Zima je na pragu! Načini na koje sve možemo ojačati naš imuni sistem

Za par meseci stiže nam najhladnije godišnje doba  – zima. A sa njom i loše vreme. Svima nam je poznato koliko se u zimskim mesecima mnogo više razboljevamo, daleko više nego u toku leta. Samim tim moramo na vreme da razmišljamo o svom imunom sistemu kako bismo ga zaštitili od brojnih virusnih i respiratornih infekcija koje su vrlo česta i uporna pojava, posebno kod dece i svih onih osoba sa slabijim imunim sistemom. 

Aktuelna situacija sa korona virusom nas još više podseća na to koliko je važno da čuvamo svoje zdravlje i da na adekvatan način brinemo o njemu. 

U samom tekstu navešćemo samo neke od alternativnih metoda kako da poboljšate stanje imunog sistema i spremni dočekate zimu.

Sok od kupine za dovoljan unos vitamina C

Koliko je zapravo borovnica korisna za ceo naš organizam i krvnu sliku govori podatak da ovo voće sadrži čak petnaestak veoma važnih vitamina koji itekako mogu doprineti jačanju našeg imuniteta. Vitamin C, A, E, K, B6, B3 i mnogi drugi pozitivno utiču na kompletan naš organizam. Najveće koristi ćete imati ukoliko je jedete u svežem stanju (onda kada joj je i sezona sazrevanja) jer ćete tada iz nje izvući najviše vitamina.

Na pijacama ovu veoma zdravu voćku možete videti još u julu mesecu pa sve do septembra. Ukoliko je još uvek niste skladištili za zimu, imate još vremena za to.

Postoji zaista veliki broj načina kako sve možete da je koristite u ishrani. Sok od kupine je svakako nešto što će obradovati vaše mališane, ali isto tako i vas podsetiti na detinjstvo. 

Iskoristite još malo sunčanih dana kako biste šetali što više

Septembar i oktobar mogu biti idealni meseci za izlazak u prirodu ili neku laganu šetnju. Optimalna temperatura i sunčevi zraci će nam omogućiti da akumuliramo dovoljno vitamina D koji nam predstavlja veoma bitan rezervoar kako bismo se odbranili od svih virusa i bakterija koji idu paralelno sa dolaskom hladnih dana. 

Zbog toga nađite malo slobodnog vremena i otiđite sa svojim ukućanima na neki izlet u prirodu. Svi znamo koliko smo danas preukupirani poslovnim obavezama, ali bar vikend neka vam bude rezervisan samo za porodicu. 

Neka vam trpeza bude bogata svežim voćem i povrćem

Svima nam je poznata činjenica da zdravlje na usta ulazi. Koliko se budemo hranili zdravo, toliko će naš imunitet biti jači pa ćemo samim tim biti podložni znatno manjem riziku da obolimo od neke vrste infekcije. Zato budite mudri, i povedite računa o ovome već danas kako biste svoj organizam na vreme pripremili. 

Dovoljno je da svakodnevno koristite sveže voće i povrće na svojoj trpezi, a sve namirnice koje sadrže proste šećere u većim količinama bi bilo poželjno a izbacite što pre. Razlog za to je što ove namirnice nemaju nimalo kvalitetnih svojstava, a i naučno je dokazano je da imaju negatian efekat po zdravlje ljudi.  Umesto toga, fokusirajte se na salate poput zelene, iceberg, rukole koje mogu biti dodatak glavnim jelima i obezbedićete vašem organizmu sve potrebne vitamine i minerale. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *