Sve što treba da znate o dubinskom pranju tepiha

Vaši tepisi su svakodnevno stavljeni pred veoma teške izazove. Gazite po njima po ceo dan, prekriva ih prašina koja neminovno pada svuda oko nas, podložni su flekama od hrane i pića, kućnih ljubimaca i dečije igre. Uz to, tepisi se stalno habaju. Tepisi u prometnim prostorijama, gde provodite dosta vremena, mogu brzo postati prljavi i poprimiti neprijatne mirise.

Usisavanje je odličan način održavanja tepiha, ali samo po sebi nije dovoljno! Parni čistači su dobra opcija za čišćenje površine tepiha od prljavštine, ali neće prodreti dublje, da bi se pobrinuli za ono što se krije ispod. Pritom, parni čistači nisu sigurni za tepihe od prirodnih materijala, jer mogu oštetiti njihova delikatna vlakna. 

Bez obzira koliko se brinete o higijeni vašeg doma, a verujemo da to činite posvećeno i detaljno, profesionalno dubinsko pranje tepiha je imperativ zdravog i prijatnog doma. Zašto treba da podarite profesionalni tretman vašim podnim prostirkama, objašnjavamo u nastavku:

Znaci da je vreme za dubinsko pranje tepiha

U nastavku vam donosimo neke od znakova koji pokazuju da je vreme da osvežite vaš tepih. Ako primetite neki od njih, reagujte odmah: 

Fleke

Tamna ili razmrljana mesta na tepihu izgledaju ružno. Bilo da su uzrokovane kafom, sladoledom, vinom, plastelinom ili nezgodama kućnog ljubimca, fleke mogu pokvariti sveukupan utisak o vašem domu. Bez obzira koliko čistite, pogled vam se uvek vraća na tu ružnu mrlju koje nikako ne možete da se rešite, zar ne? Vreme je da je ispratite u zaborav.

Neprijatni mirisi

Osetite neprijatan miris u vašem domu, nalik na ustajalost, iako stalno provetravate? Očistili ste frižider, obrisali stolove, bacili smeće – šta se oseća u vašem domu? Odgovor je najverovatnije pod vašim nogama! Neprijatni mirisi tepiha mogu biti pravi izazov. Oni su uzrokovani mrljama koje nisu očišćene, kao i opštim taloženjem prašine na vašem tepihu. Na tepisima se takođe može razviti buđ od ostataka hrane ili vlage, ako se redovno ne čiste i ne provetravaju.

Ugaženi delovi tepiha

Verovatno ste primetili da na nekim delovima vašeg tepiha postoje ugažena mesta, nalik na izlizane staze, koje se pojavljuju na mestima gde je promet ukućana najveći. Ugaženi delovi su uzrokovani velikim količinama prašine koja se nalazi u tepihu, koja se iznova i iznova gazi. Prljavština je veoma abrazivna za vlakna tepiha i ubrzava proces habanja, tako da ćete održavanjem čistoće pomoći da duže traju.

Tamne ivice

Ako imate tepih svetlije boje, možda ćete primetiti da same ivice tepiha počinju da tamne. Verovatno se pitate kako, kad po ivicama tepiha niko ne gazi? Ova pojava je uzrokovana protokom vazduha (iz klima uređaja ili prozora i vrata), koji nosi i ispušta prljavštinu duž zidova.

Kako biste uklonili sve ove znake korišćenja tepiha, produžili mu životni vek i osvežili životni prostor, vreme je da zakažete dubinsko čišćenje.

Kako funkcioniše dubinsko čišćenje tepiha?

Prilikom dubinskog pranja tepih servis koristi nekoliko metoda, zavisno od vrste problema, odnosno zaprljanja, koje treba rešiti. U skladu sa vrstom materijala od kojeg je tepih napravljen, čišćenju se pristupa oprezno, detaljno i temeljno. Koriste se profesionalni deterdženti, koji garantuju 100% uklanjanje i najtežih mrlja.

Vaš tepih će biti podvrgnut sledećem tretmanu:

  • Mašinsko trešenje kojim se uklanjaju i najsitnije čestice zarobljene prašine, dlake i svih drugih nečistoća.
  • Mašinsko pranje tepiha automatizovanom robot mašinom koja ravnomerno distribuira profesionalna sredstva za pranje, uklanjajući sva zaprljanja.
  • Ispiranje i ceđenje u centrifugi. Ako vaš tepih nije dobro ispran, vlakna bi mogla biti tvrda i “skorela”, zato se velika pažnja posvećuje ispiranju. Nakon profesionalne centrifuge tepih će biti 80% suv.
  • Sušenje u specijalizovanoj komori sa stalnim strujanjem vazduha.
  • Mašinsko usisavanje kojim se vlakna tepiha dovode u prirodno rastresito i baršunasto stanje, a kojim se istovremeno proverava učinkovitost obavljenog posla.
  • Parfemisanje, dezinfekcija i pakovanje tepiha. Nakon što je vaš tepih besprekorno očišćen, biće naparfemisan i dezinfikovan, kako bi uneo novu svežinu u vaš životni prostor. Tepih se pakuje u streč foliju i vraća na vašu adresu.

Koje su prednosti dubinskog pranja tepiha?

Kada pomislite na dubinsko pranje tepiha, verovatno razmišljate o estetici i uklanjanju upornih fleka, kojih nikako ne možete da se rešite. Međutim, ova metoda čišćenja ima benefite i po zdravlje svih vaših ukućana:

  • Prljavština, prašina i alergeni sa tepiha prodiru u vazduh, što može izazvati respiratorne probleme, alergije i probleme sa sinusima. Dubinsko čišćenje tepiha eliminiše ove probleme, što znači da radi na unapređenju vašeg zdravlja.
  • Grinje su čest podstanar tepiha, ali zbog njihove mikroskopske veličine često je nemoguće znati da imate infestaciju. Same grinje ne prave nikakvu štetu, ali otpadne materije koje proizvode mogu izazvati i pogoršati alergije. Redovno čišćenje tepiha će ukloniti ove mikrobe.
  • Mrlje na tepisima su uobičajena pojava. Bez obzira koliko ste pažljivi, prolivena kafa ili vino, komad čokolade i kolača, lako mogu završiti na vašem tepihu. Neke mrlje je gotovo nemoguće ukloniti komercijalnim proizvodima za čišćenje, a flekav tepih izgleda nereprezentativno i neprijatno. Dubinsko pranje uklanja i najteže fleke sa vašeg tepiha.

Tepisi su važan deo enterijera, koji ulepšavaju i daju udobnost svakoj prostoriji. Međutim, ako se ne čiste redovno, poprimaju ružan sivi ton, boje postaju zagasite i “mrtve”, a sveukupan utisak je da tepih izgleda prljavo. Takođe, nedovoljno ili pogrešno čišćenje skraćuje životni vek tepiha, što znači da ćete morati da ga zamenite ranije nego što ste planirali. Kako bi vaše podne prostirke trajale što duže i izgledale reprezentativno, jednom do dva puta godišnje podarite im profesionalni tretman čišćenja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *