KAKO PRETVORITI POTKROVLJE U MODERAN PROSTOR ZA ŽIVOT?

Potkrovlja su od mračnih i klaustrofobičnih prostora postala ekskluzivna i prestižna mesta za stanovanje. Bilo da se radi o stambenom ili poslovnom ambijentu, ukoliko se sa stilom uredi, potkrovlje postaje veoma lep enterijer. Prostor u potkrovlju ima posebnu atmosferu i zbog svog jedinstvenog karaktera teško mu je odoleti, iako je do nedavno bilo rezervisano za umetničke ateljee i za ljude slabijeg imovinskog statusa. Danas je potkrovlje zbog svog šarma i obilja svetlosti postalo trend u izboru životnog prostora. Međutim, ono što je posebno doprinelo popularizaciji životu pod kosinama, jeste veliki napredak u kvalitetu građevinskih materijala i stepenica za potkrovlje. S toga, bez obzira na to da li već živite u potkrovlju ili se tek planirate useliti, obratite pažnju na izbor materijala, na stepenice za potkrovlje i konsultujte se sa stručnjacima u smeru dugoročnog i kvalitetnog življenja ispod krova. Potkrovlje je nepresušan izvor inspiracije u čijem uređenju uživaju i stručnjaci i budući stanari. Stepenice za potkrovlje i to one unutrašnje treba veoma precizno planirati i projektovati, jer je to onaj segment stambenog objekta koji, osim svoje funkcionalnosti, treba da zadovolji i estetsku formu. Najčešće unutrašnje stepenice za pokrovlje su metalne i ugrađuju se u stambeni, ili poslovni objekat kada je skoro završen, odnosno kada investitor uvodi neke promene u gotovom objektu. Stepenice za potkrovlje se prvenstveno rade po projektnom planu i strogo se drže pravila za izradu stepenica, ali često se usvajaju zahtevi samih kupaca. Pravo rešenje za stepenice za potkrovlje zahteva dobro komunikaciju inženjera za izradu stepenica, projektanta stambenog prostora i krajnjeg kupca. Danas su stepenice za potkrovlje postale stil života, nisu više samo deo stana, pa se tržište trka u ponudi finesa na stepeništu, koje je postalo ukras kuće, odraz jedne porodice, a u poslovnom prostoru predstavljaju čak i status firme. Dobre stepenice su one koje podržavaju prirodni hod samog čoveka uz i niz njih, a to znači da su stepenice na međusobnoj visini od 16-18cm i da je širina gazišta od 26-50cm. Time se postiže lakoća koraka prilikom penjanja i silaženja. Ukoliko su stepenice deo nekih prostorija koje se ne posećuju često, mogu biti i nešto strmije da bi se uštedelo na prostoru.

VRSTE STEPENICA ZA POTKROVLJE

Posebnu draž za potkrovlje čine stepenice – metalne ili drvene, koje se lako montiraju i lepo uklapaju u plafon donje prostorije. Tavanske stepenice su idealno rešenje za iskorišćavanje tavanskog prostora, ali pošto se ne koriste svakodnevno, njihovo prikrivanje ulepšava enterijer. Podela na metalne i drvene su zbog gazišta. Skrivene tavanske stepenice su drvenog okvira, drvenog poklopca koji možete ofarbati u boji koju želite. U zavisnosti od tavana, gazišta su različita, pa tako imamo stepenice za veće visine sa većim gazištima i obrnuto. Vrlo se lako otvaraju i spuštaju pod određenim uglom, lako se rasklapaju i odmah su upotrebljive. 

Sve prostorije na različitim visinskim nivoima možete povezati stepeništem po principu „uradi sam“. Ovim jednostavnim sistemom ćete prostorije lako i efikasno povezati, a svojim dizajnom su zanimljiv deo životnog ili radnog prostora. Gotove stepenice je nekad lakše samostalno povezati nego zvati majstora, a brzo rešenje su spiralne stepenice, čija je montaža laka. Konstrukcija i gazišta se ređaju po već određenom redosledu, dobro se zategnu vijci i stepenice su spremne za upotrebu.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *