Sve što bi trebalo da znate o akumulatorskim alatima

Akumultaroski alati imaju višenamensku primenu kako u domovima, tako i u profesionalnim radionicama, a njihov značaj se posebno ističe prilikom rada na terenu. Široka primena govori o povoljnim odlikama koje ovi alati imaju, i zbog koga uživaju poverenje mnogih radnika. 

U tekstu pred vama obradili smo temu akumulatorskih alata sa aspekta njihovog funkcionisanja, upotrebe kao i vrsta akumultorskih alata koje možete pronaći na tržištu. Zato pročitajte šta smo izdvojili. 

Šta su akumulatorski alati? 

Aku alati odnosno akumulatorski alati koriste bateriju za napajanje. Reč je praktičnim ručnim alatima koji pružaju slobodu prilikom upotrebe, upravo zato što nema kabla niti bilo koje druge prepreke prilikom rada. 

Akumulatorski alati u sebi sadrže kvalitetne i dugotrajne baterije.  One se mogu kupovati odvojeno, i biraju se na osnovu kompatibilnosti sa samim ručnim alatom. 

Postoje baterije različitih veličina, kao i proizvođača, a sam kvalitet ne zavisi samo od cene već i od toga na koji će se način baterija prilagoditi samom akumulatorskom alatu. 

Koliko dugo traju baterije za akumulatorske alate? 

Akumulatorski alat vas ne ograničava prostorno, ali obično se postavlja pitanje koliko baterija traje? To zavisi od više faktora, u koje se ubraja konfiguracija baterije, kapacitet, kao i temepratura prostora gde je bila skladištena, odnosno gde se najviše upotrebljava. 

Važno je istaći da snaga alata zavisi od napona i snage baterije, s toga treba birati one koje imaju dobre ocene u ovom pogledu. Kvalitet i trajnost baterije obično mogu da ocene profesionalci, s toga će vam nesumnjivo biti potreban savet pri kupovini. 

Šta predstavlja ciklus punjenja baterije 

Termin o kome se često govori prilikom ocenjivanja valjanosti same baterije jeste ciklus punjenja baterije. Ovaj ciklus jednak je radu baterije do potpune istrošenosti i ponovnog punjenja. Ukoliko se baterije stave da se “dopune” iako nisu potpuno prazne, većina će obaviti pun ciklus punjenja bez obzira na to što nije bila skroz prazna. 

Li Ion baterije – kvalitetne punjive baterije 

Li Ion baterije se smatraju jednim od najboljih rešenja za akumulatorske alate. Naime, ove baterije ima najveću gustinu energije, nemaju efekat memorije, a njihovo samopražnjenje van upotrebe je izuzetno nisko. 

Gde se akumultorski alati najčešće koriste 

Akumaltorski alati zastupljeni su prilikom različitih radova, s obzirom na to da su vrlo praktični za upotrebu. Mogu se koristiti za kućne majstorije, jer se lako ovladava njihovim manevrisanjem, pogodni su za profesionalne radnike, a najzastupljeniji su pri radu na terenu. 

Prilikom radova na otovorenom, i na velikim površinama, mobilnost je jedna od karakteristika koja najviše olakšava posao, zato su akumulatorski alati od najvećeg značaja u tim prilikama.

Osnovne prednosti akumulatorskih alata 

Kada je reč o prednostima akumulatorskih alata u odnosnu na električne i manuelne, mobilnost i praktičnost pri korišćenju treba prvo pomenuti. Ono što se takođe ističe kao prednost jeste lakoća ovladavanja ovim alatima. 

Baš kao što je građevniska mehanizacija donela mašine koje olakšavaju velike poslove na gradilištima i terenima, tako je razvoj alata proizveo savremene akumulatorske alate koji su lagani i praktični za upotrebu, a ujedno i izuzetno precizni  pri radu. Zato akumulatorske alate mogu koristiti i laici, ali i profesionalci. 

Koji sve akumulatorski alati postoje? 

Gotovo svi manuelni alati mogu biti akumulatorski. Tako se na tržištu mogu pronaći akumulatske bušilice i brusilice, kao i akumultorske kosilice, lampe, lančane testere, makaze, klasične testere, makaze ali i akumulatorski usisivači, odvijači.

Takođe, postoje i kombinacije alata, i multifunkcionalni, višenamenski akumlatorski alati kao što su akumultaroska bušilica-čekić ili akumulatorska bušilica-odvijač i slično. 

Dakle, nakon navođenja nekih od akumaltorskih alata koji postoje može se uočiti njihova rasprostranjenost, sveobuhvatnost i mogućnosti koje se otvaraju njihovom upotrebom. 

Namena akumulatorskih alata 

Kao rezime navedenih akumultorskih alata, možemo pomenuti upravo njihovu široku upotrebu. Tako treba istaći da se sa ovim alatima mogu obavljati i zahtevni građevinski radovi, ali i nešto manje popravke i kućne majstorije. 

Bilo da vam je potrebno bušenje, brušenje, sečenje drva u dvorištu, odnosno orezivanje grana, usisavanje, glodanje, ili bilo koje druge radnje potrebne i u domaćinstvu ali i na terenu, akumulatorski alati to mogu da zadovolje. 

Koliko će biti značajni za vas, zavisi od toga kakve radove planirate da obavljate sa njima, ali ukoliko imate kuću i dvorište na čijem izgledu aktivno radite, onda će vam biti potreban bar jedan od alata o kojima ste imali prilike da čitate u ovom tekstu. 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *