Hranilice za bebe – najbolji izbor

Jedan od elemenata bebi opreme je i hranilica tj. stolica za hranjenje. Stolica je vrlo korisna jer olakšava hranjenje – beba bezbedno sedi sa stolom i usmerena je ka hrani.

 

Karakteristike hranilice o kojima bi trebalo voditi računa

Prilikom kupovine hranilice za bebe treba voditi računa o nekoliko stvari. Hranilice se razlikuju po veličini, funkcionalnosti, dizajnu i naravno ceni. Pre nego što se odlučite za kupovinu razmislite kakvu stolicu za hranjenje želite u skladu sa vašim finansijama, prostorom u kojem u živite i praktičnosti koja vam je potrebna. Brend Kiddy Joy (imaju i internet prodavnicu) nudi veliki asortiman različitih hranilica.

Prilikom izbora veličine hranilice obratite pažnju na veličinu vašeg slobodnog prostora. Veća hranilica znači da ćete je duže moći koristiti. Postoje hranilice koje su sklopive i one mogu biti vrlo praktične jer ih možete odložiti ili prevoziti s jednog mesta na drugo. Takodje, postoje hranilice za bebe koje imaju točkiće pa ih možete lakše pomerati po stanu.

Hranilice mogu biti od različitih materijala. Zbog lakšeg održavanja se preporučuje da budu od materijala koji su perljivi (neki mogu i u veš mašinu) ili koji se lako brišu. Postoje hranilice kod kojih se navlake i poslužavnici skidaju.   

Bitna stvar kod hranilica su pojasevi. Pojas se može vezivati u dve, tri ili pet tačaka. Najbolja varijanta je sa pet tačaka jer je tu bezbednost veća i smanjena je opasnost od pada bebe.

Naslon, visina stolica i visina oslonca za noge se kod pojedinih hranilica mogu podešavati. Podešavanje visine stolice je korisno jer je moguće hranilicu prilagodjavati različitim visinama stolova. Neke hranilice imaju poslužavnik na kojem su igračke koje se pritiskaju ili sviraju. Igračke mogu biti korisne ali stručnjaci ističu da nije uvek dobro da dete za hranu veže zabavu, a i igračke mogu da mu dosade i da onda dete odbija da  sedi u hranilici i jede.

 

Od čega zavisi da li je hranilica bezbedna za bebu?

Jedna od prednosti hranilice je baš njena bezbednost i evo šta treba proveriti pre kupovine i njene upotrebe:

– hranilica treba da je stabilna

– pojasevi treba da su dobro pričvršćeni i da li se lepo zatvaraju

– svi delovi na hranilici treba da su fiksirani

– točkići (ako postoje na hranilici)  treba da mogu da se zakoče

– šrafovi treba da su pokriveni plastikom

– poslužavnik treba da se ne skida lako da se ne bi desilo da ga beba sama skine

 

Da li treba insistirati na novoj hranilici?

Mnogi roditelji se pitaju da li da kupuju novu hranilicu ili da pozajme već korišćenu. Pored naravno finansijskih razloga odgovor na ovo pitanje zavisi i kakva je stolica u pitanju i da li ispunjava bezbedonosne standarde. Bitno je da hranilica bude funkcionalna (onoliko koliko je vama potrebno) i da je bezbedna. Obavezno treba proveriti da li je hranilica stabilna, da li su svi pojasevi u redu i da li svi elementi koji se podešavaju ispravni.  

 

Još jedan savet nakon kupovine hranilice – prilikom korišćenja izuzetno je bitno da uvek proverite da li je dete vezano i da ga ne ostavljate bez nadzora.  

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *