Prehlada kod dece – nezaobilazna roditeljska briga

Zimski meseci su doba godine kada počinje sezona prehlada kako kod odraslih, tako i kod dece. Nagle promene i niske temperature, kod mnoge dece izazivaju razne respiratorne probleme i slinave nosiće. Roditelji su najčešće zabrinuti kada dete otežano diše i kada dobije visoku temperaturu. Mala deca i bebe, koja tek grade imunitet, najčešće obolevaju od raznih virusnih infekcija, mada u tom periodu nisu zaštićeni ni od bakterijskih infekcija. Sluzokoža nosa kod beba i manje dece je jako osetljiva, pa reaguje na razne mikroorganizme u vazduhu.

prehladjeno dete lezi u krevetu

Zapušen nos kod dece dovodi do otežanog disanja. Nepovoljno utiče na san i raspoloženje deteta, koje postaje nervozno i razdražljivo. Sva ta nervoza negativno utiče na roditelje, koji daju sve od sebe da pomognu svom mališanu. Najbitnije je ostati smiren i pokušati da umirite dete kako biste mu pomogli da se brže oporavi. Dete oseća vašu nervozu i na taj način ćete mu samo dodatno uneti nemir. Deca, zbog zapušenog nosića obično imaju probleme sa gutanjem, pa zbog toga i unose manje tečnosti, što dovodi do dehidracije. Deca postaju iscrpljena, a roditelj nemoćan i u panici.

Upala srednjeg uha – kada obična prehlada dovede do komplikacija

Najčešći problem zapušenog nosa kod dece, jeste taj što mala deca ne znaju da izduvaju nos, i na taj način oslobode disajne puteve. Infekcija srednjeg uha čest je pratilac prehlade, i drugih respiratornih infekcija. Srednje uho je povezano sa disajnim kanalima putem Eustahijeve tube, koja je kod dece uža nego kod odraslih. Bacili koji se nastane u nosu preko Eustahijeve tube ulaze u unutrašnje uho i razmnožavaju se. Nelečena upala srednjeg uva dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su gubitak ili oštećenje sluha, pa čak i meningitis.

Simptomi koji ukazuju da je zapušen nos doveo do upale srednjeg uha su: jak bol u predelu uva, nervoza i nemir, povišena telesna temperatura, sekret koji curi iz uha, nemiran san i slab apetit. Dete, koje se suočava sa ovim problemom ne može mirno u ležećem položaju i neprestano plače. Jako je bitno da se odmah obratite pedijatru, koji će vam prepisati antibiotike, probiotike i kapi za nos. Ukoliko je upala praćena visokom temperaturom, u terapiji će vam preporučiti i antipiretike, koji će regulisati telesnu temperaturu. Uglavnom pomažu tople obloge, jer uho voli toplotu, a dete će se na taj način umiriti. Ukoliko posumnja na neke dodatne komplikacije, pedijatar će vas uputiti kod otorinolaringologa.

Šta sve pomaže kod zapušenog nosa

Virusi su nezaobilazan problem i teško ih je izbeći, pogotovo kod beba i male dece. Jako je važno da deca imaju neometan i dobar san, kao i da što češće borave na svežem vazduhu. Ako ipak dođe do zapušenog nosića, pokušajte sa prirodnim preparatima da im ublažite tegobe. Fiziološki rastvor je nešto što bi u svakom momentu trebali da imate u vašoj kućnoj apoteci. Nema neželjenih dejstava a redovna primena može rešiti ili u velikoj meri ublažiti problem, jer ćete na prirodan način očistiti sluzokožu nosa.

Ukoliko se posumnja da je treći krajnik krivac za dugotrajno zapušen nos kod dece, jako je bitno na vreme obratiti se specijalisti. Roditelji uglavnom sumnjaju na treći krajnik, ukoliko dete hrče, često je prehlađeno i ima slab apetit. Zato je važno na vreme uspostaviti pravu dijagnozu, jer u mnogim slučajevima operacija trećeg krajnika je jedino rešenje.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *