7 Lekovitih biljaka i njihova primena u narodnoj medicini

Lekovito bilje je i danas popularno a koristi se za lečenje bolesti još od antičkog doba. Naravno, lekovito bilje i narodna medicina ne mogu rešiti sve zdravstvene probleme ali u mnogome njihova upotreba pozitivno deluju na organizam.

Ovo su neke od najčešćih biljaka koje se koriste u narodnoj medicini širom sveta.

Aloe vera

Ova biljka sadrži više od 240 hranjivih i lekovitih sastojaka. Među njima su vitamini, posebno vitamini iz B grupe kaoi vitamini C,E i folna kiselina. Minerali kojim aloa obiluje su minerali poput magnezijuma, mangana, cinka, bakra, hroma,kalcijuma, kalijuma i gvožđa. Aloina lekovita svojstva su poznata vekovima ljudima, koristi se za lečenje gljivičnih infekcija kože, podstiče probavu, poboljšava rad jetre, snižava holesterol i ublažava simptome astme i alergija. Aloe je bez sumnje u samom vrhu u narodnoj medicini zbog tolikih koristi za organizam.

Bela imela

To je biljka koja se spominje u mnogim nordijskim i keltskim legendama. Aktivni sastojci imele su flavonoidi, lignini, polipeptidii biogeni amidi. Bela imela reguliše krvni pritisak, blagotvorno deluje kod tegoba uzrokovanim klimaksom i pokazala se kao veoma uspešnom u prevenciji moždanog udara. Naučne studije su dokazale da bela imela olakšava bolove i smanjuje tegobe kod hemoterapije i do 80 posto.

Bosiljak

Poznato je oko 60 vrsta bosiljka i svi imaju različit ukus i izgled. Prvi podaci o bosiljku pronađeni su u starom Egiptu a stari su 4000 godina. Bosiljak se koristi za lečenje upala u abdomenu, urinarnih tegoba kao i za umirenje nerava i odličan je u borbi protiv nesanice. Istraživanja su pokazala da ulje bosiljka poboljšava imuni sistem. Bosiljak je zaista neverovatan lek i zaslužuje našu pažnju kao i svoje mesto u svakoj bašti ili saksiji.

Majčina dušica

Najčešće majčina dušica se koristi kao čaj ali od nje se mogu pripremiti i razni drugi lekovi koji se koriste u narodnoj medicini. Tinkture kao i sirupi se mogu pripremiti od majčine dušice takođe i eterično ulje, koje se često koristi u prirodnoj kozmetici. Čaj od majčine dušice se pije ukoliko imate respiratorne probleme, Nemačka je recimo priznala majčinu dušicu kao legitiman lek protiv kašlja. Poboljšava raspoloženje. Važno je naglasiti da čaj od majčine dušice možete da pijete bilo kada i u neograničenim količinama.

Glog

Glog važi za jednu od najvrednijih biljaka za bolesti srca. Glog reguliše i jača rad srca. Takođe reguliše krvni pritisak. Njegove bobice se koriste protiv gihta i kamena u bubregu.

Čuvarkuća

Kada se govori o lekovitom bilju, nemoguće je ne pomenuti čuvarkuću. Ljudima je lekovitost čuvarkuće poznata hiljdama godina. Čaj od čuvarkuće je poznati diuretik kao i osnovna pomoć kod dijareje.

Divizma

Cveće i lišće ove biljke se koristi u narodnoj medicini. Divizma se koristi protiv kašlja, promuklosti, prehlade kao i kod reumatizma. Divizma je odlična za plućne bolesti. Ulje koje se pravi od cveća koristi kod promrzlina, ekcema i drugih spoljnih rana.

Hajdučka trava

Hajdučica, kao lek, u Kini se koristila još pre 5000 godina. Najčešće se koristi u lečenju kašlja ali je blagotvorna kod svih disajnih problema. Naučnicii su otkrili da hajdučka trava stvara odbojnost prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom, stoga je čest sastojak u sredstvima koja se koriste za odvikavanje od pušenja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *