Kad dečje bolesti napadnu odrasle: Kako što bezbolnije preležati ovčije boginje 

 

Ovčije boginje spadaju u grupu infektivnih bolesti, a najčešće se ispoljavaju u dečijem uzrastu. Izražena je lakša klinička slika, a lečenje se odvija rutinski i bez većih komplikacija. Često se događa da osoba tokom perioda odrastanja nije preležala boginje i da se zarazi u kasnijim godinama, što može zahtevati ozbiljniji pristup i zahtevniji tretman lečenja. Smatra se da odrasli imaju teže forme bolesti od istih infekcija i da imuni sistem burnije reaguje. Ukoliko niste sigurni da ste u detinjstvu preležali boginje, trudite se da izbegavate kontakt sa onima koji su zaraženi. Ako se kojim slučajem desi da se ipak zarazite, pristupite lečenju odgovorno i pratite uputstva lekara kako biste se u najkraćem roku oporavili. 

Glavni simptomi boginja 

Ovčije boginje ili varičele predstavljaju virusnu infekciju čija je najupečatljivija manifestacija osip na koži. Osip najčešće prekriva celo telo, započinje crvenim tačkicama, da bi se kroz nekoliko dana pretvorio u mehuriće ispunjene tečnošću, a na samom kraju razvija se u koru i pretvara u krastu. Propratni simptomi uključuju povišenu telesnu temperaturu, oslabljen apetit, malaksalost, sa izraženim svrabom kože. Ovčije boginje su izrazito zarazne, stoga je izolacija od presudnog značaja za prevenciju daljeg širenja virusa.  

Higijena i nega kože

Pravilno održavanje higijene, redovno menjanje veša i odeće, kao i posteljine predstavljaju bitnu stavku u procesu lečenja. Poseban akcenat se stavlja na higijenu ruku kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije, a tuširanje se mora sprovoditi pažljivo kako bi se sprečio nastanak novih krasti. Savetuje se koriščenje mekog peškira, a brisanje se zamenjuje blagim tapkanjem peškira po koži kako bi se sprečilo „kidanje“ boginja. Ožiljci od boginja su, nažalost, sastavni deo ove bolesti i retko ih možemo izbeći. Međutim, adekvatan tretman i Contractubex krema protiv ožiljaka daju sjajne rezultate i vašoj koži vraćaju prvobitan sjaj. O efikasnosti kreme govori i činjenica da se u velikoj meri uspešno koristi za tretiranje ožiljka od carskog reza i doprinosi njegovom bržem zarastanju. 

Mirovanje i jačanje imuniteta

Kada virus napadne čoveka, imuni sistem trpi posledice i pokušava da nas odbrani od bolesti. Kako biste umanjili opterećenje i povratili snagu, neophodno je telu pružiti potreban odmor. U dogovoru sa nadležnim lekarom, unosite dodatne vitamine u vidu suplemenata koji će ojačati imunitet. Ne zaboravite na voće i vitamin C koji igra ključnu ulogu u procesu lečenja svake bolesti. Velika je verovatnoća da ćete imati povišenu temperaturu, stoga vodite računa da ona bude kontrolisana i tretirana odgovarajućim lekovima koji su namenjeni za snižavanje temperature. Malaksalost i visoka temperatura dodatno će oslabiti organizam i usporiti oporavak. Poštujte savete lekara i jačajte vaš organizam kako biste se što pre vratili svakodnevnim aktivnostima i bez posledica završili sa lečenjem. 

Hidratacija i ishrana

Organizam koji je pod napadom virusa je često dehidriran, pa je zato neophodno unositi dovoljnu količinu tečnosti, ali i soli. Tople supe, voda, sokovi od svežeg voća odličan su način da nadomestite izgubljenu tečnost i unesete potrebne vitamine koji će doprineti jačanju vašeg oslabljenog imuniteta. Pored namirnica bogatih vitaminom C, konzumirajte hranu koja je blago začinjena, kuvana i nikako ne preskačite obroke. Namirnice koje treba izbegavati jesu začinjeni umaci, beli luk, kafa, čips i ostala prerađena hrana. Dijetalna ishrana i hidratacija će ubrzati proces izlečenja, a vaš imunitet će vam biti zahvalan. 

Ukoliko spadate u grupu onih koji u dečjem uzrastu nisu preležali boginje, dodatan oprez i sigurna distanca od zaraženih predstavljaju najsigurniji vid prevencije. Ali, ako se desi da zaražavanje niste mogli izbeći, cilj je da se što pre oporavite i u kratkom roku suzbijete simptome bolesti. Prateći savete lekara i poštujući navedena uputstva, bez većih poteškoća ćete se oporaviti i vratiti ustaljenom načinu života. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *