Draperije i zavese za svačiji dom

Tokom viševekovne upotrebe zavese su menjale svoju dobru ulogu. U početku su služile samo kao izolacija protiv ulaska hladnog vazduha kroz prozore koji loše dihtuju. Vremenom se stolarija menjala pa danas draperije i zavese služe za dekoraciju prostora, zaštitu od sunca, ali i stvaranja veće privatnosti u domu.

Kakvi su savremeni trendovi u dekoraciji prozora? Koliko se razlikuju od klasičnih zavesa?

Sve odgovore donosimo u nastavku teksta. Ostanite uz nas i možda dobijete nove ideje za odabir najbolje zavese za vaš dom!

Klasične draperije i zavese – dobar izbor za svaki dom

Domaćice su vrlo brzo uvidele potrebu da postoji mogućnost regulisanja prodora svetla u prostor pa su se klasične zavese nadopunjavale i draperima. 

Draperi su zavese od punijeg platna koji potpuno blokiraju svetlost. Najčešće se postavljaju iz dva dela, sa obe strane zavese, pa kada zatreba samo se navuku na sredinu prozora, a kada su sklonjeni čine odličnu su dekoraciju na uglovima prozora.

Draperije i zavese se najčešće postavljaju tako da su u različitim bojama pa njihova lepota više dolazi do izražaja. Draperije su češće u tamnim, jačim nijansama, zanimljivih šara i dezena, a dnevne zavese su tanke, svetle i bez jakih boja. Na ovaj način se draperije i zavese mogu uklopiti u dizajn celog prostora, ali i razbiti sterilno jednolične kombinacije boja.

Mogu biti do poda ili do prozora, sve zavisi od mesta postavljanja, odličan su odabir i za dnevne sobe i za kuhinje i za spavaće sobe. 

Sa zavesama i draperijama dekoracija prostora je kompletna, a ako imate još nekoliko varijanti drugih boja odlična su mogućnost da transformišete prostor pomoću jednostavne zamene zavesa – to je mala promena, a opet vrlo uočljiva.

Moderne zavese sa mehanizmima

Najnovije generacije zastora za prozore kombinuju draperije i zavese u jednom, a mehanizam za pomeranje platna obezbeđuje propuštanje više ili manje svetla u prostor.

Poslednjih godina su jako interesantni modeli dan-noć ili zebra zavesa koje imaju mehanizam za pomeranje dvostrukog platna. Platno je prugasto od ređeg i gušćeg materijala pa kada se mehanizmom platno pomera pruge se preklapaju tako da delimično propuštaju svetlo ili ga potpuno blokiraju. Ove zavese su atraktivne jer su od antibakterijskog materijala, ne zadržavaju mirise i prašinu, a postavljaju se ispred prozora pa zauzimaju manje prostora nego klasične draperije i zavese.

Postoje i drugi rolo modeli koji su od jednostrukog platna i odlične su za delimično ili potpuno zasenčenje prostora, najčešće se koriste za sobe, a poznate su kao „black out“. Rado su korišćene i u poslovnim prostorima i sve češće menjaju trakaste zavese jer imaju i moderan izgled, ali i funkcionalnost.

Rimske ili paketo zavese su paneli na prozorima, a podižu se nabiranjem preko mehanizma i vrlo su dekorativne jer se platno izrađuje od raznih materijala. Ovakve zavese srećemo svuda, u restoranima, domovima, hotelima, apartmanima… 

Iz svega navedenog se vidi da postoji izbor za svačiji ukus. U okviru svakog modela postoji ogroman broj nijansi i dezena pa možete birati one koje se stapaju sa zidovima i nameštajem ili one koji se ističu svojim bojama i lepotom.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *