Pet zdravih navika za efikasan gubitak kilograma

Mnogi ljudi proces mršavljenja doživljavaju kao fazu kojoj se ne nazire kraj, zaboravljajući da brzina gubitka kilograma kao i način mršavljenja zavise isključivo od njih samih. Možda je u tome i problem –  želja za lepom figurom postoji, ali ne i dovoljno jaka volja da se loše navike koje to onemogućavaju koriguju. Da li se pronalazite u ovome?

Verovatno ste, kao i svi mi, skloni tome da zdrav život odlažete još neko vreme, zaboravljajući koliko biste ustvari mogli da napredujete za to određeno vreme. Ako ste se ipak odučili na neki korak, bilo da su to redovne šetnje, tablete za mršavljenje ili manji unos slatkiša – mi vam donosimo još pet korisnih navika koje nećete doživeti kao obavezu, a vrlo efikasno će vam pomoći u gubljenju kilograma. 

#1 Redovan trening ili povremeni džoging – izbor je na vama

Mršavljenje ne mora da počne intenzivnim treninzima koji će vam se smučiti već u prvim nedeljama i oterati sav vaš entuzijazam u pogledu treniranja. Šta više, početi intenzivno posle dugog vremena fizičke neaktivnosti nije ni pravilno. 

Krenite laganim tempom tako da vam se telo navikne na na pojačanu aktivnost, a idealne opcije za to su joga, pilates ili čak aerobik. Svaki početak je težak, ali nema sumnje da će biti i zabavan ukoliko vrstu treninga prilagodite svojim realnim potrebama. Dakle, teretana, velika opterećenja i preterani umor mogu da sačekaju neku narednu fazu mršavljenja. 

Kako biste fizičku aktivnost što manje doživljavali kao obavezu, a sve više kao relaksaciju, možete se odlučiti i za džoging u prirodi. Prilikom treninga u prirodi veliku ulogu igra psihološki efekat – kada džogirate kroz park u vreme koje vama odgovara, bez nadgledanja od strane stručnog lica, osećate se slobodnijim i manje “primoranim” na vašu aktivnost. Zatvoren prostor i izvođenje vežbi prema instrukcijama ipak stvara malo drugačiji efekat. 

#2 Pojačan unos vode u organizam – barem 2l dnevno

Opšte je poznato da je voda jedan od osnovnih gradivnih elemenata ljudskog organizma, te da je unos tečnosti neophodan prvenstveno iz zdravstvenih, pa tek onda drugih razloga. U kontekstu mršavljenja, treba uzeti u obzir to da ispijanje veće količine vode gasi žeđ i smanjuje potrebu za ostalim (pretežno nezdravim) napicima. 

Preporučljiva dnevna količina vode koju bi trebalo da popijete je 2l, odnosno osam punih čaša. Iako može delovati mnogo, imajte na umu da se voda ispija od jutra do mraka, a u tom vremenskom rasponu vrlo lako možete popiti 8 čaša vode, a da to ne bude na silu. 

Ukoliko niste stekli naviku da pijete redovno vodu, počnite da vodite računa o tome da pored vas u svakom trenutku bude čaša ili flašica vode – dok radite, gledate film ili čak dok vozite. Na taj način će vam ispijanje vode preći u naviku koju ćete primenjivati i kada niste naročito žedni. 

#3 Novi jutarnji rituali – voda sa limunom i zeleni čaj

Kada počnete sa treniranje i unosom 2l vode na dnevnom nivou, osetićete se motivisano za dalje korake koji će vam pomoći u gubitku kilograma. To znači da je idealno vreme da uvedete nove jutarnje rituale, koji takođe ne moraju da budu vaša obaveza, već mali, usputni koraci ka lepšoj figuri. 

Praksa je mnogo puta pokazala da čaša tople vode sa limunom izuzetno prija organizmu u jutarnjim časovima, naročito ako se pije pre doručka i kafe. Ovo je mali trik za ispiranje toksina iz organizma i čišćenje sistema za varenje, posle čega je organizmu mnogo lakše da započne dan i prihvati namirnice koje unosite. 

Kada dođe vreme za jutarnju kafu, zamenite je zelenim čajem koji ima brojne zdravstvene benefite koje kafa nema, ali i značajnu dozu kofeina koji će pružiti odlično dejstvo koje inače očekujete od kafe. Zeleni čaj je najbolje piti ujutru, i ne preterivati u ovome – jer velika količina kofeina može dovesti do nesanice i problema pri koncentraciji. 

#4 Kuvajte barem tri puta nedeljno

Ukoliko živite sa porodicom i imate decu, kuvanje vam verovatno nije strano. Međutim ako živite sami i navikli ste da se hranite brzom hranom, kuvanje bi moglo biti vaš novi hobi koji biste primenjivali barem tri puta nedeljno. Ovo je zapravo prioritet, ako se nadate gubitku kilograma, jer su svi napori uzaludni ukoliko bar nekoliko puta nedeljno ne konzumirate jela na kašiku. 

#5 Pronađite zdrav i dinamičan hobi

Kada govorimo o hobijima, bilo bi sjajno da pronađete neki koji će vas motivisati da vreme provodite na otvorenom i da pri tom budete aktivni. Na primer, vožnja bicikla ili rolera je vrlo efikasna i zabavna aktivnosti koja će značajno doprineti vašem mršavljenju, a kako ovo možete raditi u društvu, pored reke ili čak u gradu – nema prepreka da već od sutra počnete. 

Ukoliko ste nešto razigranijeg duha, planinaranje može biti zanimljiv hobi. Malo je verovatno da ćete ga upražnjavati svake nedelje, ali i ono vreme koje na mesečnom nivou provedete na čistom i zdravom vazduhu u pokretu, mnogo će da doprinese procesu mršavljenja. 

Uz primenu navedenih saveta, proces zdravog mršavljenja će biti lakši i brži, a uživajući u novim hobijima i novim, zabavnim navikama, nećete ni osetiti kako gubite kilograme i dobijate željenu figuru. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *