Kako da uklopite organsku ishranu u svoj mesečni budžet

Kada se odlučite da kupite organsku hranu za svoju porodicu, to znači da ste doneli jednu od najvažnijih odluka u svom životu a to je da se posvetite zdravlju i da preventivno delujete na mogućnost pojave nekih od najtežih bolesti. Zdravlje je najvažnije i njemu uvek treba da posvetimo najviše pažnje ali nažalost, čini se da to radimo jedino onda kada primetimo da nešto nije u redu.

Oni sa više svesti o važnosti zdrave ishrane i očuvanja životne sredine, trude se da na svoju decu prenesu zdrave navike od samog početka, čime formiraju jednu novu generaciju ekološki i organski edukovanih pojedinaca.

Prve informacije o zdravoj ishrani saznajemo upravo od članova porodice i tu stičemo prve zdrave navike. Zato je važno da podjednako i mame i tate, koji obično vode računa o ishrani dece, budu upoznati sa benefitima organske ishrane. Takođe, od velike važnosti je brinuti i o zdravlju naših starijih ukućana kojima će organska hrana doneti poboljšanja u određenim segmentima njihovog zdravlja posebno ako su hronični bolesnici.

Moramo biti svesni da je organska hrana dostupna svima i da se može uklopiti u svaki budžet samo ako imate ‘know-how’ kako kupovati organsko. Nemojte slušati one koji kažu da je to skupo i nepotrebno, jer samo vi imate ključ za zdrav život u svojim rukama a to je organska, neprskana hrana, bez aditiva, antibiotika i hormona.

U nastavku vam donosimo 5 ‘trikova’ kako da uklopite organske proizvode u svoj budžet.

#1 Planirajte obroke

Prvi korak je jednostavan – planirajte sve obroke od doručka, preko ručka, užina pa sve do večere i tako svake nedelje za narednu sedmicu.

Dajte sebi rok od mesec dana za privikavanje na ovakav režim ishrane i videćete koliko je lakše znati unapred šta ćete jesti. Pored toga što štedite vreme, uštedećete i novac jer ćete znati tačno koliko namirnica treba kupiti. Takođe se potpuno eliminiše bacanje hrane jer ćete pripremiti precizno određene količine, koje će vaši ukućani pojesti do poslednjeg zalogaja.

Planiranje nam pomaže da trošimo tačno onoliko koliko nam je potrebno – nema viškova, nema bacanja i sva jela su skuvana od sveže hrane što dodatno daje bogat ukus jelu. Na ovaj način pokazujemo da smo odgovorni i prema svom zdravlju i svom budžetu, ali i prema prirodi i svim plodovima koje nam daruje, jer ih ne bacamo već ih jedemo u onim količinama u kojima nam je potrebno.

#2 Upoznajte oznake na pakovanjima proizvoda

Kod kupovine organske hrane veoma je važno da naučite šta znače određene etikete kao i to šta je nacionalni znak za sertifikovani organski proizvod.

Puno je ‘bio’, ‘eko’ i sličnih proizvoda na tržištu, koje kupci mešaju sa organskim proizvodima. Zbog toga je ključna stvar da znate kako da prepoznate organski proizvod i da ga ne pomešate sa nekim od ovih kategorija.

Organiski proizvod

Organski sertifikovani prizvod je proizveden u skladu sa principima organske proizvodnje, koji podrazumevaju poštovanje strogo utvrđenih pravila, čiju primenu i poštovanje nadziru sertifikaciona tela koja su pod direktnom nadležnošću Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. To znači da ti proizvodi ne sadrže GMO, antibiotike, hormone i pesticide kao ni aditive za očuvanje svežine ili određenih svojstava pri preradi i pakovanju.

Ovih 10 proizvoda isključivo kupujte iz organskog uzgoja jer tada ne sadrže pesticide i druge hemikalije.

  1. Krompir
  2. Jabuke
  3. Jagode
  4. Spanać
  5. Kelj
  6. Grožđe
  7. Breskve
  8. Kruške
  9. Paradajz
  10. Paprike

Kada su jabuke i krompir u pitanju, čak 100% proizvoda u konvencionalnoj proizvodnji sadrži ostatke pesticida u svom sastavu. To je i više nego dovoljan razlog da se odlučite za organske proizvode i zaštite svoju porodicu od štetnih hemikalija.

#3 Kupujte preko intereneta i pratite sniženja

Činjenica je da planiranje podrazumeva malo više vremena na početku dok uđete u rutinu i dok ne shvatite koji sistem najbolje funcioniše. Ukoliko nemate dovoljno vremena da idete po prodavnicama i tamo tražite organske proizvode po povoljnim cenama, onda je online kupovina pravi izbor za vas.

Tu možete naći sve proizvode na jednom mestu, klasifikovane po kategorijama i nema puno lutanja, čime ćete skratiti proces nabavke. Proizvodi stižu na vašu kućnu adresu i tako ste preskočili guranje po prodavnicama i ostaje vam više vremena za porodicu.

A kako da pratite i beležite koliko trošite na hranu? Mi vam predlažemo da u prvom mesecu, vašeg planiranja organske ishrane, zapisujete cene svih proizvoda koje želite da kupite u Excel tabele i da ih upoređujete. Ako vidite da je neki proizvod na sniženju, ne razmišljajte dva puta već ga stavite u korpu i uživajte u pripremanju zdravih obroka po povoljnijoj ceni.

#4 A šta je sa organskim mesom, jajima i mlekom?

Kada prelazite na organsku ishranu, to podrazumeva da  pored voća i povrća, jedete i meso koje je takođe proizvedeno po pricipima ovakave proizvodnje. Šta to tačno znači? Organski komadi mesa, jaja i mleko u sebi ne sadrže hormone rasta kao ni antibiotike, koji negativno utiču na naše zdravlje – prvi tako što nam slabe imunitet i otpornost na bakterije a drugi tako što nam utiču na rad endokrinih žlezda.

Pored toga, organska proizvodnja znači i etički ispravan način postupanja prema životinjama što se tiče načina ishrane, uzgoja i držanja. Životinje na organskim farmama imaju pristup svežem vazduhu, jedu organski proizvedene žitarice i rastu u skladu sa prirodnim ciklusima bez forsiranja od strane proizvođača i dodavanja hormona rasta.

Svi ovi elementi utiču i na višu cenu organskog mesa što će neke kupce dovesti do pitanja – kako ja ovo sebi da priuštim? Jednostavno – držite se pravila ‘važan je kvalitet a ne kvantitet’. Dakle, birajte da jedete manje ali kvalitetnije komade mesa.

Svakako jedna od ideja koju treba isprobati je uvođenje nedelje bez mesa jednom mesečno. Organizam će se pročistiti ovom svojevrsnom vrstom posta a vaša porodica će probati specijalitete sa povrćem za koje će shvatiti da su jednako ukusni a možda i čak ukusniji, nego oni sa mesom.

#5 Sezonsko voće i povrće je uvek najbolji izbor

Ukus voća i povrća je najbolji kada mu je sezona pa je ovo i pravi trenutak da isprobate sve nove recepte koji uključuju jabuke, tikve ili batat. Uz to treba da imate na umu da lokalno gajeno voće i povrće, nema dodatne troškove jer nam stiže na trpezu direktno sa njiva i iz voćnjaka.

Našem organizmu možda ponekad prijaju voćne salate u sred zime, koje sadrže ne tako tipične proizvode za tu sezonu, kao što je npr. lubenica. Ipak je možda bolje da zimi jedemo organsko citrusno voće, koje će našem imunitetu dati dodatni podsticaj. Šta god da odaberete, važno je samo da ne pravite kompromis oko kvaliteta i načina proizvodnje hrane.

Organska ishrana je naša zdrava budućnost

Dobra vest za sve nas koji želimo da se hranimo zdravo je da organska hrana postaje sve popularnija a samim tim je i potražnja za njom povećanja. To znači da će i cene biti formirane u skladu sa trendom potražnje i da će organska hrana prestati da budu tretirana kao premium proizvod, što se tiče cene.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *