Kako odabrati nosiljku za bebe

Prvi bebini dani obično su ispunjeni odabirom adekvatne opreme za bebe i kompletnim prilagođavanjem roditelja na najlepše životne radosti. Biraju se krevetac, kolica za bebe, drugi nameštaj, odelo i nosiljka za bebe. Ona je vrlo važna za pravilno nošenje deteta, uz maksimalno olakšavanje roditelju. 

Nosiljke za bebe su neophodne svim roditeljima, jer olakšavaju svakodnevno bezbedno držanje deteta, uz posebno pojednostavljenu mogućnost šetnje, a da beba bude sigurna, ušuškana, a roditelji neopterećeni. Postoji više vrsta nosiljke za bebe, pa je važno voditi računa o ključnim kriterijumima prilikom kupovine, a koji se odnose na uzrast deteta, udobnost, komociju i pravilno držanje tela. 

Mnogi se verovatno pitaju zašto bi kupovali nosiljke ako već imaju kolica za bebe. Iako su kolica za bebe najudobnija za bebe kada je upitanju šetnja ona su takodje i veoma ograničavajuća u smislu manipulacije i prohodnosti. Dečija kolica na primer ne možete koristit ako se krećete po nepristupačnom terenu prilikom šetnje kroz šumu, ili na plaži. Sa druge strane nosiljke za bebe vam omogućavaju da sa svojom bebom stignete bukvalno gde god poželite a da je pritom bebi udobno.

Meke nosiljke za bebe

Najčešća vrsta nosiljke za bebe, koja je prilagođena detetu od samog rođenja, jesu one napravljene od mekih materijala. Najčešće su u vidu marama na vezivanje, rastegljivih tkanina, ali i poznate su kengur nosiljke. Sve meke nosiljke su odlične za prve bebine mesece, jer aktivnim nošenjem utiču na razvoj trbušnih mišića, jer je beba okrenuta stomakom ka roditelju. Takođe, pospešuje se probava i pravilno držanje leđa, glave i kompletne konstitucije tela. 

Kengur nosiljke za bebe su one koje su u obliku kengurove torbe, formirane od bezbednog materijala koji je isprovlačen u vidu prstenova, pa beba ima prostor za noge. Klasične meke nosiljke su u vidu kratkih ili dužih marama, koje se umesto prstenova, vežu na određenim delovima, pa na taj način omogućavaju provlačenje udova. Mogu biti i meke i čvrste vrste kengur nosiljke. Svakako, meke nosiljke su odlične za bebu, olakšavaju svakodnevne aktivnosti, šetnju, nošenje i čuvanje, a ujedno podstiču razvoj deteta. 

nosiljka za bebe 3

Strukturisane – čvrste nosiljke

Važno je pravilno odabrati nosiljke za bebe, kako bi potpuno odgovarale njenom uzrastu, potrebama i razvoju. Tako, za razliku od mekih nosiljki od tkanina koje su odlične za manje bebe, u kasnijim, većim uzrastima preporučuju se strukturisane, odnosno čvrste nosiljke. Radi se o čvrstim materijalima, koji imaju kaiševe za ramena i struk i glavni deo od mekanih jastučića. Predstavlja vid posebno skrojene nosiljke za bebe, kada se omogućava i nošenje tako da beba leđima bude okrenuta od roditelja. Važno je da ovakva nosiljka bude sa što više jastučića, kako bi i bebi i nosaču, najčešće roditelju, bilo potpuno komotno i udobno. Potrebno je da bude izrazito čvrsta, jer veće bebe prave i više pokreta, kao i da ima potrebnu širinu u predelu kukova deteta. Kao što je već navedeno, i čvrsta nosiljka za bebe može biti u vidu kengurove torbe, jer se formira u takvom obliku, samo od čvrstih materijala, sa dosta ojačanja, jastučića i lastiša. Preporuka je, za pravilan rast i razvoj deteta, da nosiljka za bebe bude maksimalno prilagođena njenom uzrastu, pa je samim tim neophodno imati više vrsta nosiljki. 

Nosiljka za bebe neophodan je deo opreme za jednostavno nošenje deteta, svakodnevnu šetnju, ali i njeno pravilno držanje glave, leđa i udova. Savremene nosiljke za bebe izrađuju se od mekih i čvrstih materijala, u vidu marame, kengur torbe, elastičnih kaiševa, čvrstih držača, jastučića i slično. Važno je da nosiljka za bebe odgovara potrebama i uzrastu deteta, a da pruža olakšano nošenje roditeljima.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *