Priče iz Mamine prodavnice: Zašto je biti mama, postala najzahtevnija uloga na svetu?

Jedna od naslađih uloga na svetu se u poslednih nekoliko godina pretvorila i u najzahtevniju ulogu na svetu. Ne kažem, biti mama nikad nije bilo lako, ali deluje kao da je baš sada pritisak na majke ogroman, posebno pred najezdom „savršenih “ mama sa društvenih mreža. Pa da jedemo.

Od mame se očekuje da se vrati u top-formu, i to ako je moguće ODMAH

Pred najezdom instagram mama i drugih poznatih mama koje posle porođaja izgledaju kao da su se upravo vratile sa mora, a ne da su izašle iz porođajne sale, svaka mama se može osetiti kao životni gubitnik. Posebno ako još uvek u kadu ulazi na kant, jer rana od epiziotomije i ne omogućava glamurozniji ulazak od tog i ako još uvek ne može u potpunosti da se brine o sebi i o bebi. Očekuje se da se struk i linija vrate čim beba napusti mamin stomak, a o tome govori i činjenica da je jedan mladi otac svojoj ženi kada je izlazila iz porodilišta doneo stvari koje je nosila još pre nego što je beba i bila u planu. Rezultat toga je bio maestralni izlazak iz bolnice u bademantilu i to u novembru mesecu.

Drage mame, za početak osluškujte sebe i svoj organizam, ne dozvolite da vas zavedu šareni instagram profili, jer se nekim mamama celokupno materinstvo svelo na to da stilizuju dete za instagram fotkanje, dok u pozadini stoji nekoliko baka-servisa ili dadilja koje se brinu za one manje lepe stvari koje obično nisu na fotografijama.

Mama mora da ima svoju profesiju, ali uz to da bude i nutricionista i dečji psiholog

Od mame se očekuje da dnevno spremi barem tri ili četiri zdrava obroka, a ukoliko je rešila da ipak detetu nešto kupi u prodavnici onda je potrebno da iščita deklaracije baš svih proizvoda. Ona mora da zna sve o kurkumi, amarantu, ćija semenkama ukoliko uopšte od svoje prosečne plate od 150e-300e za koju radi čak 46% zaposlenih žena,a koje je sproveo Centar za mame, sve te stvari može i da kupi.

Ona mora da bude i dečji psiholog, da zna svaku fazu razvoja kroz koju dete prolazi. Mora da čita i da se edukuje, kako bi zanala sve o tantrumima, o skokovima u razvoju o kojima čak ni pedijatri u savetovalištima ništa ne govore. Ona mora da zna kako da se postavi u svakoj situaciji i da nikada ne gubi strpljenje jer će je u protivnom nepoznati prolaznici na ulici odmah okarakterisati kao lošu mamu.

beba i mama

Od mame se očekuje da je kuća uvek u savršenom redu

Pored toga što mora da bude dobar i strpljiv roditelj pun razumevanja sa izusetno visokim pragom tolerancije, ona mora da bude i higijeničarka, koja neprekidno u jednoj ruci drži krpu, a u drugoj usisivač. Ovo posebno od mladih mama očekuju mame starijih generacija. I sami znate da iz detinjstva najviše pamtite to da je kuća bila čista, da se parket sijao i da su prozori bili tako čisti, da ste uvek mislili da u kući nemate prozore. Ko se još seća da se mama igrala sa njim, da ga je vodila u park i trčala za loptom, da ga je ljuljala jako i ljubila kada se negde udari. 🙂 Naravno da će nam kuća često ličiti na igraonicu i da će tepih tu i tamo imati neku mrlju, dok god su deca mala, posebno ukoliko nemate tu mogućnost da celu jednu sobu u kući pretvorite u sobu namenjenu samo igri.

Zastaniti i dišite!

Zastanite na sekund i razmislite šta je ono što zaista želite za sebe i svoju decu, a šta je ono što vam je nametnuto. Vaša deca će vas voleti i sa nekoliko kilograma viška, pa čak i kad im za doručak spremite samo omlet sa sirom. Voleće vas i kada nije sav veš opran i kada na policama ima prašine, jer su to stvari koje su njima nebitne.

Zastanite i odlučite da se malo posvetite i sebi, svoje telo i lice negujte kozmetikom za mame, a um nekom dobom knjigom. Osmislite svoju jutarnju rutinu koja vam pruža osečaj sigurnosti, i vraća vas u ravnotežu.

Budite samo mama

Bitno je da znate da nije potrebno da budete super mama, niti mama hobotnica koja u isto vreme žonglira sa krpom, džogerom i dečjim igračkama. Deci to nije potrebno, deci je potrebna samo mama koja je uvek tu za njih, ali i za sebe.

Autorka teksta: Miroslava Kovačević Burlić, mama, ekonomista

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *