Kako da se pripremite za trening ako ste početnik

Košarka, odbojka, rekreativno trčanje ili plivanje, kojim god sportom da se bavite izuzetno je važno da se adekvatno pripremite za fizičku aktivnost. Trening nije samo sat vremena znojenja i jurnjave, trening je sve ono što mu prethodi i sledi.

Ukoliko ste početnik i niste još odabrali odgovarajuću aktivnost za sebe, ovo je dobar tekst za vas.

U čemu treba da trenirate?

Počnimo iz početka. Možda zvuči kao banalno pitanje, ali verovali ili ne, od toga kako odeveni ćete trenirati zavise i rezultati vežbanja. Trening treba da bude naporan, ali da vam prija. Iako deluje kao kontradiktorna izjava, u ovome se upravo ogleda suština treninga. Telo treba da oseti i iznese napor fizičke aktivnosti, ali mu mora biti prijatno pri svakom pokretu i u svakoj odeći.

Da, odeća u kojoj trenirate je važna! Muškarci često zanemaruju ovaj detalj kada se pripremaju za teretanu ili neki ekipni sport. Zbog toga se najčešće i događa da zbog neprikladne odeće budu smanjeni efekti ili trajanje treninga.

Pamučna, komotna, mekana odeća je uvek dobro rešenje kojim god sportom da se bavite. Dakle, široka trenerka, ali ne i previše široka, udobne patike, pamučne čarape koje upijaju znoj, udoban muški donji veš, koji podrazumeva bokserice ili slip gaće, kao i majica bez rukava.

Na trening možete otići kompletno odeveni ili da odeću u kojoj ćete trenirati ponesete u rancu i presvučete se u svlačionici. U svakom slučaju, pravila lepog ponašanja nalažu da se nakon treninga obavezno presvučete u suvu i čistu odeću. Poželjno je da se posle treninga istuširate, ukoliko za to postoji mogućnost u vašem sportskom klubu ili teretani.

Nemam kondicije, kako ću na trening?

Mnogi početnici ostaju obeshrabreni pred strašnom rečju trening, najviše zbog toga što nisu fizički spremni. Ne treba odlagati početak treninga. Fizička aktivnost je neophodna potreba ljudskog tela. Čak i ako niste godinama potrčali (a trčanje za gradskim prevozom se ne računa), to ne treba da bude razlog da se ne pokrenete. Previše sedenja ima razne negativne posledice!

Svi sportski i fitnes treneri saglasni su oko toga da sa vežbanjem treba početi polako. Niko neće očekivati od vas da na prvom treningu uradite tri serije trbušnjaka od 100 ponavljanja, ali budite spremni da trening neće proći bez ove vežbe. Dakle, pripremite se da vratite svoje telo u kondiciju. To ćete učiniti najpre svojom odlukom da ponovo budete fizički aktivni.

I ne zaboravite, pre svakog jačeg treninga obavezno prvo uradite zagrevanje i istezanje.

Kako da izaberem pravi sport za sebe?

Ovo pitanje uglavnom postavljaju oni muškarci koji se u dečačkom dobu nisu aktivno bavili nekim ekipnim sportom. Mnogi se teško odlučuju da se uključe u sportski tim nakon dvadesete godine, te radije biraju teretanu za prostor u kome će povećati svoju fizičku spremnost. U teretani možete vežbati samostalno ili sa profesionalnim trenerom, u paru ili grupi. U svakom slučaju, to je podsticajna sredina, jer će pored vas u svakom trenutku biti još neko ko trenira.

Ipak, teretane i fitnes centri za rekreaciju nisu jedina mogućnost. Za sve one kojima je pored fizičke aktivnosti potrebno da dovedu i svoj um u ravnotežu, odličan izbor može biti bilo koja borilačka veština. Svi karatisti, na primer, tvrde da karate održava telo zdravim i vitalnim, kao i da ima odlične benefite za disciplinu uma. Savladavanje nove veštine može biti zabavno i s te strane što ćete naučiti nešto novo i o sebi i o drugoj kulturi. Dakle, fizička aktivnost plus znanje.

Koje vreme je najbolje za trening?

Još jedno od pitanja koje ume da muči početnike jeste ono koje je doba dana najbolje za trening. Da li želite da se fizički aktivirate, steknete kondiciju ili smršate? Kakve su Vam navike ishrane i spavanja? Izložite sve to vašem treneru i napravite zajednički plan treninga i ishrane.

Za studente, honorarce i one koji rade od kuće, sa čuvenim kliznim radnim vremenom, lako je uklopiti termin treninga. Međutim, većina aktivno zaposlenih muškaraca ima fiksno radno vreme koje ne dopušta da trening bude u 8h ujutro kada je telo odmorno i sveže. To ne treba da bude razlog obeshrabrenja. Jednostavno treba imati u vidu da je bolji trening u 19h od toga da ne trenirate uopšte.

Sportski treneri pak ne preporučuju da trenirate neposredno pre spavanja, već da dopustite telu da se opusti i lagano vrati u normalan ritam, pre nego što odete na počinak.

S kim da treniram?

Da li ste jedan od onih koji su dovoljni sami sebi ili radije trenirate i postižete bolje rezultate u paru? Razmislite hoće li vam biti lakše ako u teretanu odlazite sa prijateljem ili kolegom s posla ili bi vas društvo nekog poznatog odvraćalo od vežbi, te izaberite ono što je najbolje za vas.

Najbitnije je da od odlaska na trening napravite nov i prijatan ritual. To može biti lepa prilika da se jednom ili dvaput nedeljno vidite sa prijateljem i popijete piće nakon napornih vežbi. Ujedno, teretane i sale za karate ili džudo su odlična mesta za sticanje novih poznanstava. Dakle, fizička aktivnost plus bogatiji društveni život.

Lična higijena je važna

Značaj lične higijene smo već pomenuli kada smo govorili o adekvatnoj odeći za trening, ali nije suvišno da se još jednom naglasi. Lična higijena je važna. To podrazumeva da na treninge odlazite sveže okupani i u čistoj odeći. Pripremite odeću i obuću u kojoj ćete trenirati. Trudite se da to bude čista odeća. Nemojte trenirati u patikama u kojima ste hodali do teretane. U rancu uvek nosite sa sobom vodu i čist peškir.

Sve bolje opremljene teretane imaju tuševe, tako da se možete istuširati nakon završenog vežbanja i sveži izaći na ulicu, do kafića ili u šetnju.

Ne treba zaboraviti ni to da osim tela, čistim treba održavati i sve sprave kojima se koristite u teretani. Dakle, kada završite s vežbanjem na nekoj spravi obavezno je prebrišite krpom i sredstvom za dezinfekciju predviđenim za to. Vratite sve u ono stanje koje želite da zateknete kad vi počinjete s vežbanjem.

I na kraju: ne čekajte! Počnite s vežbanjem već danas!

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *