Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine radija za auto?

Oduvek je veoma dobro poznato da su na svakom automobilu najvažnije dve stvari, prva su kočnice, a druga su ozvučenje. Naravno, kočnice može u nekim situacijama da zameni i ručna, ali ozvučenje nema zamenu, zar ne? OK, malo možemo da se šalimo, jer svakako najvažnije je sve ono što obezbeđuje udobnu i sigurnu, bezbednu vožnju, ali je svakako ozvučenje u jednom automobilu prilično važna stvar.

Zamislite samo da krenete na neki duži put sa društvom, kao što je letovanje, odlazak na neko drugo putovanje, a nemate neke zvučnike za auto koji su bar OK, pa kako onda da uživate u trenutku u potpunosti, nikako, tako je. Zbog toga je potrebno uvek obratiti mnogo pažnje prilikom odabira komponenti za ozvučenje, prilikom planiranja uvođenja nekih novina na ovu temu u automobilu, jer to definitivno nije kupovina koju bi trebalo uraditi ad hok, već postupno i polako, tako da dobijete savršen zvuk u svom vozilu.

Posoje različiti načini na koje možete u svoje vozilo stvoriti savršeno ozvučenje, a tu su dva osnovna, kupovinom novih ili polovnih komponenti za auto radio, pri čemu je potrebno obratiti mnogo pažnje prilikom kupovine polovnih, kako se ne bi dogodilo da dobijete nešto što je teško spasiti totalne propasti ili loše radi. Ali, na samom početku, najvažnije je da odvojite budžet kojim možete da raspolažate u datom trenutku, te polako da počnete da ga ulažete u komponentu po komponentu, što znači da s vremena na vreme odvajate određeni budžet za po jednu komponentu, a tek na kraju ćete videti da ste uradili mnogo i da ste na taj način dobili ozvučenje koje vredi i koje je veoma kvalitetno, a to najvažnija stvar u celoj ovoj priči.

Bitno je istaći da je važno čuvati se falsifikata. Često u želji da se jeftinije prođe, mnogi vozače posete „crno tržište“ koje vrvi istim brendovima koji se nalaze i u ovlašćenim servisima, ali se caka krije u plagijatu, koji često do kuće ume i da ne radi ili se brzo pokvari, a kvalitet samog uređaja svakako se ne može i ne mora ni komentarisati, niti upoređivati. Kompletno ozvučenje za automobile ima dosta komponenti, ali postoje one koje su na prvom mestu, pa ćemo krenuti da pričamo baš od samog vrha, od one komponente koja je najbitnija i najvažnija, bez koje ničega ne bi ni bilo, a to je radio  i zvučnici za auto.

Odabir radija za kola

Kao što već rekosmo, auto radio je najbitnija komponenta celokupnog ozvučenja i audio sistema jednog vozila. Radio za kola je osnova od koje sve kreće, baš kao što su matična ploča i hard disk za kompjutere. Na prvom mestu, važno je odabrati proizvođača čiji ćete auto radio uzeti za svoja kola. Na tržištu ih je prilično mnogo, a već je pomenuto da postoje i falsifikati, pa ih se treba posebno čuvati kada je auto radio u pitanju. Naš savet uvek ide ka najproverenijim proizvođačima i brendovima, a među njima svakako jeste i Pioneer radio za kola, budući da je to jedan od proizvođača za koje znaju čak i oni koje ne samo da su laici kada je ozvučenje u pitanju, već i sama motirna vozila i vožnja.

A kako se uvek traži što poznatije za ovakve stvari, među najpreporučenijima jeste upravo Pioneer radio za kola, jer decenijama vozači uživaju u muzici i vestima sa njegovih stanica.

Kada ste odabrali koji proizvođač će biti za vaš auto radio, slede neki drugi odabiri, jer je ovo bio samo prvi. Kao svi, tako i Pioneer radio za kola možete naći po različitim cenama, jer su napravljeni tako da odgovaraju potrebama različitih tipova vozača, a od toga šta želite od radija za kola zavisi zapravo i visina njegove cene. Kao što znamo, osnovni auto radio, nešto je što je odavno prevaziđeno, pa bolje da duži vremenski period odvajate budžet za radio za kola, kako biste na kraju imali osnovu na koju možete da nadogradite savršeno ozvučenje. Kvalitetniji, a to u ovom slučaju uglavnom znači i skuplji radio za kola, imaće brojne dodatne funkcije, koje osim lakšeg funkcionisanja, imaju i veoma korisne stvari.

Danas je negde nezamislivo da radio za kola ima određene dodatne funkcije, kao što je ulaz za USB, čitač SD kartice, mp3 uređaj, jer to olakšava puštanje audio snimaka u ogromnoj meri, budući da više nije potrebno juriti samo radio stanice, niti nositi CD diskove sa sobom. Pored toga, auto radio može imati i funkcije kao što je bluetooth, te druge, ali to su opet neke druge funkcije koje možda nisu najpotrebnije, u odnosu na prethodne, ali ako imate želju i finansija dobro je uložiti i na tu stranu.

Odabir ostalih komponenti auto radija

Sada kada imate kvalitetan auto radio, dolazi vreme da se polako ubacuju ostale komponente audio sistema. Prvi na redu jesu zvučnici, kao sledeći, najvažniji činilac celokupnog ozvučenja. Osim što kao i kod radija, jeste potrebno birati kvalitetnije uređaje, važno je misliti i o drugom stvarima, a na prvom mestu, da li stavljate iste zvučnike kao fabričke ili drugih dimenzija i da li dodajete zvučnike koji fabrički nisu postojali. U tom, drugom slučaju, važno je misliti i na kvalitetnu montažu, u suprotnom, provučene žice, nepažljiva montaža, uništiće kako uređaje, tako i sam kvalitet zvuka. Veliki izbor opreme za automobile možete naći u veb shopu Velteh ili njihovoj prodavnici u Beogradu.

Često se desi da se neko odluči samo za zamenu prednjih zvučnika, pojačanih, kako bi ozvučenje bilo bolje, dok se drugi odlučuju i na ugradnju subwoofer-a, ali to su već stvari koje apsolutno zavise od vaših ličnih želja i prohteva, te samog cilja koji želite da dostignete poboljšanjem ozvučenja. Kada su u pitanju već zvučnici i dobar zvuk, potrebno je i pojačalo. Međutim, pojačalo nije tu isključivo da bi se dobio jači i dalekosežniji zvuk, jer retko ko i retko kada možete toliko da pojačate zvuk, a da vas ne ometa u vožnji, već je jedan od važnih zadataka pojačala da zvuk učini kvalitetnijim.

Zbog toga je jako važno da kompatibilnost zvučnika i pojačala bude što veća ili potpuna, budući da se u suprotnom ne bi moglo dobiti ništa od željenog. Zato se prilikom odabira pojačala, kao naredne komponente ozvučenja za auto, gleda njegova kompatibilnost sa zvučnikom, odnosno, potrebno je da se uklope po impedansi i snazi, jer ćete na taj način, na kraju, imati savršeno ozvučenje u kojem uvek i svuda može da se uživa.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *