Knjigovođa-neophodan saveznik u poslu

Za velike preduzetnike poslovanje firme bez knjigovođe nezamislivo je, dok se srednji i mali preduzetnici uglavnom odlučuju da poslovne knjige vode sami. Iako u prvi mah deluje da će ovako moći da uštede, najčešće se odluka da sami budu knjigovođe pokaže kao loša. Najpre zbog toga, što u prvih godinu i po dana poslovanja mnogi od njih zatvore svoje firme.

Uslov bez kog se ne može 

Da bi sprečili zatvaranje u prvih godinu i po dana mnogi preduzetnici angažuju knjigovođe. To ne znači da ukoliko povlače loše poslovne poteze i nisu racionalni neće propasti. Naime, knjigovođa ne može da natera vlasnika kako će upravljati svojim džepom, ali ono što može jeste da ga što objektivnije i racionalnije posavetuje kako da rasporedi novac u poslovanju. Traženjem po interentu, kao preporuka izašla nam je knjigovodstvena agencija Novi Beograd. Da li zbog toga što se veliki broj firmi nalazi upravo na Novom Beogradu ili ne, ali ovde smo saznali zašto je dobro imati knjigovođu.

Čuva vas od inspekcije

Knjigovodstvena agencija Novi Beograd kaže da knjigovođe znaju cake kako da vas sačuvaju od inspekcije. Oni dobro poznaju zakon, a ukoliko knjige vode po tom istom zakonu i pravilno nema potrebe da budete napeti kada vam inspekcija zakuca na vrata. Knjigovodstvena agencija Novi Beograd na primer stara se o tome, ali i o porezu i plaćanju dadžbina. Knjigovođa u svakom trenutku zna kolikom sumom preduzetnik raspolaže i ima li prostora za zapošljavanje novih radnika ili nabavku materijala za firmu.

Upravlja troškovima

Znači, bilo da je reč o planiranim ili neplaniranim izdacima knjigovodstvena agencija sve drži na jednom mestu, pa je vlasniku firme lako predočiti šta su mu opcije. Na sajtu knjigovodstvena agencija Novi Beograd piše da je knjigovođa ključan u prvih godinu, godinu i po dana poslovanja. Naime, tada se firma pojavljuje i probija na tržištu, tražeći mesto koje joj pripada. Za to vreme važno je da vlasnik bude rasterećen bar što se finansija tiče, kako bi se usredsredio na druge stvari vezane za imidž firme.

Papir i olovka nisu dovoljni

Kao što smo rekli, mnogi preduzetnici sami vode svoje poslovne knjige. To ih manje košta, ali dugoročno gledano, gotovo svi su prošli skuplje. Uglavnom su to vlasnici malih preduzeća, koji u vođenju knjiga ne koriste nikakav komjuterski program, već to rade pešice, uz papir i olovku. Omalovažavajući posao knjigovođe, mnogi ga vide samo kao ćatu koji brine o porezu. Ipak, njegov posao je mnogo kompleksniji, jer on ne samo da vam može obezbediti određene poreske olakšice, već i ispravno i u skladu sa zakonom uraditi završni račun. Dobar knjigovođa ustvari smanjuje troškove poslovanja firme, pa čak i kada je stalno zaposlen. Praska mnogih preduzeća je da knjigovođu angažuju honorarno i na taj način smanje troškove.

Knjigovodstveni savet

Knjigovođu možete pozvati i samo kako biste se konsultovali sa njim. Za određenu nakanadu svaki od njih daće vam savet. Saveti su naročito značajni za firme koje su na početku i koje tek treba da se razvijaju. Dobra stvar je što je knjigovođa po pravilu objektivan i što vam može dati racionalan savet, hladne glave. Sa druge strane vlasnici preduzeća uglavnom su pristrasni i ne rasuđuju glavom, već srcem.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *