Rails Girls Beograd – osnove web programiranja za žene

Zajednica Rails Girls od 30. juna do 1. jula u Startit centru organizuje radionicu o osnovama web programiranja koristeći platformu Ruby on Rails. Posebnost ove dvodnevne radionice je to što je namenjena devojkama i ženama koje žele da se upoznaju sa programiranjem i da ga savladaju.

Ruby on Rails

Ruby on Rails

Dakle, namenjena je svim zainteresovanim pripadnicama lepšeg pola, bez obzira na predznanje koje imaju. Radionica je potpuno besplatna, a učesnicama je potreban samo laptop ili netbuk, radoznalost i ideja o tome šta bi volele da postignu ili naprave sa znanjem koje steknu na radionici.

Ako vas zanima kako funkcioniše blog, sajt ili aplikacija i ako želite da same kreirate ovakve projekte onda je Rails Girls radionica pravi događaj za vas. Ako znate neku osobu koja bi volela da nauči sve ove stvari, preporučite joj ovu radionicu.

Šta je Rails Girls?

Ogranak Rails Girls u Beogradu zapravo je deo istoimene globalne zajednice. Od 2013. godine organizuju raznorazne radionice i konferencije sa ciljem da promovišu web progamiranje u ženskoj populaciji.

Naziv ove zajednice potiče od platforme Ruby on Rails (tj. Rails) za brz razvoj web aplikacija. Bazirana je na Ruby programskom jeziku. Kroz radionice se učesnice uglavnom prvi put sreću sa ovom platformom i Ruby programskim jezikom.

U beogradskom Rails Girls timu glavne su organizatorke Bojana Milašinović i Sandra Tomić, a pored njih tu je više mentora koji su zaduženi za rad sa učesnicama. Programeri ili programerke koji žele da učestvuju u Rails Girls radionicama mogu se javiti na mejl ove organizacije radi pridruživanja.

Kako će izgledati ovogodišnja Rails Girls radionica?

Osma radionica po redu biće organizovana uz pomoć irskog startapa LearnUpon, odnosno beogradske kancelarije ovog projekta. Za razliku od prethodnih radionica, uvodno predavanje biće o HTML-u i CSS-u.

Program Rails Girls radionice izgleda ovako:

  • Prvog dana se instalira potrebni softver na kompjutere učesnica, pa sledi upoznavanje sa mentorima, kao i razgovor o programskim jezicima i dosadašnjim znanjima i iskustvima u IT-u.
  • Drugog dana se govori o osnovama web programiranja i kreće se sa razvijanjem aplikacija uz pomoć mentora.
  • Naravno, tu su i neophodne pauze za ručak i kafu.

Satnica radionice je sledeća:

  • jun: 18-21h
  • jul: 12-17/18h

Kome je namenjena Rails Girls radionica?

Kao što je već rečeno, u ovoj radionici mogu učestvovati sve devojke i žene koje zanima web programiranje i koje žele da savladaju IT osnove. Ne postoji starosna granica, kao ni neophodno predznanje i obrazovanje. Ne morate imati ni iskustvo u ovoj oblasti, ali je potrebno da vas ona zanima. Kako je pohađanje radionice besplatno, nema ni finansijskih ograničenja.

Dakle, ukoliko želite da zavirite u IT svet koji vam je možda potpuno nepoznat, ako vas zanima šta se tu zapravo dešava i hoćete da dobijete korisno osnovno znanje iz oblasti web programiranja, ova radionica neće vas razočarati.

Prijave za radionicu su otvorene do 26. juna, do ponoći, a ovde se možete prijaviti. Treba uzeti u obzir da bi na radionici trebalo da bude tridesetak učesnica, pa ukoliko se do sada niste prijavile, a želite, požurite da to učinite.

Da li ćete postati programerka nakon ove radionice?

Odgovor je: ne.

Logično, dvodnevna radionica nije dovoljna za dobijanje ovakvog znanja, ali je odličan početak ukoliko želite da postanete programerka. Ovo nije jedan od onih „instant“ kurseva koji nude brza i laka rešenja bez imalo truda. Naprotiv, ovo je uvodna radionica koja treba da da podstrek i motiv devojkama i ženama da grade karijere u IT industriji.

Možda ćete posle ove radionice poželeti da studirate programiranje. Možda ste završile fakultet, ali želite da promenite pravac svog rada. U svakom slučaju, Rails Girls radionica biće od pomoći.

Posle radionice – provod

Ovakve radionice nisu zanimljive samo zbog sticanja novih znanja nego i zbog ljudi koje tamo upoznajete i sa kojima se povezujete. Sajt beogradnocu.com tu uskače u pomoć i pomaže vam da izaberete idealno mesto za opuštanje nakon radionice, bilo da je reč o kafiću, baru, pabu, restoranu, kafani, klubu ili nekom splavu.

Još malo vremena je ostalo do početka Rails Girls Beograd radionice. Odvažite se da zakoračite u novu IT oblast, sa novim ljudima!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *