Čmičak – estetski problem ili nešto ozbiljnije

Gotovo svaka osoba je u životu imala barem jednom čmičak, kod nekog se vidi više kod nekog manje, ali teško da ostaje neprimećen.

Međutim, ono što mnoge muči kada je u pitanju čmičak jeste to da li je opasno kada se on pojavi na unutrašnjoj ili spoljašnjoj strani kapka, da li utiče na vidi ili je možda pokazatelj nekih ozbiljnijih zdravstvenih stanja.

Šta je to čmičak

Čmičak nastaje zapravo kao  zbog upale žlezde na kapku i javlja se kao posledica infekcije bakterijom ili usled pada imuniteta. Naravno, kod nekoga se pojavi manja upala, a kod nekog veća, te i veličina čmička zavisi od samog upalnog procesa. Čmičak može biti i izuzetno bolan, mada to nije pravilo, nekome se samo pojavi crvenilo sa svrabom. U svakom slučaju, on izgleda kao bubuljica, što je praćeno crvenilom i svrabom u tom području.

Lekovi protiv čmička

Mnogi, naročito stariji, pristalice su toga da čmičak treba da nestane sam od sebe, dok drugi posežu za medikamentima ili nekim lekovima koji spadaju u alterantivne metode lečenja. Kada se govori o lekovima za čmičak koji se mogu kupiti u apoteci, tu se najpre preporučuju antibiotici, uzeći u obzir da čmičak nastaje kada se usled pada imuniteta u oku  namnoži bakterija koja se tu inače nalazi, a u pitanju je stafilokoka.

Prirodni način kako da se ukloni čmičak

Da bi se čmičak izlečio na postoji nikakva čarobna krema. Naime, lečenje zahteva i određeno vreme, uglavnom sve to traje oko nedelju dana. Najviše se preporučuje da se stavljaju tople obloge, i to ni previše mlake ni previše vruće, naravno. Takođe, obloga mora biti čista i suva, najčešće se savetuje neka čista platnena maramica, pa čak se pominje i da je na čmičak najbolje stavljati kuvano jaje u ljusci, koje je toplo i greje područje gde je čmičak nastao. To grejanje dovodi do toga da iscuri tečnost koju luči žlezda kojom je ispunjen čmičak, i nakon tog procesa ostaje samo crvenilo koje postepeno nestaje.

Estetski ili zdravstveni problem

Kao i svaka promena na koži, može se doživeti ozbiljno, a  može biti potpuno bezazleno. Kod čmička je jedno sigurno: to nije ozbiljan zdravstveni problem. Upala se pojavi i prođe u roku od nekoliko dana. Ono što može da se iskomplikuje jeste da ta upala ne prođe u tom periodu pa se na tom mestu stvori halacion. On nastaje tako što iz čmička ne iscuri tečnost, nego se zadržava i formira neku vrstu loptice. I to je bezopasno, s tim što predstavlja veći estetski problem nego čmičak. Taj estetski problem se rešava jednostavnim ambulantnim hirurškim zahvatom, koji uspešno rešava taj problem, bez ikakvog traga intervencije. U nekim sličajevima se dešava da taj halacion bude nešto veći i na nezgodnom mestu, te može biti prepreka za vid. 

Ukoliko dođe do većih komplikacija intervencija je neophodna i potrebno je da posetite specijalistu iz okuloplastične hirurgije kako biste izbegli dodatne probleme sa vidom. Veoma je bitno da odaberete profesionalnog i pouzdanog oftamologa koji ima iskustva u obavljanju ovakvih intervencija. Jedan od priznatih oftamologa iz oblasti okuloplastične i rekonstruktivne hirurgije jeste dr. Zoran Žikić iz Okuloplasta iz Beograda. 

 Kao zaključak se izvodi da pojava čmička nije razlog za preteranu brigu, treba sačekati da prođe, ali s druge strane obratiti pažnju ukoliko problem duže traje.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *