Sve o savremenoj stomatološkoj intervenciji: zubni implanti

Stomatologija je, posebno u poslednjih nekoliko godina, iznedrila razne nainvazivne i bezbolne metode rešavanja različitih vrsta problema sa zubima, a među intervencijama posebno se ističu implanti za zube, odnosno njihovo ugrađivanje. Sve što niste znali o karakteristikama same intervencije, kao i o samim implantima, otkrivamo u tekstu pred vama.

Kako se ugrađuju implanti za zube?

Najpre bi trebalo pomenuti da se implanti za zube izrađuju od materijala koji su u potpunosti kompatibilni sa ljudskim organizmom. Naime, oni se prave od titanijuma koji se koristi u svemirskoj industriji i, kao takvi, oni svode mogućnost komplikacija, odnosno odbacivanja od strane organizma i alergijskih reakcija, na minimum. Broj onih kod kojih je intervencija izazvala probleme meri se promilima, te se oa vrsta intervencije smatra potpuno sigurnom.

Pošto su zubni implanti tu da zamene zube, oni se ugrađuju u viličnu kost ušrafljivanjem u istu. Njihov zadatak je da menjaju koren zuba, i oni to verno rade.

Ako vam ovo šrafljenje u vilicu deluje bolno i dugotrajno, odmah da vas razuverimo: zubni implanti ugrađuju se realtivno kratko, od desetak do petnaest minuta, i čitav proces je u potpunosti bezbolan. Tako nema ni najmanje bojazni da ćete dugo sedeti u zubarskoj stolici, a implanti sasvim sigurno mogu postati i odluka svih onih koji se plaše zubara.

Ovde treba napomenuti i to da se implanti za zube moraju prilagoditi telu, što je proces koji traje najmanje dva, a najviše četiri meseca od same intervencije. Nakon isteka ovog roka, implanti se nadgrađuju metalokeramičkim ili bezmetalnim krunicama, i celokupna intervencija na ovaj način biva završena.

Kada se treba podvrći ovoj intervenciji?

Kako su zubni implanti zamena zuba koji nedostaje, preporuka je da se njoj podvrgnu svi oni koji imaju ovakav problem. Naime, implanti mogu zameniti i više zuba, a ne samo jedan, što je značajno i za sve one koji su imali problema sa zastarelim metodama nadoknađivanja nedostajućih zuba.

Ovo je ona vrsta poteškoće za koju stomatolozi posebno preporučuju da se ne sme ignorisati. Naime, rupa umesto samo jednog zuba – a posebno više njih – može stvoriti probleme mnogo veće od estetskih.

Otežavanje žvakanja stvara opterećenje vilice, koja zatim „vuče“ kožu lica nadole i daje joj starački izgled. Zatim, ovaj problem utiče i na digestivni ili sistem organa za varenje, koji u ovom slučaju bivaju opterećeni nesažvakanom hranom i mogu izazvati dalje zdravstvene probleme, o kojima uopšte ne mora biti reči ako se implanti na vreme ugrade.

Kakav status implanti imaju u stomatologiji?

Zbog svega navedenog, zubni implanti, odnosno njihova ugradnja, dobijaju status jedne od najbezbolnijih i najučinkovitijih intervencija na zubima uopšte. Naime, kako oni u potpunosti imitiraju zub koji nedostaje i eliminišu na taj način sve nastale, ali i potencijalne probleme, implanti za zube se smatraju jednim od najboljih otkrića ove naučne oblasti.

Zbog materijala od kojih su izrađeni, implanti za zube ujedno smanjuju i mogućnost alergijskih reakcija, koje su izrazito česte u slučajevima nadomešćivanja bilo koje vrste u medicini. Upravo iz tog razloga, implanti za zube pogodni su za sve ljude koji pate od ove vrste stomatološkog problema.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *