Kako odabrati idealnu rasvetu za dečju sobu?

dečak-čita-rasveta-dečja-soba

Foto: Pexels.com

Rasveta je veoma važan element enterijera. Osvetljenje u dečjoj sobi može obezbediti da ambijent u prostoriji detetu bude prijatan, što je preduslov da njegova soba zaista bude oaza sigurnosti i mira u kojoj će moći da se bezbrižno igra.

Ukoliko je pred vama renoviranje dečje sobe ili samo želite da uložite u kvalitetnu rasvetu u prostoru u kojem vaše dete provodi vreme, u daljem tekstu pronađite nekoliko korisnih saveta o pravilnom odabiru idealne rasvete za dečju sobu.

Rasveta u dečijoj sobi u funkciji dekoracije enterijera

Soba, u kojoj vaše dete provodi svoje vreme, je potrebno da obezbedi optimalne uslove živahnu igru deteta i posvećeno učenje tokom dana – ali i prikupljanje energije dovoljnom količinom sna tokom noći.

Kako bi dečjom sobom vladala podstičuća atmosvera za razvijanje veština, rasvetu u njoj je potrebno odabrati tako da se osvetljenje, to jest osećaj koji enterijer budi u ljudima – lako prilagođava različitim namenama prostorije. 

Dečja rasveta u sobi može podrazumevati njene razne forme koje se mogu razlikovati u nameni i dizajnu. Najbolji način da obezbedite rasvetu za dečju sobu, koja je u skladu sa trenutačnim potrebama vašeg deteta, je da u dečjoj sobi postavite više različitih lampi – različite jačine svetla i boje osvetljenja.

Takođe, dečje lampe su, najčešće, oblikom i materijalima – ili drugim sigurnosnim mehanizmom, posebno dizajnirane kako bi izbegle sve eventualne opasnosti do kojih može doći u nepažljivoj igri deteta u sobi. Zato je važno da rasvetu u dečjoj sobi odaberete zavisno od uzrasta deteta, imajući u vidu njegove svakodnevne navike.

Dakle, idealna kombinacija rasvete u sobi jednog školarca može biti spoj odgovarajućeg noćnog svetla, stone lampe za učenje i lustera kao “glavnog” izvora veštačkog svetla u sobi. 

Na tržištu možete pronaći najrazličitije vrste lampi – različitih oblika, boja i materijala, pa ćete lako pronaći one odgovarajuće namene, koje su u skladu sa tematikom enterijera dečje sobe.

Pored brige o praktičnosti, nemojte zaboraviti dekorativnu funkciju dečijih lampi. Lampe sa motivima crtanih filmova, ili pak bajkovitog i nežnog izgleda, će dečju sobu učiniti posebno komfornom za dete.

Plafonska rasveta za glavni izvor svetla u dečjoj sobi

Detetu koje uživa da se igra na centralnom delu sobe će najviše prijati ambijent koji omogućava luster na centralnom delu plafona. Najbolji efekat će imati upravo toplo i opuštajuće svetlo koje će detetu pružiti odgovarajuću podršku u tome da upalovi u svet mašte tokom igre.

Odaberite dečji luster tako da odgovara karakteru enterijera dečje sobe – maleni detalji poput dobro odabranog stila lustera, mnogo značajno uticati na celokupni doživljaj enterijera.

Prekidač za ovo svetlo treba da bude postavljen u blizini dečjeg kreveta, kako bi mogli da ga upale ukoliko odlaze do toaleta noću. Međutim, ovaj “problem” možete rešiti i ako umesto prekidača obezbedite suptilno noćno svetlo na dohvat ruke od kreveta – o čemu će u daljem tekstu biti više reči.

Stona lampa u dečjoj sobi – za lakše učenje i bolju koncentraciju školarca

Dečja stona lampa je gotovo neizostavni deo svake sobe školarca. Učenje za radnim stolom i održavanje budne pažnje će uz kvalitetnu stonu lampu biti mnogo lakše. Poseban trik dizajnera enterijera je da ovaj tip rasvete bude izvor hladnog osvetljenja, jer će takvo stvarati najoptimalnije uslove za bolju koncentraciju i lakši posvećeni rad.

Stona lampa se postavlja na kraju stola koji je sa suprotne strane u odnosu na ruku kojom dete piše – kako biste izbegli stvaranje senke na papiru. Takođe, možete ih pozicionirati i na neku od komoda u sobi radi dodatnog izvora svetlosti.

dete-krevet-lampa

Mogu biti detalj koji će ulepšavati prostor tokom dana, kada nema potrebe za njihovom upotrebom. U prodaji možete naći neverovatan broj različitih stonih lampi za decu – u obliku životinja i raketa, različitih boja i materijala, koje će izgledom, sobu vašeg deteta transformisati u zemlju čuda.

Noćno svetlo u dečjoj sobi – bez straha od mraka

Mališani se neretko plaše mraka, a noćne lampe mogu biti lako rešenje u tom slučaju. Dečje noćne lampe su diskretni izvor svetlosti u dečjoj sobi, tako da mogu ostati upaljene tokom čitave noći.

Prigušeno suptilno osvetljenje neće ometati dečji san, ali će obezbediti osećaj sigurnosti detetu u slučaju da se tokom noći probudi. Izuzetno su praktične, jer najčešće možete sami podešavati jačinu svetla – tako ih vaše dete može koristiti i kao izvor svetla za čitanje u krevetu.

Za odabir rasvete u sobi mlađe dece, noćnu lampu možete postaviti na višim delovima, kako im ne bi bile dostupne – pa neće postojati mogućnost da se greškom povrede.

Rasveta je u enterijeru jedan od najvažnijih faktora koji kreiraju doživljaj same prostorije. Odabirom adekvatne rasvete ćete vašem detetu omogućiti prijatnije i produktivnije vreme u igri, učenju i odmaranju.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom i kratkim savetima pomogli da rasvetu u dečjoj sobi organizujete na najbolji način i da ćete vašem mališanu obezbediti najveću udobnost u njegovom carstvu mašte.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *