Brza i praktična rešenja u građevinarstvu

gradjevinski kontejner

Brzina, praktičnost, isplativost i ekonomičnost postavljaju se ko zahtevi pred svakoga ko želi da se uspešno bavi poslom u bilo kojoj industrijskoj grani, pa tako ni građevinarstvo nije izuzetak. Potreba  da se deluje pravovremeno, da se ispoštuju rokovi i eliminiše prazan hod a minimalizuju gubici bila je glavna vodilja većine firmi koje su postale uspešne u ovoj oblasti i opstale na tržištu.

Vremena kada se na gradilištima prvo gradila zgrada direkcije, zatim magacin, a potom od dasaka barake za presvlačenje radnika, su daleko iza nas. Osim što su se u te zgrade pre njihovog rušenja, a nakon završetka radova, useljavali bespravni stanari koji su odbijali da napuste, danas se i dalje suočavamo sa ‘privremenim’ građevinama i sudskim procesima vezanim za blokove zgrada izgrađene još osamdesetih godina.

Većina ovih objekata, uključujući radničke barake, ne ispunjava više standarde i zakonske norme relevantne za građevinsku industriju. Ironično je da morate prvo izgraditi nešto da biste započeli gradnju, što podseća na šalu o otvaraču za konzerve koji se nalazi unutar konzerve. Takođe je bitno spomenuti da je svaki materijal uložen u infrastrukturu gradilišta trajno izgubljen i ne može se vratiti ili ponovo upotrebiti za iste ili bilo koje druge svrhe.

Građevinski kontejneri kao pametna investicija

Iako proces izgradnje, čak i velikog bloka zgrada sa mnogo lamela, može da traje u određenim slučajevima i po nekoliko godina, gradilišta su po prirodi privremene lokacije obavljanja radova. Ono što je za njih specifično, posebno u današnje vreme, je da se dinamika radova, zahvaljujući brojnim inovacijama na svim poljima gradnje, proizvodnje i obrade materijala, neuporedivo ubrzala u odnosu na period od pre dve decenije, pa je, pored toga što se čitav proces mnogo brže završava, otvorena mogućnost da više različitih ekipa majstora radi istovremeno na različitim i sasvim odvojenim tipovima građevinskih radova. 

Sve ovo ima za posledicu da se u okviru lokacije gradnje formiraju čitavi mali gradovi sačinjeni od kontejnera, jer su svi, od direkcije, preko molera i električara, do vodovodžija i keramičara, vremenom došli do istog zaključka, da su građevinski kontejneri  najbolje rešenje za njihovo poslovanje.  

Zahvaljujući modernim materijalima od kojih se prave sendvič paneli koji čine stranice kontejenera, građevinski kontejnerii su sada mnogo bolje temperaturno izolovani, pa je mnogo lakše zagrejati ih tokom zimskog perioda, dok se tokom letnjih meseci više ne zagrevaju preterano. 

Njihova prednost se ogleda i u tome što ih je moguće iznova koristi mnogo puta, jer zahvaljujući zaštitnim slojevima bolje odolevaju zubu vremena, dok je sam proces transporta veoma jednostavan, zbog standardizovanih dimenzija, koje omogućuju da savršeno pasuju na transportne kamoine, dok je za utovar i istovar dovoljan samo viljuškar, a čitav proces se odvija veoma brzo.

Bilo da su u pitanju magacin, menza, prostorija za prevlačenje ili ostava za alat, u savremenom građevinarstvu građevinski kontejneri su trenutno bez konkurencije jer stižu spremni za upotrebu, sa potrebnim sadržajima koji se već nalaze unutar njih.

Preselite poslovanje uz pomoć kancelarijskih kontejnera

kancelarijski kontejneri

Ono što svako gradilište mora da ima, pored pomenutih majsotra, jeste i nekoga ko će im reći šta, kako i gde da rade, kontrolisati pristup lokaciji i voditi računa o poštovanju pravila o zaštiti na radu. 

Za uspešno obavljanje ovih dužnosti će zaposlenima biti potreban kancelarijski prostor, a rešenje je, ponovo, kao što možete da naslutite, u kontejnerima, s tim sto se u ovom slučaju radi o kancelarijskim kontejnerima, koji takođe čine nezaoblilazni deo svakog gradilišta

Portirnica, kancelarija šefa gradilišta, kacelarija za satanke, inženjerski biro, kao i prostorije lica koja se bave bezbednosnim nadzorom imaju istu funkciju i sadže iste potrebne elementa gde god da se nalaze, pa je stoga veoma praktičnom rešenje što ih je, zahvaljujući kancelarijskim kontejnerima, moguće samo prebaciti na naredno gradilište odmah po završetku radova, gde će moći da iznova služe svojoj svrsi. 

Upotrebom modularnih kontrjnera moguće je, po potrebi, veoma brzo proširivati postojeće kapacitete, ili ih, ukoliko prostor postane nepraktičan, dodavanjem eksternih stepeništa, jednostavno nadgrađivati. 

Osim pomenutog, u poslednje vreme je česta praksa da se u okviru samih gradilišta nalaze i prodajne i izložbene prostorije, u kojima se potencijalnim kupcima iznose ponude i u kojima se ujedno i zaključuju ugovori o kupovini stanova i lokala, dok se istovremeno u tim kontejenerima nalaze  i ogledni stanovi, prostorije obložene i ispunjene mateijalima i opremom koja će biti korišćena u arhitekturi stavnova koji se prodaju.   

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *