Varanje na ispitima nekad i sad

Varanje na ispitima i testovima nije nikakva novina. Oduvek je to postojalo i uvek će biti učenika koji će pokušati da prevare na testu ili studenata na ispiti bez obzira koliko posledice po njih mogu biti teške. U vremenu pre buma tehnologije, varalo se na različite načine. Takozvana era niske tehnologije podrazumevala je pisanje sažetaka na koži ili odeći, puškice su skrivane u hemijske, ali je bilo i situacija da se grupa đaka i studenata dogovori, pa da međusobno komuniciraju i a se dogovaraju i konsultuju oko tačnog odgovvora. Malih i sitnih marifetluka uvek je bilo i biće.

Nekada su se pisale puškice, danas se koriste bežične bubice za ispite, nekada se pisalo po klupi, a danas u mobilni telefon. Sa razvojem novih tehnologija sve je počelo da se menja.

Kako studenti danas varaju?

Danas se mogućnosti za varanje i prepisivanje na ispitu stalno povećavaju, jer je širok spektar mogućnosti koje pružaju nove tehnologije i pametni uređaji poput tableta i mobilnih telefona. Kada je reč o učenicima, đaci već sa 11 ili 12 godina već imaju mobilne telefone (ako ne i mlađi) koje nose u školu.

Evropska istraživanja su pokazala da je skoro polovina ispitanika, tačnije tinejdžera potražilo odrgovore na određena pitanja na testu preko Interneta, njih oko 20% priznalo je da vara na testovima, dok sveg 5% roditelja veruje da su njihova deca sposobna za tako nešto. Ova studija sprovedena je među španskim đacima, a rezultati se nimao ne razlikuju i u drugim delovima Evrope.

Iako uvek ima kreativne dece koja smišlja različite načine učenja i snalaženja, ima i onih i koji svoj talenat često koriste na pogrešan način. Mnogi talentovani studenti smišljaju kako lakše da prođu na ispitu, kako da ne uče mnogo, a da dobiju visoku ocenu. Zbog toga često koriste bežične bubice za ispite, nekada pokušavaju i na drugačije načine da dođu do položenog ispita, poput recimo prepisivanja iz sripti, varanja online i slično.

Najčešći načini za varanje na ispitu su:

  • Čuvanje skripti i beleški u mobilnom telefonu;
  • Slanje tekstualnih poruka sa tačnim odgovorima drugu ili drugarici;
  • Pretraga tačnog rešenja na Internetu;
  • Upotreba bežične bubice za ispite;
  • Slikanje testa pomoću mobilnog telefona i sl.

Kao što je već rečeno, varanja i snalaženja studenata na različite načine uvek je bilo i uvek će biti. Kako se tehnologija razvija, tako se razvijaju i metode varanja, ali postoje i načini kako da se varanje spreči. Mnogi profesori zahtevaju podignutu kosu na ispitu kako studenti ne bi imali priliku da koriste bežične bubice za ispite. Mnogi samo zahtevaju upotrebu hemijskih olovki i sklanjanje ličnih stvari za vreme trajanja ispita, a ima i onih koji koriste ometače signala kako ne bi mogla da se uspostavi telefonska veza. Samim tim ne može doći do uspostavljanja telefonske veze, pa bežične bubice za ispite ne mogu da se upotrebe.

Ipak, jedno je sigurno. Niko vas ne može ometati ako imate znanja. Na ispitima varaju i oni koji znaju, a koji nemaju mnogo vremena za učenje. Studenti se snalaze kako znaju i umeju svesni posledica. Što bi se u našem narodu reklo ko umije njemu dvije.

You may also like...

1 Response

  1. Mica каже:

    Koliko je njih polozilo ispite preko bubica, prosto mi nije jasno ko nas danas sve leci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *