Zlatni pjasci – biser Bugarske

Sever Bugarske, Varna, centar naše pažnje je 18 km od ovog grada, i to su poznato i jedno od najlepših letovališta, Zlatni pjasci.

Plaža, slika: https://www.pexels.com

Plaža

 

Peščana plaža prdivnog doživaljaja, duga 3,5 km zlatno-žutog peska je jedan od glavnih aduta ovog mesta. Ovde je locirano oko 60-tak hotela i preko 150 restorana koji pružaju još savršeniji užitak u čarima ovog mesta.

Pojedina legendarna prepričavanja vezuju ovo mesto za povratak u daleku istoriju kada su tada neki gusari zakopali blago u mestu nedaleko od Varne, a onda je ovo zlato pretvoreno u ovaj predivni pesak boje zlata. To legenda kaže a turisti govore da ovo mesto i zaista zaslužuje zlatno odličje za svoje darove.

Ovaj prirodni dar uz darovitu klimu kojoj Crno more daruje prijatan vetar sa istoka, ugodan boravak i jedinstven prirodni park veoma opravdano nazivaju ovo mesto „biserom Crnog mora“. Plaže su na nekim mestima i do 100 m široke što nedvosmisleno pruža atkraktivno šetalište na obalama Crnog mora. Ako planirate da se upoznate sa Bugarskom rivom, onda je prognoza vremena Zlatni pjasci kako po satima, tako trenutna i dugoročna veoma važna.

Atrakcije, kuhinja, restorani na Zlatnim pjascima

Prirodni park „Zlatni pjasci“ – je izdužene gradje i prati sam morski pojas, dužine je 9 km.Vegetacija ovog nacionalnog parka pruža utisak potpuno drugačiji od Mediterana. Ovde je prisutan i određeni broj divljih životinja i to zečevi, srndaći, divlje svinje…

Frengenskoto plato je krečnjačka tvorevina iznad samog letovališta koja je u konstantnom procesu erozije, inače obiluje mineralnim izvorima.

Koncertni nastupi, folklorne manifestacije i predstave pod otvorenim nebom sve ovo je u ponudi ovog mesta. Mnogobrojni nastupi operskih i baletnih grupa, džez koncerti u okviru medjunarodnog festivala Varnansko ili Varnensko leto“. Neverovatno bogat program pruža mogućnost ispunjenja ukusa svakog posetioca ovog mesta. U ponudi je još i izvođenje bugarskih narodnih pesama i igara, klasična muzička umetnost, umetnost bugarskih slikara. Festivali avangardne lepote pružaju užitak za sve ljubitelje modernog stvaralaštva, ali ovde susrećemo i pivske festivale kao i parade retro automobila.

U svim restoranima je usluga generalno odlična sa bogatim izborom jela ali i pića. Na meniju su tradicionalna bugarska jela u kojima se spaja evropski ukus i egzotika istočnjačkih jela. U ponudi je još i azijatska kuhinja, jela od ribe, divljači.

Restorani u bugarskoj nacionalnoj formi i stilu, sa folklornim programom, utonuli su u prirodni ambijent, nudeći svim posetiocima tradicionalnu udobnost bugarskog doma. Obilata prisutnost zaslepljujućih boja nacionalnih kostima i neodoljivog ritma bugarskog folkora odaje duh posvećenosti nacionalnog kulturi a samim tim pruža mogućnost svakom posetiocu detaljan i pravi uvid u kulturne i narodne običaje ove zemlje.

Uz samu obalu koja je prepuna restorana postoje i mali barovi koji nude bugarsku rakiju, bela i crna vina uz neponovljivi ukus crnomorske ribe, zasladiće u potpunosti ovo predivno letovalište.

Noćni izlasci u Varni

Noći su ovde rezervisane za „more“ svetlosti, kolorit prikaz zvukova i noćnih zabava.

Večernji program bogat južnim temperamentom, otmena pića i prateća ukusna jela sve ovo vodi ka jednoj nezaboravnoj zabavi noćne pozornice u Zlatnim pjascima.

Gužve na šetalštima noću su normalne što je ništa neobično za ovo mesto, s obzirom na to da svake večeri je prebogat program događaja i manifestacija. Domaćini su se zaista potrudili da za svačiji ukus bude po nečeg od kulturnih događaja i noćnog provoda i sve to spojeno u jednom. Ovo mesto kao i svemu obiluje ovim delom svoje ponude, i na tome mu treba odati priznanje a naravno i „počastiti“ svojom posetom, i sebe a i njih.

Za one koji vole da okušaju sreću ovde postoje i ruleti, automati za igru i još mnogo sličnih igara koje izazivaju „kockarski duh“ kod onih najstranstvenijih pratiocima igre na sreću. U modernim noćnim klubovima na morskoj obali je zagarantovan savršen provod. Svo ovo „noćno putovanje“ na obalama Crnog mora završavamo u mnogobrojnim barovima uz neki egzotični koktel.

Ponuda za najmlađe posetioce

Prijatni domaćini ovog turističkog mesta su mislili i na najmlađe posetioce pa tako deca nalaze i svoj užitak uz jahanje ponija, dečje sportske centre, bandži skokove, igrališta za tenis, mini golf, kompjutereske i elektronske igre, dvorce na naduvavanje i još puno toga.

U Zlatnim pjascima deca i najmladji dobijaju visoko mesto koje im i pripada. Ovo mesto ne bi bilo posebno da nema nečeg posebno i u svojoj ponudi.

Diskoteka za decu, zvučalo bi previše ali ne i za darove koje nude Zlatni pjasci, gde najmlađi uživaju uz svoje sokove i zabavnu dečiju muziku.

U pozorištu lutaka deca mogu da se susretnu sa svojim omiljenim junacima i sve ovo ostavlja nezaboravni utisak na naše male turiste. I to nije sve i još mnogo toga, a to bi značilo vodeni tobogani, dečiji bazini, divoski šah ili dečije karting vožnje. Zabava i odmor za roditelje i za decu tako bi se neformalno okarakterisalo ovo mesto, jer se savršeno uklapa u formi porodičnog odmora. Sve dečije aktivnosti, igre i zabave su pod punom pažnjom dečijih vaspitača iz mnogih dečijih centara u Zlatnim pjascima. Animatori služe da zabave decu specijalnim programima kakve nude skoro svi hoteli ovog letovališta što izlazi iz forme dosadnosti na koji najmlađi uobičajeno nailaze.

More i plaža su baš kao stvoreni za decu.

Toplo more bez morskih grabljivica privlači decu kako bi se kupali i uživali u čarima Crnog mora. Pa zato i ne čudi kada kažemo da ovo mestu prirodnim i ličnim darovima posvećuje i poklanja punu pažnju svojim najmlađim turistima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *