odbrani od napada nacista 1941. godine kada je Japan odlučio da napadne Perl Harbor. Upravo je ovaj otpor SSSR-a bio i odlučujući za dalji tok rata, a zahvaljujući informacijama koje je Zorge prosledio Moskvi, ostao je upamćen kao važan specijalni agent.

Heroj ili izdajnik?

A šta treba znati o ovom veoma hrabrom i mudrom čoveku? Iako špijunska oprema nije bila presudna, koliko njegova sposobnost manipulisanja, s pravom se može reći da je Zorge zauzeo jedno od najvažnijih mesta u špijunaži za vreme Drugog svetskog rata. Rođeni Ažerbejdžanac, ovaj sovjetski špijun detinjstvo je proveo u Berlinu gde se i pridružio obaveštajnim snagama Crvene armije. Svoje simpatije prema marksistima pojavile su se još u Nemačkoj, zato se i pridružio sovjetskim obaveštajcima, a da ne bi odao čime se bavi, prestao je da pije, iako je bio težak alkoholočar. U Japanu je rešio da se infiltrira u japansku i nemačku diplomatiju, a dve godine kasnije je saznalo se da ješpijun, pa su ga Japanci pogubili. Ostavio je značajan trag kada je špijunaža u pitanju, a neki ga smatraju i najvažnijim špijunim svih vremena. Krasio ga je lagodan život, uživanje u društvu lepih žena, hedonizam i zabava.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *