Kako se osloboditi vlage u kući ili  stanu

Relativna vlažnost (RH)

Vazduh obično sadrži vodenu paru, a količina pare zavisi prvenstveno od temperature vazduha. Topli vazduh može da zadrži više vlage od hladnog vazduha, tako da sa padom temperature vazduha padne i maksimalna količina vode koju vazduh može da zadrži.

Odnos vodene pare u vazduhu i maksimalne količine vodene pare koju vazduh može da zadrži na određenoj temperaturi izražava se kao relativna vlažnost (RH). Na primer, RH od 30% znači da vazduh sadrži 30% vlage koju može da izdrži na toj određenoj temperaturi.

Kada vazduh ne može da zadrži više vlage na datoj temperaturi (tj. RH je 100%), kaže se da je vazduh zasićen.

Kako se temperatura vazduha povećava, tako se povećava i kapacitet za zadržavanje vlage, tako da ako se temperatura vazduha podigne i sadržaj vlage ostane isti, RH se smanjuje.

Uticaj vlažnog vazduha

Vlažnost utiče na toplotnu udobnost i kvalitet unutrašnjeg vazduha. 

Visoka relativna vlažnost (veoma vlažan vazduh) će stvoriti hladniji osećaj tokom hladnog vremena i osećaj toplog i kožu lepljivom tokom toplih dana. Slaba relativna vlažnost (veoma suv vazduh) može izazvati suvoću i nelagodnost u nosu i učiniti kožu suvom.

Vlažan vazduh takođe ima negativne uticaje na unutrašnjost doma, tako što :

  • olakšava rast gljivica (plesni) i bakterija koje mogu izazvati respiratorne probleme i alergijske reakcije
  • obezbeđuje uslove za rast grinja, što može uticati na obolele od astme
  • rezultira mirisima u slabo provetrenim prostorima zbog rasta gljivica
  • rezultiraće kondenzacijom na prozorima, zidovima i plafonima koji su hladniji od temperature vazduha

Razlozi visoke vlažnosti

Kućne aktivnosti kao što su kuvanje, pranje, sušenje odeće i upotreba plinskih grejača, kao i disanje ljudi, predstavljaju primarne izvore koji uzrokuju vlagu u zatvorenom prostoru. Prosečna osoba izdahne oko 200 mililitara vodene pare na sat dok je budna i oko 20 mililitara vodene pare na sat tokom sna. Drugi izvori vlage mogu takođe uključivati:

curenje vode kroz omotač zgrade

vlažne podzemne uslove pod drvenim podovima

zadržana vlažnost konstrukcije, tj. vlaga zadržana u građevinskim materijalima kao što je drvena konstrukcija, betonski podovi i gips, nakon instalacije

Kontrola vlažnosti

Unutrašnja vlažnost se može kontrolisati pomoću:

  • uklanjanje vlage korišćenjem ventilatora u kupatilu, korišćenjem respiratora u kuhinji, postavljanjem sušare spolja 
  • pasivna ventilacija postiže se otvaranjem prozora, koji za samo 10-15 minuta svakog dana mogu smanjiti nivo vlage u kući
  • podizanjem temperature u zatvorenom prostoru zahvaljujući efikasnoj izolaciji i grejanju
  • pomoću aparata za izvlačenje vlage

Isušivač vlage

Ukoliko želite da se vlage oslobodite na brži način onda je potrebno veštački izvući vlagu pomoću isušivača vlage. Ovaj aparat efikasno suši kako tek omalterisane tako i starije zidove u kućama i stanovima. 

Korišćenjem elektromagnetne sile, aparat za izvlačenje vlage, potiskuje molekule vode ka tlu odnosno pomaže da se suvišnu vlagu upije zemlja i na taj način potpuno isušuje zidove. Aparat za isušivanje vlage pogodan je ako u domu imate bebe ili malu decu, jer je u tim situacijama potrebno osloboditi se vlage što je pre moguće, što će apparat za izvlačenje vlage i uspeti. Isto tako, apparat za izvlačenje vlage iz zidova pomoći će da se spreči podizanje parketa kao stvaranje buđi, koji se kasnije ne mogu sanirati.

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *