Čemu služe i kakve sve mašine za rad na visinama postoje?

Kako je rasla potreba za poboljšanjem kvaliteta i efikasnosti u radu, tako je ona još više rasla kod poslova koji su izuzetno teški i opasni za rad. Među takvim poslovima posebno se izdvaja rad na građevini, pa su tako vremenom osmišljene mašine za rad na visinama, koje su omogućile i olakšale rad na velikim visinama, omogućile lak rad kako u unutrašnjosti, tako i na spoljašnjosti građevine, zbog čega su danas veoma popularne, pa se osim njihove kupovine, one mogu i iznajmiti u trenutku kada su potrebne. Na sajtu Sab d.o.o. mogu se naći mašine za različite namene.

Mašine za rad na visinama se najviše koriste prilikom građevinskih radova, ali postoje i neke koje se koriste u prenošenju velikih tereta, te one koje se koriste u održavanju objekata različitih namena, a čak se često koriste i u izgradnju saobraćajnica.

Vrste mašina za rad na visinama

Koja će se mašina za rad na visinama koristiti u radu, zavisi isključivo od prirode rada koji se izvodi. Osnovna podela mašina za rad na visinama jesu dizel i električne mašine, a u okviru toga se razlikuju mašine sa korpama i mašine sa platformama.

Jedna od najbitnijih mašina za rad na visinama kada je građevina u pitanju, jesu samohodne korpe, kojih ima nekoliko vrsta, a koje se koriste u izvršavanju radova na konstrukcijama, na instalacijama, kako u unutrašnjosti objekta, tako i na njegovoj spoljašnjosti. Ove mašine za rad na visinama su veoma popularne zbog svoje mogućnosti da se prilagode veoma teškim i nepristupačnim mestima na visinama, dostupnosti delovima koji su komplikovani, pa se zbog toga završavaju poslovi veoma efikasno i veoma brzo, što je od velikog značaja.

Samohodne platforme se najčešće koriste u održavanju objekata, ali i pri njihovoj izgradnji, jer su odlične za velike terete, a u zavisnosti od toga da li su na dizel ili električni pogon, zavisi i njihovo dosezanje visina, te mogućnost nošenja tereta. Jedna od najpoznatijih vrsta mašina za rad na visinama jesu čeoni viljuškari koji se koriste u skladištima, ogromnim magacinima, gde je potrebno sa velike visine spustiti robu velikog tereta i preneti je na neko drugo mesto, pri čemu su ovi viljuškari odlični jer su laki za manipulaciju, brzo i lako se okreću, te se njima veoma lako upravlja. Uz njih tu su i liftovi, koji imaju sličnu namenu, a koji su podigli i efikasnost, ali i bezbednost rada na visok nivo.

Kada je u pitanju bezbednost na radu, mašine za rad na visinama su u velikoj meri bezbedne za radnike, budući da se radi o mašinama koje su prilagođene određenim terenima i određenim poslovima. Svakako, ono šta je važno, jeste da se svaka mašina za rad na visinama proveri pre samog rada, te da se tek u momentu kada je uviđeno da je sve u najboljem redu, da je mašina apsolutno ispravna, onda započne sa radom u njoj.

Njihova efikasnost u radu potvrđena je i činjenicom da ih je danas moguće iznajmiti kada su potrebne, te se mašine za rad na visinama ne moraju isključivo kupovati za gradilišta ili neke druge poslove.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *