Nedostatak vitamina D kod beba

Svakodnevna briga oko svog deteta ne jenjava. Razmišljate da li je beba gladna, da li joj je hladno, da li je nešto boli. To su očekivane i razumljive brige. Želimo da skrenemo pažnju da je jednako bitno voditi računa da  beba u toku svog razvoja koristi adekvatnu dozu  vitamina D. Bitno je proveriti da li je beba u deficitu i sa vitaminm A i C. Po istraživanjima radjenim sa bebama ustanovljeno je da kod oko 10% dece je totalni nedostatak vitamina D. A kod skoro 60% vitamin D osetno nedostaje u organizmu. Vitamin D kod beba je jako bitan. Utiče na to da se ne pojavi rahitis koji dovodi do osetnog smanjenja rasta kod bebe, kosti se deformišu, javlja se česta fraktura kostiju. U kasnijem dobu nedostatak vitamina D je takodje riskantan i potrebno je raditi kontrole i proveravati količine ovog vitamina u organizmu. Konstantan nedostatak vitamina D dovodi u vezu nastanak dijabetesa, raka, bolesti srca…

 

Nuspojave nedostatka vitamina D kod beba

Izrazita bol u kostima kao i potreba za češanjem jesu simptomi nedostatka kalcijuma. Kosti su krhke I slabe. Obratite pažnju da li se vaša beba preterano znoji. Tačnije , najbitnije je da obratite pažnju da li se beba često znoji u predelu čela. Ovaj simptom je jedan od primarnih za ukazivanje da detetu nedostaje vitamin D.  Ukoliko se u ranim dobu primeti da je kičma kriva, da su nogice iskrivljene, da se karlica ne razvija očekivano – I ovo mogu biti simptomi da nema dovoljno vitamina D kod bebe. Simptomi za kasnije doba može biti karijes, čim mlečni zubi budu puni karijesa posumnjajte na deficit vitamina D.  Postoji mogućnost da se beba ne razvija i ne raste dovoljno, naravno ovo može biti splet više okolnosti ali uzročnik može biti i manjak navedenog vitamina.  Ukoliko je dete od ranog doba prečesto bolesno , to ukazuje da mu je neophodno podizanje imuniteta, kao i i na nedostatak vitamina D. ukoliko beba ima problem sa stolicom to može biti usled deficita vitamina D. naravno, uvek je pitanje i drugih faktora ali nije na odmet proveriti koncentraciju vitamina D.

 

Gde naći vitamin D u prirodi

Da bi prorodno uneli vitmin D u organizam bitno je da se izlažete suncu ali svakako uz oprez. Možete biti na suncu ali izbegavajte kada je najjače i nemojte previše ostajati direktno izloženi sunčevim zracima. Posebno budite oprezni ukoliko na sucu dobijate osip i brzo izgorite. Ovo je savet za odrasle ali naravno i za bebe. Pedijatri savetuju da bebu ne treba izlagati direktnim sunčevim zracima više od dva puta u nedelju dana.  I potreno je izbegavati izlazak u popodnevnim časovima do 17h. Bebina koža je jako osetljiva i jako vodite računa kada je vaša beba napolju. Nemojte se zadržavati duže od pola sata na suncu.  Što se tiče ishrane , nema opuno hrane koja obiluje vitaminom D. Uglavnom se može konzumirati mleko, takodje proizvodi od mleka. Odraslima se savetuje i uvodjenje ribe bar jednom nedeljno u redovan jelovnik. Bitna je ona riba koja ima veći procenat masnoće poput lososa ili bakalara. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *